3 Януари, 2013 09:08 1 686 2

Работниците ни в Израел не били информирани

  • израел-
  • българи-
  • строители

Когато човек заминава за работа в чужбина той разчита на организацията, която те праща. Когато отиваш след като държавата те праща явно отиват с други очаквания. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред bTV по повод казуса с българските работници, които мизерстват в Израел.

По документи обаче работниците не отиват за работа в строителна фирма, а при посредник за търсене на работа. По документи е необходимо да има пералня на всеки 6 работници, кухня и персонални гардероби. Това обаче не се изпълнява. В Израел дори има омбудсман за чуждестранни работници, нещо което дори в държавите в ЕС не съществува, каза Нейков. По думите ми основният проблем в случая е неинформираността на нашите граждани зад граница.

В българските посолства трябва да има и социални аташета, които да се занимават с проблемите на хората, които се трудят в съответната държава, категоричен бе Нейков. Той подчерта, че ако на нашенците не бъде намерена работа и договорът бъде нарушен, те могат да го прекратят и да искат парите за времето, в което не са били на работа. Освен това могат да си търсят правата и след като се върнат у нас.

 

 Посолството на Израел в София е изключително загрижено за създалата се ситуация с българските строителни работници сключили договори с израелски строителни фирми на база двустранната спогодба между България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани от двете държави. Това се казва в съобщение на мисията на Тел Авив в София.

Посолството на Израел се свърза с отговорните израелски държави структури още при първите сигнали и поиска от тях да проведат спешни проверки със строителните фирми, които са сключили договори с български работници. Посолството е в ежедневен контакт с израелските отговорни власти и съвместно работят и настояват пред строителните фирми за спазването на условията по сключените договори.

Тъй като по стечение на обстоятелствата в края на декември и началото на януари посланикът на Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз е на служебно посещение в Израел той използва тази възможност и се опитва на място да следи отблизо ситуацията и да изисква за вземането на най-скорошни мерки от страна на строителните фирми наели българските строители.

Посолството на Израел е в непрекъснат контакт с българските структури ангажирани с прилагането на двустранната спогодба – Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика и съвместно се опитват да изяснят създалата се ситуация, да постигнат спазване на условията по договорите между българските работници и израелските строителни фирми и да не се допускат повече подобни недоразумения, което да възпрепятства прилагането на споразумението и възможностите, което то предоставя на заинтересованите българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Бойко каза че българското правителство няма нищо против израелското трудово законодателство и изчаква да види какво ще е по нататъка, а изсраелското посолство в София е загрижено от създалата се ситуация и прави всичко възможно за правата на българите, както винаги е правило, и изчаква събитията да си отминат. Същевременно геноцидът си продължава.
  • 2 яха

    0 0 Отговор
    никои не е информиран както трабва от българските граждани
    от сигурен източник знам че не са им дали работно облекло дори има хора които не са получили нито стотинка за извънреден труд а работят по 12ч на ден добре че наще си помагат един на друг при трудност това което чувам направо ми е жал за хората отишли са от една мизерия на друга....