Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 07:10 3 841 5

Иран ограничава ядрените инспекции

  • инспекции-
  • иран-
  • ядрена програма-
  • ядрени оръжия-
  • техеран-
  • маае

Техеран беше предупредил, че ще престане да спазва този свой ангажимент от сделката

Иран ограничава ядрените инспекции - 1
Снимка: Shutterstock

Иран е уведомил Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) за плановете си да прекрати достъпа за инспекции в обекти извън декларираните, предадоха Ройтерс и ДПА.

Според съобщението на агенцията на ООН за ядрен надзор Техеран е заявил, че от 23 февруари няма да прилага клаузата от сделката с шестте световни сили и допълнителния протокол към нея, която предвижда "доброволни мерки за прозрачност". Протоколът към споразумението от 2015 г. позволява на инспекторите от МААЕ да извършват без предупреждение проверки в недекларирани от Иран обекти, предаде БТА.

Иран беше предупредил, че ще престане да спазва този свой ангажимент от сделката, ако не бъдат вдигнати санкциите на САЩ, наложени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. През 2018 г. Тръмп изтегли САЩ от споразумението с Иран и възобнови санкциите. Генералният директор на МААЕ Рафаело Гроси е изразил готовност да замине за Иран, за да обсъди въпроса за инспекциите след като Техеран уведоми, че от 23 февруари ще ограничи достъпа на инспекторите на организацията, предаде агенция Блумбърг.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАСАПИНА

    4 10 Отговор
    Да очакват удари от въздуха, евреите няма никога да позволят мюсюли около тях да имат ядрено оръжие.
  • 2 Лицемери

    11 2 Отговор
    Откъде на къде някой ще инспектира чужда държава? Не Иран използва атомно оръжие срещу хора.инспекции му пращат точно тия които убиха стотици хиляди... Най добре е всички да имат атомни бомби така никой няма да напада никой
  • 3 Демократ

    8 2 Отговор
    Изрел да внимава , че като нищо арабите ще се домогнат до ядренно оръжие след отеглянето на - сащ от ядренната сделка
    Те са фанатици и за тях - изрел е като новият содом и гомор
    Хамнеи неведньж е говорил , че иска да унищожи изрел
  • 4 ГЕРП КЕ УМРЕ

    6 2 Отговор
    Иран не искат да унищожат Израел .Те искат да премахнат циониския режим. Винаги са заявявали че нямат нищо против Евреите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.