Last news in Fakti

9 Март, 2021 15:24 1 980 0

Втори енергоблок на АЕЦ „Карачи“ е близо до свързване с националната мрежа

  • карачи-
  • аец-
  • пакистан-
  • атомна енергетика-
  • атомна енергия-
  • национална мрежа

Това е първият реактор в Пакистан с мощност от над 1000 мегавата

Втори енергоблок на АЕЦ „Карачи“ е близо до свързване с националната мрежа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пакистанската комисия за атомна енергия (PAEC) обяви, че втори енергоблок на АЕЦ „Карачи“ е достигнал критичност и започват поредица от тестове и процедури за безопасност, преди да бъде свързан с националната мрежа в края на март, предаде Neimagazine.com.

Очаква се китайският реактор Hualong One с мощност от 1100 мегавата да бъде въведен в търговска експлоатация до края на май. Това е първият реактор в Пакистан с мощност над 1000 мегавата, като в експлоатация в страната са общо пет по-малки енергоблока с общ генериращ капацитет от около 1400 мегавата. Зареждането с гориво на втори енергоблок на АЕЦ „Карачи“ започна през декември 2020 година. Трети енергоблок е планиран за експлоатация през 2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА