Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 13:44 4 591 14

Ню Йорк, Сталинска област - знаете ли къде се намира?

  • сталинска област-
  • град-
  • ню йорк-
  • украйна-
  • новгородское-
  • ссср-
  • донецк-
  • донбас

Украинското градче Новгородское иска да си върне старото име - Ню Йорк. Кой е неговият "кръстник" и каква история се крие зад екзотичното име?

Ню Йорк, Сталинска област - знаете ли къде се намира? - 1
Снимка: Shutterstock

"Представете си какво би станало, ако вестниците излязат със заглавия, че Ню Йорк е бил обстрелян! Веднага ще пристигне НАТО и войната ще свърши", шегува се председателката на Общинския съвет на Новгородское в Донбас Татяна Краско. Плановете за връщане на старото име на селището - Ню Йорк, датират от 2016-а година, когато в Украйна е приет закон за декомунизацията. Но тъй като неутралното име "Новгородское" не попада в обсега на закона, идеята някак си замира. Хората обаче държат на старото име, в полза на което се произнесе и Парламентарната комисия по организацията на държавната власт в Киев. Сега последната дума ще имат депутатите от украинската Върховна рада.

Кой е "кръстникът" на Ню Йорк?

"Ню Йорк, Сталинска област" - това е официалното име на селището в промишлената част на Донбас, което е променено чак през 1951-а година. Името звучи американски, но според една от версиите всъщност идва от германски заселници, пристигнали в Украйна по покана на императрица Екатерина Втора още в края на 18-и век. През 1892-а година именно тези протестанти-менонити кръстили селището Ню Йорк, за да угодят на съпругата на един от основателите - американка от Ню Йорк, която тъгувала по родния си град. Друга версия гласи, че германците избрали това име с надеждата селището да се развива тъй динамично, както Ню Йорк отвъд океана.

Всъщност нещата са малко по-сложни, обяснява Виктория Шору, която поддържа във Фейсбук профил под името "Украинският Ню Йорк: История". Според нея, днешното Новгородское възникнало още в края на 18-и век като село Александровское, което принадлежало на помешчиците Фурсови. В източници от средата на 19-и век селото вече се споменава под името Ню Йорк, като никой не знае защо помечшикът е направил този екзотичен избор. "Един от членовете на семейството е бил корабостроител, вероятно е бил в Ню Йорк и градът му е направил впечатление. А може просто името да им се е видяло интересно", казва Виктория Шору.

Градчето е в очакване на туристи

В края на 19-а век землището минало в ръцете на друг помешчик, който го продал на германските заселници. Трудолюбивите протестанти построили няколко парни мелници, започнали да произвеждат тухли и селскостопански машини. В Ню Йорк имало училище, книжарница, банка, хотел и пощенски клон с телефонна станция, разказва Виктория Шору. След революцията през 1917-а година обаче много германци избягали от селището, а след Втората световна война съветската власт депортирала останалите в Централна Азия, защото били "неблагонадеждни". Накрая Върховният съвет на СССР през 1951-а година окончателно премахнал "вражеското" име и прекръстил Ню Йорк на Новгородское. Татяна Краско смята, че възстановяването на историческото име ще бъде тържество на справедливостта. Местните власти очакват, че от евентуалното положително решение на парламента ще има и чисто практически резултат - ще привлече туристи в донбаския Ню Йорк.

В Новгородское отдавна няма германска общност, а малцината потомци на протестантите са изгубили връзка с езика и културата. За миналото на селището напомнят само нетипичните сгради и надгробните паметници с надписи на немски. Сред архитектурните забележителности се открояват парната мелница на Петер Дик и магазинът на Аарон Тисен. Именно в сградата на някогашния магазин през пролетта трябва да отвори врати Историческо-културният център "Украинският Ню Йорк" - краеведски музей и място за срещи и провеждане на обществени инициативи. Още преди да се е стигнало до официално преименуване на Новгородкское, в градчето вече има бензиностанция и пицария, носещи името "Ню Йорк" - малко шарена екзотика в сивото всекидневие на депресивния Донбаски регион.

Заседание на Съвета за сигурност в Донбас? Защо не?

Днес в Новгородское живеят 12 хиляди души. Близо 600 от тях работят в местния завод за фенол. В градчето има три училища и интернат за деца със специални образователни нужди. Местните хора не са подминати и от обичайните проблеми: безработица, лоши пътища, транспортна изолация, трудности във водоснабдяването. Но в Новгородское има и с какво да се похвалят, разказва Татяна Краско. През последните години с помощта на няколко международни организации е построен модерен полицейски участък, по улиците са инсталирани камери за наблюдение и улично осветление, захранвано от слънчева енергия. Но и тук остро се усеща най-тежката драма в целия регион: войната. Фронтът минава непосредствено край градчето и макар, че Новгородское досега не е ставало жертва на окупаторите от проруските въоръжени сили, местните хора с всичка сила усещат ужасите на войната. Татяна Краско казва, че от артилерийски обстрел са загинали петима души, а 100 сгради са пострадали. Тя се надява, че евентуалното преименуване ще привлече повече внимание към градчето и неговите проблеми - както в Украйна, така и в чужбина. А министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба на шега предлага в донбаския Ню Йорк да се свика Общото събрание на ООН или поне заседание на Съвета за сигурност. "Нека дойдат - готови сме за провеждането на такива заседания", коментира Татяна Краско.

Автор: Микола Бердник


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уSраина

    21 4 Отговор
    Тъпо, като всичко измислено от укропитеките. Вземете да се прекръстете на Марс, белким Илън Мъск реши да дойде като турист!

    Коментиран от #12

  • 2 Джугашвили

    21 2 Отговор
    Ами да си върнат тогава и "Сталинска област" !

    Коментиран от #5

  • 3 ПЕНКО

    11 2 Отговор
    РУСКИТЕ "КЛИМАТИЧНИ ВОЙСКИ " ПОДГОТВЯТ АТАКА СЪС СТУД И В НЮ ОРЛИАНС --- СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА !!!???
  • 4 ПЕНКО

    17 1 Отговор
    ЗА ДОНБАС Е ЯСНО ,ЧЕ ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ ТОАЛЕТНИ ЩЕ НОСЯТ НАДПИС --- " НЮ ЙОРК " !!!!!!!!!!! ПРОДАЛИТЕ СЕ УКРИ /ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ -БАНДЕРОВЦИ -ДЕСЕН СЕКТОР/ АТАКУВАХА ДОНБАС С АМЕРИКАНСКИ ОРЪЖИЯ И С ТЯХ ЗАГИВАХА !!!!!!!!!!
  • 5 Шумен

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Джугашвили":

    Ами, ако Варна си върне името от 1949г. и ние ще сме Сталинска област.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Боко Тиквата

    6 1 Отговор
    Що триете бе! Не е ли вярно?! Където стъпят протестантите, трева не никне !
  • 9 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    7 1 Отговор
    брееи тия по тъпи излязоха в пъти от нас
  • 10 Леле,леле

    7 2 Отговор
    "ще дойде нато и войната ще приключи" !? Коментар на прости хорица.Това нато ,няма и да мръдне,ако Русия реши да ги закопа.Ще има да се чудят,какво става.
  • 11 Рошко

    6 0 Отговор
    Те скоро щели да минават на рубли, щот ше станат щати в руската федерация,
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: