Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 12:23 2 339 2

ЕК настоява Белгия да отмени ограниченията за пътуване от март

  • ек-
  • карантина-
  • белгия-
  • коронавирус

Данните от белгийската имунизационна кампания показват, че процесът напредва изключително бавно и досега ваксина са получили едва около 374 хиляди души

ЕК настоява Белгия да отмени ограниченията за пътуване от март  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия е настояла Белгия да отмени от март въведената забрана за пътуване през граница, съобщиха местни медии. Засега белгийското правителство предвижда забраната да остане в сила до началото на април.

Отбелязва се, че според ЕК е необходимо противоепидемичните мерки да бъдат по-целенасочени. Белгийският еврокомисар по правосъдието Дидие Рейндерс е настоял страната да не ограничава свободата на пътуване до такава степен, защото се засяга едно от основните права в ЕС - на движение, предаде БТА.

Медиите допълват, че белгийски експерти са препоръчали на правителството да въведе някакъв допълнителен вид разрешение за пътуване, чието придобиване да бъде сложно и скъпо, за да разколебае желаещите да пресекат границата по несъществен повод. Уточнява се, че властите не са склонни да последват този съвет, защото би създал допълнителна дискриминация.

Белгийските експерти не подкрепят предложението за въвеждане на удостоверение за ваксинираните срещу COVID, с което да им се позволява по-лесно да пътуват и да посещават обществени места. Според тях такава стъпка би била възможна към края на годината, когато ваксини ще има за всички. По тяхно мнение подобно удостоверение засега е безсмислено, защото не е потвърдено, че ваксинираните не могат отново да станат преносители на заразната болест. Медиите цитират адвокати, според които подобно удостоверение, често наричано "паспорт", по същество ще направи ваксинирането задължително.

Данните от белгийската имунизационна кампания показват, че процесът напредва изключително бавно и досега ваксина са получили едва около 374 хиляди души (4,1 на сто от населението). До днес новата болест взе в Белгия близо 22 хиляди жертви, а заразените от началото на епидемията са над 746 хиляди.

Данните потвърждават също траен спад на новите случаи - с 16 на сто за последните две седмици. Пет на сто са положителните проби сред всички извършени изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евпейския Съюз🇪🇺

    6 0 Отговор
    ЕС ТРОПА КАТО ГЛОФ 1 КАРАН ПО БАИРИТЕ В РОДОПИТЕ!
  • 2 😷😷😷

    4 0 Отговор
    Човешко безправие, гарантирано от. Брюксел ! Тотален Ваксинизъм !