26 Март, 2021 23:31 3 076 24

Словакия купи 17 нови радари от IAI ELTA

  • mmr радар-
  • словакия-
  • израел

С новите мобилни радари Словакия ще замени 24 стари съветски радара

Словакия купи 17 нови радари от IAI ELTA - 1

Израел и Словакия подписаха споразумение за доставката на 17 нови триизмерни (3D) радари със среден, близък и много близък обсег за нуждите на военновъздушните сили. Сделката е на стойност около €148 млн., а радарите ще бъдат произведени и доставени от израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) и нейната дъщерна ЕLTA Systems.

С новите мобилни радари Словакия ще замени 24 стари съветски радара. По този начин словашката армия ще осигури денонощно наблюдение, контрол на въздушното движение (ATC) и непрекъсната опозната картина на въздушната обстановка (ASP) над държавата в рамките на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS).

В началото на януари т.г. правителството на Словакия обяви, че е одобрило препоръката на Министерството на отбраната за закупуването на 17 радарни системи, произведени от IAI и дъщерната ѝ ELTA Systems. Споразумението, за което преговаря Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към Министерството на отбраната на Израел, включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.

Търгът бе проведен на принципа “държава-към-държава” (G2G). Израелската оферта беше предпочетена от властите в Словакия пред тези на Франция и Великобритания, които също достигнаха до финала на процедурата. Според словашкото МО офертата на Израел е най-изгодна на база “най-добра цена” и “пълно покритие на всички технически и оперативни изисквания на словашките въоръжени сили”. Израел бе и единствената държава във финалния списък, чиято оферта отговаряше на определения от Словакия бюджет за проекта от €155 млн.

Основният MMR радар на ЕLTA Systems, част от Israel Aerospace Industries (IAI), e доказан в реални бойни действия и има голям оперативен опит в Израел и по света. Словакия е третата държава-член на НАТО в Източна Европа след Чехия и Унгария , която избира израелските радарни системи и технологии на ЕLTA Systems. Радарът засича въздушни заплахи, класифицира ги, изчислява степента на опасност и предоставя основна информация, която позволява на системите да неутрализират множество заплахи едновременно.

Израелският министър на отбраната, Бени Ганц, коментира: “Днес достигнахме до много важен етап в засилващото се сътрудничество между отбранителните индустрии на Израел и Словакия. Новото споразумение предоставя на Словакия висококачествени, усъвършенствани системи за поддържане на националната сигурност на страната, като същевременно подкрепя отбранителните индустрии и създава много нови работни места в Израел и Словакия. Бих искал да благодаря на моя приятел, словашкия министър на отбраната Ярослав Над, че подкрепи това споразумение и се довери на „синьо-бялата“ (израелската) индустрия. “

Словашкият министър на отбраната, Ярослав Над, заяви: “Искам да изразя своята признателност към израелските представители за това, че предприеха истински прагматичен подход към преговорите за доставката на новите 3D радари за словашките военновъздушни сили. Проведените експертни дискусии винаги бяха на много високо ниво и това доведе до сключването на окончателното споразумение между двете страни. В същото време високо ценя положителното въздействие на това сътрудничество върху двустранните отношения в сферата на отбраната и сигурността. Вярвам, че сега имаме солидна основа за последващо сътрудничество. “

Ръководителят на Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната към Министерството на отбраната на Израел, бриг.ген. (о.з.) Яир Кулас, каза: “Отношенията между Израел и Словакия в сферата на отбраната днес се издигнаха на ново ниво, а подписването на споразумението за доставката на радарите ще има значителен ефект и за двете страни. Благодарим на правителството на Словакия, че се довери на Министерството на отбраната и на изключителната ни отбранителна индустрия. Очакваме по-нататъшно сътрудничество както в отбраната, така и в гражданската сфера.”

Вицепрезидентът на IAI и изпълнителен директор на ELTA, Йоав Тургеман, заяви: “Подписването на днешното споразумение със Словакия означава сериозно сътрудничество между нашите две страни. IAI ще предостави на Словакия радарни системи и усъвършенствани технологии за противовъздушна отбрана, като около 150 от тях са продадени на различни държави. Освен това, ще си сътрудничим със словашката индустрия и местната икономика, като съвместно разработваме радарите. IAI е горда, че предоставя на Словакия тази модерна технология и е важна част от европейските решения за противовъздушна отбрана, включително подкрепа и интеграция в дейностите на НАТО. “

Израелската държавна компания IAI заяви интерес за участие в предстоящия търг за придобиване на нови наземни радари за българските военновъздушни сили (ВВС) с ново поколение многосензорен, многофункционален радар MS-MMR, произвеждан от дъщерното ѝ подразделение ELTA Systems. Новите 3D радари трябва да бъдат въведени в експлоатация с приемането на въоръжение на първите осем изтребителя F-16 Block 70, които България вече закупи от САЩ. Българската държава има намерение да придобие общо 7 нови радари, като 5 от тях трябва да се с далечен обсег на действие, а останалите 2 – със среден обсег.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мой

    15 9 Отговор
    Защо това да е новина и защо ни интересува??

