1 Април, 2021 09:00 2 476 18

Заловените италиански и руски шпиони се срещали в Рим като по сценарий от Студената война

  • италия-
  • русия-
  • шпионин-
  • разузнаване-
  • валтер биот

По всяка вероятност италианският военен имал нужда от пари заради семейни проблеми

Заловените италиански и руски шпиони се срещали в Рим като по сценарий от Студената война - 1
Снимка: shutterstock

56-годишният италианец Валтер Биот е капитанът II ранг от военноморските сили, който беше арестуван за шпионаж на 30 март след среща с руски военен, съобщиха властите в Рим. При тайната си среща с руския военен на паркинг в южен Рим, след която беше задържан, той получил от него 5000 евро в плик за последната пратка от предадени секретни документи.

Според италианските медии колегите на Биот останали като поразени от арестуването му, тъй като никой не очаквал от него, че шпионирал в полза на Русия. В момента на задържането си капитанът бил на служба в Генералния щаб на армията, в отдела за военна политика и планиране, който е изключително деликатен. Именно екипът му формира политическите директиви по темите, свързани със сигурността и отбраната.

Сред задълженията му са и управлението на международните връзки, касаещи главнокомандващия Генералния щаб по отношение на разоръжаването, както и предлагането на консултантска дейност в международните споразумения, свързани с отбрана.

В ролята си на офицер от военноморските сили Биот имал в миналото специална роля – той ръководел самолетните операции в различните им форми –от управлението на радарите, до контролирането и управлението на изтребител-прехващачи. Заради тази си специализация Биот в продължение на дълги години бил качван винаги на самолетоносача “Гарибалди”. През 2010 г. Биот влязъл в Генералния щаб на флота, като през 2016 г. бил и в кабинета на министъра на отбраната. През 2018 г. преминал в Генералния щаб за отбрана, в отдела за военна политика.

Биот е женен и има 4 деца. В последно време имал семейни проблеми.В четвъртък Биот трябва да бъде разпитан и да предаде своята версия на случилото се.

След задържането на италианския капитан Рим експулсира двама служители на руското посолство в Италия – военния, корумпирал Биот, както и неговият директен шеф.Италианският външен министър Луиджи ди Майо привика руския посланик Сергей Разов, на когото беше връчена и протестна нота. Разов изрази огорчението си от случилото се и пожела то да не повлияе на италианско-руските отношения.

Според изданието „Хъфингтън пост” тревога е обзела много правителства от НАТО, тъй като Биот е бил хванат да предава документи, свързани с военната телекомуникация. Тя е изключително деликатен аспект за сигурността на НАТО. Британският министър на външните работи Доминик Рааб е изразил солидарност с Рим, определяйки като „дестабилизиращи” действията на Москва, която се стреми „да подкопае един съюзник от НАТО”.

Според информационната агенция Кронос размяната на документи срещу пари между италианския капитан и руския военен вървяла от месеци, а може би и от година. Срещите ставали като по сценарий от Студената война. Руснакът слизал винаги на спирката на метрото в южния римски квартал Еур, вземал автобус, след което слизал на спирка отвъд Околовръстния пръстен на Рим – в предградието „Спиначето”. Тук, след като направел подробен оглед на зоната, за да разбере дали италианецът не е следен, се срещал с Биот на паркинг недалеч от един супермаркет.

След това руснакът давал на Биот определена сума, като при последната среща бяха 5000 евро, срещу което получавал флашка с копия на секретни документи. Двамата нямали понятие, че следователи от специалните служби на карабинерите ги следели от месеци, и че подслушвали всяка тяхна дума.

По всяка вероятност италианският военен имал нужда от пари заради семейни проблеми. Срещите му с руснака ставали винаги в колата му, в която следователите успели да скрият подслушвателни устройства и телекамери, така запечатали всички срещи.

На последната си среща обаче Биот отишъл с различна от предишната си кола. Затова и след срещата между двамата следователите решили да се намесят. Руският военен се опитал дори да избяга, но бил спрян от карабинерите. След това той се затворил в себе си, спрял да говори, отказал да яде и да пие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комонист

    23 13 Отговор
    Рашките така си карат шпиони и кражби на технология и все в блатото за мужиците казвам олигархията е добре на ЗАПАД

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 pepy

    26 3 Отговор
    "... Москва, която се стреми „да подкопае един съюзник от НАТО”..."

    Не вярвам да има изненадани...

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    21 13 Отговор

    До коментар #1 от "Комонист":

    Преди няколко години избухна скандал с американската АНС (агенция за национална сигурност) като ги хванаха да подслушват Германия и по специално Меркел. Нищо че са НАТО-вци и съюзници. В разузнаването няма приятели, има вечни интереси. Руснаците не правят нищо по-различно от другите държави. Въпросът е кой ще изгори, днес руснаци, утре американци и т. н.. Това никога няма да свърши.

    Коментиран от #7

  • 6 БАЙ Х@Й‼

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Комонист":

    На това му се вика "ДА ЗАМЕТЕМ СКАНДАЛА С НОВ СКАНДАЛ"‼ Преди дни заловиха над 29'000'000 ваксини в Италия , а днес вече никой не говори за това ‼
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кой68

    9 1 Отговор
    Студената война която бе в ремисия сега набира сила ...
    Ние се опитваме да сме на другия бряг ...
  • 9 Николай

    13 7 Отговор

    До коментар #7 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    Много смешно, а това че наши президент мълчи и не взима отношение по шпионския скандал в България как ще коментираш?

    Коментиран от #11

  • 10 Мисля си

    14 3 Отговор
    Че руснаците шпионират си е тяхна работа. Обаче че военни, които са полагали клетва и най-вече, които цял живот са на издръжка на обществото и държавата си, продават секретна информация за армията и съюзниците си, ей това е безобразието! Като нашите синковци- всичките високоплатени, определено не са се прекършвали от работа... ама не им стига! Като слушах записите, такова ниско ниво - това ли ни е военната върхушка?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мисля си

    9 0 Отговор
    И да добавя- нали армията е деполитизирана- а оня гордо се заявява че бил сталинист. Трябва да ги минават на детектор на лъжата!
  • 13 тони

    10 0 Отговор
    те за това предложиха медицинска-шпионска помощ минала година срещу ковид безвъзмездно
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаха

    12 4 Отговор
    Затворил се в себе си, отказал да яде и да пие, но започнал да се моли на Путин, да го възхвалява и да целува снимката му. Казал на всеослушание "Има един Бог и Путин е неговият пророк".
  • 17 Диверсант

    2 4 Отговор
    Някой още си спомняме НАТОВСКИ спектакли в Рим и един БЪЛГАРИН разкарван в клетка и подлаган на психотераюия за да каже че е подготвял атентат срещу папата.

    Коментиран от #18

  • 18 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Диверсант":

    Не само е подготвен, а е и изпълнен, друг е въпроса дали е изпълнен успешно и каква е била целта на покушението.
Новини по държави: