2 Април, 2021 12:47 8 866 39

Енергийни игри! Франция и Германия водят тежки преговори за газопровода "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • газпром-
  • русия-
  • германия-
  • газ

Преди дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че е предупредил германския си колега Хайко Маас, че санкциите на срещу тръбопровода са реална възможност

Енергийни игри! Франция и Германия водят тежки преговори за газопровода "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският министър по европейските въпроси Клемент Бон заяви в петък, че Париж и Германия ще се опитат да постигнат споразумение относно изграждането на газопровода "Северен поток 2", въпреки че до момента двете страни не са имали една и също позиция по него.

"Както президентът Еманюел Макрон каза преди година, имаме опасения по отношение на този проект, тъй като той ни прави зависими от Русия," посочи Бон пред телевизия BFMTV. "Полагаме усилия да постигнем консенсус по този въпрос, за да не останем разединени".

Досега Германия настояваше, че средствата, подпомагащи изграждането на "Северен поток 2", бяха в съответствие със законите на Европейския съюз, като отказа да наложи санкции върху проекта въпреки натиска от страна на САЩ.

Преди дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че е предупредил германския си колега Хайко Маас, че санкциите на САЩ срещу тръбопровода от Русия до Германия са реална възможност и че "няма двусмислие" в американската опозиция срещу неговото изграждане.

Междувременно руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва очаква тръбопроводът "Северен поток 2" да бъде завършен въпреки съпротивата.

"Ние сме абсолютно уверени, че проектът ще бъде завършен и ще остане символ на здравословното енергийно сътрудничество между Русия и страните от ЕС в продължение на много години. В това отношение със сигурност очакваме действия, които противоречат на изпълнението на проекта", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    85 4 Отговор
    Смешници, ако същия руския газ минава през Украйна не са ли енергийно зависими???

    Коментиран от #2

  • 2 Гоуст

    11 43 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Да ама ще има парички за украйна и така украйна ще се въоражи за да опонира на русия което руснсците неискат.Немцитр недалновидно предаввт ееропейски територии на монголите.

    Коментиран от #5, #16, #17, #18, #19, #20, #34, #36

  • 3 J Y Moineau

    61 5 Отговор
    Само питам:
    Тъй като явно в момента Европа потребява газ отнякъде, но не от северен поток (тъй като не е готов), няма ли северен поток просто да бъде още един източник на газ в бъдеще. Как тогава Европа ще е зависима от северен поток.
    Питам понеже, аз като мога да си купувам дърва от два различни склада, мисля че не съм зависим от единия склад.

    Коментиран от #7, #26

  • 4 БОЗА

    52 3 Отговор
    Европа да си избере-собственото и бъдеще...или интересите на сащисаните са и по-важни...аман от игрички... ;-)
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    60 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Какви парички за Украйна бе ‼ Я виж чий син е собственик на тръбите‼

    Коментиран от #24

  • 6 neshta

    48 1 Отговор
    Нащестници. А през Украйхна не сте зависими. Технически е същото. Намаляват доставките от едната страна, а се увеличават от другата. Ами втечнения газ, който купувате от Русия, той не Ви ли прави нещастни?!
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "J Y Moineau":

    Ами там е заровено кучето! И в двата склада "дървата" са от една и съща гора , ама собствениците на складовете са различни! Та сега собственика на стария склад иска да няма друг склад ! И ни говори как новия склад ще ни направи зависими от мечките в "гората" от която той ни снабдява! Даже праща рекетьори ( с търговско корабче, подводница без опознавателни знаци и самолети) ‼

    Коментиран от #27

  • 8 Уинстън Чърчил

    13 13 Отговор
    "Германия трябва да се бомбардира на всеки 50 години. Няма значение дали знаете причината. Те я знаят."

    Коментиран от #35

  • 9 Абе

    47 3 Отговор
    голяма демокрация тресе диалога ЕС Америка по повод Северен 2. Някой може ли да ни обясни позицията на САШ? Въобще каква работа имат там, викал ли ги е някой и въобще що се натрапват, като същевременно дрънкат за демокрация?
  • 10 Никой

    9 1 Отговор
    Единственият шанс,на френският атомен сектор ,е Северен поток -2,да има работни часове,за следв.50години!!!.Да,сега ще се изведат 30%,ядрени мощности,но това е поради,сеизмичното обезпечение,на секторни възчожности,заложени,като раб.проекти,от края на 60-те год.
  • 11 Никой

    2 2 Отговор
    Без,френският атомен сектор,не може да дадем шанс,за развитие,на "зелената"енергия!!!-на Европа,като общ енерто пазар.!
    Нито,да говорим,изобщо за обща стратегия,или ценообразуване,достъпво,по региони и човеко-ас раб. Ставки.
  • 12 Внос / Износ

    25 1 Отговор
    Едно трябва да знаят всички! Никой не може да спре реката да тече. Рано или късно интереса печели, никакви организации и политики не могат да спрат прогреса. Да , могат да го забавят, но само временно
  • 13 Грух

    31 2 Отговор
    А САЩ какви са в случая, че изобщо дават мнение. Никой не ги е питал. Защо нахалстват ?
  • 14 Даката

    8 25 Отговор
    Цялата политическа класа на германия е купена от Кремъл.Нагушени са с рушвети.
  • 15 Де Ка

    22 1 Отговор
    В началото на годината Вучич каза досега плащахме 250 за газ.За газта от Балкански поток ще плащаме 155.Така че аз избирам втория склад след като гората р една и съща.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Украйна

