Last news in Fakti

31 Март, 2021 13:49 2 039 8

ЕК дава на Съда на ЕС Полша заради закон за съдебната система

  • полша-
  • европейска комисия-
  • право и справедливост-
  • дидие рейндерс

Комисията ще поиска от Съда да въведе временни мерки, с които да замрази разпоредбите му

ЕК дава на Съда на ЕС Полша заради закон за съдебната система - 1
Снимка: shutterstock

Европейската комисия дава на Съда на Европейския съюз Полша заради закон за съдебната система, влязъл в сила през февруари, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Според еврокомисар Рейндерс законът е в ущърб на независимостта на съдебната система и е несъвместим с основни разпоредби в договорите за ЕС.

Той не дава възможност на съдиите да прилагат директно европейското законодателство за защита на независимостта им, както и да искат предварително становище по подобни въпроси от Съда на ЕС.

Еврокомисар Рейндерс каза още, че полските съдии са изложени на риск от отстраняване от работа, премахване на имунитета, започване на криминална процедура срещу тях и дори арест.

Това решение може да бъде взето от Дисциплинарната камара на Върховния съд:

„Страните членки са тези, които трябва да решат дали искат да имат система с имунитет на съдиите. Но решението за сваляне на имунитета на съдиите, трябва да се взема от независим орган. В Полша независимостта и безпристрастността на Дисциплинарната камара не са гарантирани“, посочи еврокомисарят.

Според експерти Дисциплинарната камара е зависима от законодателната и изпълнителната власт на страната.

Еврокомисар Рейндерс добави, че Комисията ще поиска от Съда да въведе временни мерки, с които да замрази разпоредбите от влезлия в сила закон.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    2 2 Отговор
    нас Меркел ни пази
  • 2 Subaru WRX

    4 1 Отговор
    А кога ще даде българската мафиотизирана прокуратура на Съда на ЕС?!
  • 3 А питам

    3 1 Отговор
    Е какъв е този закон? Защо не го цитирате?
  • 4 гадно

    3 1 Отговор
    Най-много и поляците да стегнат куфарите и да им кажат чао.
  • 5 Те поляците

    4 1 Отговор
    щото много обичат някой да им казва какво да правят... В крайна сметка, ще ритнат канчето на ЕС, който се е превърнал в подлога на САЩ и ще поемат независим път на развитие.
  • 6 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КАК ТАКА - БОГОВЕТЕ НА ГЕРМАНИТЕ И БОГОВЕТЕ НА ФРАНКИТЕ -СЪЗДАДОХА ---ОБЩА ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ ????? ПОЛЯКО-РУСНЯКО -УКРИ--- НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ НА ФРАНКО-ШВАЙНЕ -ТАТА - ВИКИНГИТЕ БРИТИ - СА НА ВЪЛНАТА САЩ -И ИЗОСТАВАТ !!!!!!!!
  • 7 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    И СЕ ЗАМИСЛЕТЕ ДАЛИ РУСНАЦИТЕ СА ИЗГОНИЛИ ВИКИНГИТЕ НА ЗАПАД И ЗАПАДО-ЮГ - В ОНЕЗИ ВРЕМЕНА ПРЕЗ БРИТАНИЯ И ИСПАНИЯ- ВИКИНГИТЕ СА ГОНЕНИ НА ЗАПАД И ЮГОЗАПАД , А НЕ СА ЗАВОЮВАЛИ !!!!!!!
  • 8 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ЕС - ДЕМОКРАЦИЯ ??? КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ "ДАВА НА СЪД" - И "ПОДАВА ЖАЛБА- ЗАВЕЖДА ДЕЛО И ТЪРСИ РЕШЕНИЕ " ??????? ЕК - НА ШВАЙНЕТА И ЖАБАРЕТА -- А -"ДЪ КУИН" СЕ ОТТЕГЛИ !?!?!?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания