Last news in Fakti

9 Март, 2021 11:03 1 960 5

Китай: Светът се нуждае от единство в борбата с COVID-19

  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • ваксина

Световният механизъм за достъп до ваксини COVAX, в който участват много страни, вече е разпределил над 20 милиона дози в 20 държави

Китай: Светът се нуждае от единство в борбата с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В момента на световния пазар има няколко ваксини срещу COVID-19, които дават надежда светът да се пребори с пандемията. „Ваксинационен национализъм“ и политизирането на ваксините в някои страни обаче подкопават глобалното сътрудничество в сферата, предаде Радио Китай.

Вчера външният министър Уан И заяви на пресконференция, че ако една ваксина е ефективна и безопасна, тя е добра, независимо дали е китайска или друга. Той призова всички държави, които имат способности за производство, да направят всичко възможно, така че ваксините да бъдат достъпни за хората от целия свят и наистина да бъдат от полза.

Към момента над 100 милиона души в света са заразени с COVID-19, а над 2 милиона са починали. Китай е водеща страна в разработването и производството на ваксини и затова действията ѝ са важна сила за човечеството да преодолее пандемията.

Не са достатъчни обаче само усилията на няколко държави като Китай, а всички които имат способности, трябва да предоставят ваксини на страните в нужда, особено на развиващите се, така че светът наистина да постави под контрол разпространението на вируса. Като оръжие срещу вируса ваксините трябва да служат на цялото човечество, а не да се превръщат в ексклузивен продукт за определени държави и групи, и още по-малко да бъдат обект на политически игри.

Световният механизъм за достъп до ваксини срещу COVID-19 (COVAX), в който участват много страни, включително Китай, вече е разпределил над 20 милиона дози в 20 държави.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Създателят

    3 0 Отговор
    Никой няма да се спаси.
  • 2 123

    1 0 Отговор
    МИ ПИТАЙТЕ ТУЛУПА ТОЙ ЩЕ ВИ КАЖЕ КАК СЕ ПРАВИ
  • 3 Точка Омега

    1 0 Отговор
    Китайският Антихрист ще дойде в името на любовта, мира и единството.
  • 4 Гоце

    2 2 Отговор
    Китайската комунистическа партия трябва да плаща репарации на целия святза вредите, които причини в световен мащаб с тази пандемия. Да не говорим за загубените човешки животи, който нямат цена.
  • 5 Иван

    2 0 Отговор
    САЩ трябва да платят за тази пандемия, която разпространи ха в Ухан и навсякъде... виждайки собственото си пропадане...