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    въобще вече е изтрита от американските карти и фигурира като територия само. А точно украинците подливаха вода на западняците с газта заради Русия. Лавров каза,че точно това се избягва да не се оставят хората на запад на студено и да зависят от нечий интереси от трети страни.Заради пресъхващата тръба през украинска територия квичи оня американски умник,който дърпа ушите на Макарон и Меркел.
  • 21 А че

    14 0 Отговор
    украинците правеха к.. капани си е баш така.
  • 22 Коментарите

    11 0 Отговор
    16,17,18 и 19 бяха изтрите заради обяснението за капаните на украинците.
  • 23 ПЕНКО

    14 2 Отговор
    ЕВРЕИНЪТ СЕМИТ -ЦИОНИСТ БЛИНКЪН МОЖЕ ДА СЕ ЕЖИ В ОБРЕЧЕНОСТА СИ !!!!!!!! ПРИ 32 ТРИЛИОНА ДЪЛГ - ДОЛАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ /РАНО ИЛИ КЪСНО / И ТЕЖКО ИМ НА ЦИОНИСТИТЕ -НЕ НА ГЕНИИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО- ЕВРЕИ / !!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    И кой е собственик?
  • 25 Хахаха

    18 1 Отговор
    ЕС се държи като американска колония
  • 26 Stéphanie 🎲

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "J Y Moineau":

    Най -голям проблем си остава за Германия 😉Франция също много пари е дала за Северен поток 2 -Но основният доставчик на Франция не е Русия, а Норвегия.Френският внос на природен газ идва предимно от 5 доставчици-Норвегия (36% от брутния приток на газ във Франция през 2019 г.).Въпреки важността на тези 5 доставчици, Франция диверсифицира произхода на вноса си, за да ограничи последиците от възможни технически или политически опасности (напр. Руско-украински газови конфликти). През 2019 г. френският внос на газ се е увеличил с почти 11% „в полза на повечето страни производители, и по-специално Катар (+ 55%) и Нигерия (+ 39%) (3)“,
    вносът под формата на втечнен природен газ (около 38% от вноса на френски природен газ през 2019 г. в сравнение с 27% през 2018 г. според BP (4)), по-специално предлага на Франция възможността за получаване на доставки от нови доставчици (като САЩ-САЩ (5)) чрез доставяне на газ до терминалите за LNG, независимо от съществуващата тръбопроводна мрежа.Пиша ти за 2019 г защото бе наложена санкция и проекта се замрази.На практика не е само Русия 😉

    Коментиран от #28

  • 27 J Y Moineau

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Именно!
  • 28 J Y Moineau

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Stéphanie 🎲":

    Не знам Франция на какви цени купува газа, но доколкото знам втечнения газ доставян с кораби е по-скъп. Ако си купувам газа от северен поток по-евтино, не ме интересува че съм "зависим". Като ми се прииска да не съм "зависим" повече, купувам си газ от Катар, Нигерия, Щатите, и т.н. и си свиркам. Приключваме със зависимостта. Дори може да се сметне и че в някаква степен Русия става зависима от Германия. Защото си мисля че на Русия и е много по-важно да продава газ, отколкото на Германия да купува малко по-скъп газ от другаде.

    Коментиран от #29

  • 29 Stéphanie 🎲

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "J Y Moineau":

    цената ,изгодата е най -важна прав си приятелю ама никой не пита .Аз също съм за по евтиното дори и 50 € по -малко да са в края на месеца все файда парите са си пари . 200-250 € на месец плащам всичко ми е газ и парното ,душ ...не правя икономия зимният сезон 25° у дома ,банята всички по няколко пъти на ден задължително.Лятото пада на 150-170 € газта на месец
  • 30 Някой

    17 1 Отговор
    При положение, че началото на двете тръби е в Русия. Ако искат да спрат. Те могат да спрат и Северен поток. И Украйна. Въпросът е, че Украйна няма да може да спира. Тоест Европа така или иначе е зависима от Русия. Тя дава газта. Но в момента е зависима и от Украйна. Аз не съм чул Русия да казва, няма да дадем газ. Те печелят от това. Но Украйна заплаши, за да изнудва. Тоест колкото повече маймуни на клона. Повече варианти за проблеми.
  • 31 Жулиен Гаков

    22 2 Отговор
    Синът на краварската мумия е съсобственик на тръбите в Украина и сега го боли та вие като вълк-първо! Второ: краварите искат да си продават скъпия и пре -скъп шиистов газ и трето: искат да смачкат икономически Русия която във стратегическо (военно) отношение ги задмина и подмина като бърз влак малка гара с хиперзвуковото оръжие като: Сармат, Авангард ,Кинжал, Циркон+Посейдон и Пересвет+ Ярс, Булава, Бук и Калибър !! Казвам го за тези които не са в час с тяхното оръжие!! Да не говорим за танкове , подводници, РЕБ и пр.. Това ги боли ,,милите" краварчета а не ,че са се загрижили за зависимостта на Европа. Само напред и нагоре товарищ Путин!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Антисорко

    7 1 Отговор
    И това ако не е огромна американска корупция - Бидона ползва поста си да направи сина си милиардер, за сметка на Европа, която ще му плаща огромни такси за газ през Украйна. Тия задминаха Боко отвсякъде.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 В2Н

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Уинстън Чърчил":

    Вече- НЕ!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 В2Н

    2 0 Отговор
    Ей, модератор, значи-2-може да обижда милионите руснаци в монголи и не го " модерирате"
  • 38 България

    1 1 Отговор
    Отивате да гласувате,стига философстване.
  • 39 Гласът на юга

    1 0 Отговор
    Най големия износител на държавен тероризъм пак се активизира.