Last news in Fakti

29 Март, 2021 23:23 3 402 15

Проучване в САЩ: Ефективност от 80% на ваксините на Pfizer и Moderna две седмици след първата доза

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • модерна-
  • коронавирус

Новата mRNA технология е синтетична форма на естествен химически пратеник, използвана за инструктиране на клетките да произвеждат протеини, които са огледален образ на част от новия коронавирус

Проучване в САЩ: Ефективност от 80% на ваксините на Pfizer и Moderna две седмици след първата доза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ваксините срещу COVID-19, разработени от компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna, намаляват риска от инфекция с коронавирус с 80% две седмици или повече след поставяне на първата от двете дози, според данни от проучване в реални условия сред ваксиниран медицински персонал в САЩ.

Рискът от инфекция с COVID-19 е спаднал с 90% две седмици след поставяне на втората доза, установява същото проучването сред малко под 4000 души.

Изследването на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) оценява способността на ваксините да предпазват от инфекция, включително инфекции, които не причиняват симптоми (асимптоматични случаи). Предишни клинични проучвания на компаниите оценяваха ефикасността на техните ваксини за предотвратяване на заболяване от COVID-19.

"Това проучване показва, че нашите национални усилия за ваксинация работят", заяви директорът на CDC Рошел Валенски.

Констатациите от реалната употреба на тези РНК ваксини (mRNA) потвърждават видяното в големи контролирани клинични проучвания, проведени преди те да получат разрешения за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата.

Изследването разглежда ефективността на РНК ваксините сред 3950 участници в шест държави за период от 13 седмици от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г.

"Одобрените РНК ваксини срещу COVID-19 осигуряват ранна, значителна реална защита срещу инфекция за здравния персонал на нашата държава, който е на първа линия в борбата с коронавируса", посочи Валенски.

Новата mRNA технология е синтетична форма на естествен химически пратеник, използвана за инструктиране на клетките да произвеждат протеини, които са огледален образ на част от новия коронавирус. Тази технология учи имунната система да разпознава и атакува действителния вирус.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А кой

    2 8 Отговор
    Плати не казаха ама Белите Хора знаят истината и ще се ваксинират ама с само с Цианкалий ако инзвънземните ги натиснат да се продадат
  • 2 Късмет

    8 3 Отговор
    Ако ваксинацията продължава със същият темп пандемията в Бг ще приключи 2026-та
  • 3 ТаУмВзе

    2 3 Отговор
    Щом краварите са изобретили 32 пола, и това е вярно.
  • 4 САЩ Намбър 1

    11 9 Отговор
    Както предсказах САЩ както винаги спасяват света докато другите само си блеят. Израел се ваксинираха с Пфайзър и вече си свирукат а вие злобно съскате.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Уотсън

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Фак ти":

    Ще го обясня с твойта неграмотност. Защитата от ваксините започва едва няколко седмици след ваксинация. Не могат да те предпазят ако се заразиш преди това. Най вероятно К19 вече се е вихрел когато са започнали ваксинациите в дома - след дъжд качулка.

    Коментиран от #13

  • 8 Кон с пиратор

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Фащ са":

    А "граждани" като тебе К19 ги ваксинира лично без "никакви странични ефекти". Ваксини за нискоинтелигентни и без това НЯМА така че благодаря че предоставяш възможността на други да се ваксинират.
  • 9 Уса

    1 5 Отговор
    В сащ почти няма мерки всички бизнеси работят а държавните администрации онлайн

    Коментиран от #11

  • 10 така е

    4 2 Отговор
    жена ми е ваксинирана с Pfizer на 06.03, на 22.03 се проявиха първите признаци, на23.03 е с диагноза Covid /сега сме под карантина/
  • 11 Да ама не

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Да ама сега случаите се вдигнаха с 10% и веднага призоваха за връщане на мерките. Ваксинираните все още са прекалено нисък процент за да спрат К19. Изводът е че ако не е ваксинирано поне 50% от населението, мерките не трябва да се отпускат.

    Коментиран от #12

  • 12 Бутсен

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Да ама не":

    Я кажи кога ще се ваксинира поне 50% от бе ге населението с тоя темп и второ щом БГ която е 5 млн нр може да се ваксинира бързо тогава за каква държава говорим.това тука не е държава а клзет.Израел се ваксинираха а са по-малко.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хипотеза

    0 3 Отговор
    Ковид ще почти изчезне след като измрат определен брой хора с ваксини без тва е.
  • 15 К.К.

    1 1 Отговор
    Да слагат по една доза, щом има по-голяма ефективност от две дози на Астра зенека.