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хелиос

    12 6 Отговор
    Е и, с какво ще прихващат като виждат нещо на тези радари?

    Коментиран от #8, #22

  • 7 Q2z

    9 8 Отговор
    Дано не изпростейме да вземем други...ми да сменим руските ...и след 50г пак обрат.
  • 8 Пръц

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хелиос":

    При един евентуален военен сблъсък между НАТО и Русия ПВОто на противника го отнася първо.В случая Словакия е буфер между двете враждуващи сили и техните радари служат като “мюре” за още по мощните американски радари в Германия ,целта на които е да засекат огневите точки на противника.

    Коментиран от #9

  • 9 Като цяло радарите са безполезни

    6 13 Отговор

    До коментар #8 от "Пръц":

    Ако реша да унищожа дадена страна нищо няма да ме спре просто ще пратя 1000 хиперзвукови ракети изтреляни едновременно и ако те не помогнат ще пратя още 3000 а атакуваната страна с радарите си какво ще направи? Едно нищо ще види само че след минути няма да съществува повече😂😂😂😂ако изобщо радара успее да засече 1000 цели едновременно😂😂😂😂

    Коментиран от #10, #21, #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 оня с коня

    8 8 Отговор
    "Железен Щит" се казват Радарите които ще бъдат закупени от БГ и в Комбинация с прилежащия Ракетен Комплекс са изключително ефективна Форма на Отбрана.А "остарелите" Ефки блок 70 които ще получим от САЩ и чиито Радари са НА 95% ИДЕНТИЧНИ като на Ф-35 са си отделно!

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мой":

    Скоро и в БГ, но за 2млрд
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 щъркел

    4 3 Отговор
    Словакия купи 17 нови радарА от IAI ELTA. България купи нови комплекти лъжици и вилици за контейнерите за болни от Ковида. Ко-ко-ко-коооо!
  • 16 Трол

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    "Железен купол" се казва изградената израелска ПВО, не "Железен Щит"! Пак се изказваш неподготвен, неграмотно и елементарно!

    Коментиран от #17

  • 17 До "Трол"

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Трол":

    Батко ,да започвам ли да пиша или да почакаме до 9:00 часа както всяка събота.............😁

    Коментиран от #18

  • 18 Трол

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "До "Трол"":

    Действай, к'во се моташ! Днеска надницата е двойна!
  • 19 БГ ЕС НАТО

    4 3 Отговор
    Ние искаме Американски радари и системи Пейтриът

    Коментиран от #20

  • 20 тнт

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "БГ ЕС НАТО":

    Искаш ,обаче ще трябва да изпееш едно песен най-напред!Пари имаш ли?
  • 21 русия кочина

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Като цяло радарите са безполезни":

    Ми то и Союзмульфилм не може да ти насмогне на ракети

    сМе Хур Ко

    Цирконя ли ще пратиш -то го няма Цирконя
  • 22 НАТО.......СТРАШИЛИЩЕ ЗА БГ КОМУНЯГИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хелиос":

    И ТЕ СА В....НАТО
  • 23 НОВО ПЕТ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Като цяло радарите са безполезни":

    И КАК ШЕ ГИ ИЗСТРЕЛЯШ ТИЯ ХИЛЯДА НАВЕДНЪЖ, КАТО ОЩЕ С ОТДЕЛЯНЕТО ИМ ОТ ЗЕМЯТА ИЛИ ОКЕАНА СТАВАТ МИГНОВЕННИ МИШЕНИ НА ПОНЕ 3000 ДРОНА...КОСМИЧЕСКИ

    Коментиран от #24

  • 24 Ко речи😂😂😂😂

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "НОВО ПЕТ":

    Пак казвам ако някои реши да унищожи друга страна няма спасение верно ще страната ше стане каменна епоха но няма спасение
Новини по държави: