Last news in Fakti

27 Март, 2021 06:00 2 960 10

Депресия, агресия и алкохол: как се отразява пандемията на тийнейджърите

  • sir-
  • тийнейджъри-
  • италия-
  • депресия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • психолог-
  • аделия лукатини-
  • алкохол-
  • здраве-
  • психическо здраве

Ограничителните мерки се отразиха на психическото здраве на младите

Депресия, агресия и алкохол: как се отразява пандемията на тийнейджърите - 1
Снимка: Shutterstock

Коронавирусната пандемия и последвалите мерки не оставиха нито една възрастова група невредима. До момента се смяташе, че по-младите не са засегнати толкова от нея заради по-силния си имунитет, но това не отговаря на истината. Локдаунът се отрази особено тежко на психическото им здраве.

Аделия Лукатини, психиатър и психоаналитик от Италианското психоаналитично общество и Международната психоаналитична асоциация направи тревожни разкрития, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa). Според нейните наблюдения много деца и тийнейджъри в Италия изпитват тревожност, безсъние, депресивни състояния, агресия, хранителни проблеми и употребяват алкохол.

Експертът по психология посочи, че се забелязват все повече проблеми, които имат пряка връзка с наложените строги ограничения за движение. Децата преживяха първия локдаун като ваканция. Те не бяха толкова засегнати от вируса и имаха възможност да прекарат време с родителите си. При следващите ограничения обаче нещата се промениха, казва Лукатини. Учителите съобщават, че са по-притеснени, има необичайна агресия между тях и повече тревожност. Тя е предизвикана и от страха да не загубят членове на семейството.

Родителите съобщават и за хранителни проблеми, които са симптом на тревожност, но и на промяна в навиците. По-малките деца и тийнейджърите се движат по-малко. В цялата тази ситуацията обаче има и положителен момент. Той е, че младите вече не се притесняват да се обърнат към психолог, когато усетят, че имат проблеми, споделя Аделия Лукатини. За тях няма теми табу и са по-отворени за диалог с непознат специалист. В Италия от началото на коронавирусната пандемия са потвърдени 3,4 милиона инфекции с COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Старши

    12 9 Отговор
    Дреми ми за тия гаменчета.
  • 2 Рошко

    20 2 Отговор
    Aми нали това бе целта бе, да се разруши психиката на хората, младите да откачат по старите да измрът
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ади сега ?!

    8 3 Отговор
    На калпавият тийнейджър, пандемията му е виновна ?! Щот' преди година, всичките, бяха ученолюбиви 'агънца' със стабилна психика. По време на криза си проличава, кое, колко струва. Икономика, здравеопазване, образование, ... .
  • 6 аз съм Веска

    5 1 Отговор
    МИСЛЯ , ЧЕ НА ТЯХ ЗЛЕ ЩЕ ИМ СЕ ОТРАЗИ - ТРЯБВА ИМ ПРОСТРАНСТВО , ТЕХНИЯТ СИ СОЦИУМ, БЛИЗОСТ , ЛЮБОВ ...
    ВЗЕХМЕ ИМ ЕДНА ВАЖНА ЕМОЦИЯ - ЕМОЦИЯТА НА "ЛУДИ , МЛАДИ " .
  • 7 Гражданин

    2 0 Отговор
    По зле и от живковото стана
    5 годишно като зверче вика като се върне, родителите не работят и става пълна лудница, същото е и с ромите. Викат, буйстват.. Няма спокойствие. Оплакват се и лекари в родният ми град, на 1 етаж. Честните лекари живеят зле, има и по квартири, по на 52, племенница, на чичоми внучка. В бургаските бани. До там докарахте всички нещата. Умните лекари... Тъжно но факт. Дори ни уволниха при костов и не си знаем племенниците. Изриване следва, отнасащо се и до дпс, който иска рестарт. Първо от дпс следва да почне, от горе надолу. Кво е повече нинова от един лекар. Срам, поне мъжа да бяха оставили известен хс лекар кожен. От града на цц. Разделиха се от немотия. Честни и възпитани доктори. Цц го назначил за 2 месеца, идва бсп и го маха. А всички лекари го харесват, красив, скромен, децата страдат. Майката в бургаските бани на квсртира, той лекар кожен. Не съм по темата, от гледане по хора на дпс изпуснахте питомното
  • 8 Тъмните сили

    2 3 Отговор
    Аз не съм свикнал на дискотеки барове групови излизания с много хора, домушар излизам нощем тичам за здраве гледам тв, и като гледам по новините как им станало зле на хората да са вкъщи и ми става смешно мен пък ми е депресивно да съм на вън то почти няма българи само роми и скука по добре вътре с някое момиче и си караме кефа и вътре даже се депресирам ако съм на вън
  • 9 Лекувам Наркозависимост

    2 0 Отговор
    Дрогатааа е проблема и преди и сега
  • 10 Превземки

    3 0 Отговор
    "Много тинейджъри употребяват алкохол ...." А преди пандемията не са ли ??? Истината е че тинейджърите се мислят недосегаеми от К19 и затова гледат на пандемията като една дълга ваканция и сеят зараза като разпрани. Айде не ми ги изкарвайте "стресирани и депресирани".
Новини по държави: