Last news in Fakti

16 Април, 2021 12:24 5 237 42

Колко ще ни пазят ваксините - 6 месеца, година или до живот?

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Никой не може да се ангажира с ясен отговор, защото не е минала дори 1 г. от първите ваксинирани

Колко ще ни пазят ваксините - 6 месеца, година или до живот? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коронавирусът може да се окаже като грип, който изисква ваксиниране всяка година, тъй като циркулиращите щамове мутират бързо, а имунитетът от ваксината може да изчезва твърде бързо, съобщи Си Ен Ен. Това са основните притеснения на учените по-цял свят, но данните засега сочат, че настоящите препарати против COVID-19 ще ни предпазват от 6 месеца до 2 години.

Според проучване на ваксината на “Пфайзер” половин година след получаване на втората доза 46 000 души са били над 90% защитени срещу лек и тежък COVID-19. Защитата вероятно дори ще продължава по-дълго от половин година, смятат експерти.

“Надяваме се, че защитата може да продължи години, но няма да знаем, докато не получим повече данни”, заяви д-р Питър Хотез, експерт по ваксини и декан в Медицинския колеж в Бейлър, САЩ.

“Изследванията на имунния отговор на хората след ваксинация срещу коронавирус показват, че те произвеждат високи нива на антитела и след няколко седмици тялото произвежда имунни клетки, известни като В-клетки, които продължават да произвеждат нови защитни антитела”, пък отбеляза д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ.

Въпреки че и ваксината на “Модерна” показа висока защита 6 месеца след втората доза на много хора (90% предпазва от заразяване и 95% срещу тежък COVID), компанията вече разработва нова версия на продукта си.

“Преди една година ми биха ваксината на “Модерна”. Сега, на моята годишнина, с радост споделям, че току-що получих 3-а доза, адаптирана към новите щамове, която да засили имунитета ми”, заяви Йън Хейдън, доброволец към “Модерна”.

Това показва, че въпреки първоначалните доказателства, че имунитетът от ваксинация срещу коронавирус осигурява дълготрайна защита, производителите са започнали да правят и тестват версии на препаратите си, които предпазват от тревожните варианти на заразата.

През януари екип, ръководен от д-р Алиша Уидж от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, написа, че според изследванията им две дози от ваксината на “Модерна” произвеждат много антитела, които с течение на времето намаляват съвсем слабо.

Експертите подчертават, че сегашните данни не означават, че имунитетът спира на 6-ия месец. А просто имат данни от доброволци за този период от време засега.

“Не бихме се изненадали, ако научим след една година, че тези ваксини все още произвеждат силен имунен отговор”, смятат учени. Те дори допускат за възможно да се окаже достатъчно еднократното им поставяне. Това би направило ваксината по-близка до тази срещу морбили, отколкото до препаратите срещу грип. Ваксинацията срещу морбили предпазва от инфекция за цял живот при 96% от хората.

Руската “Спутник” V вероятно ще осигури имунитет срещу COVID-19 до 2 години, твърдят учени от изследователския център “Гамалея”, разработил препарата.

“По отношение на нашата ваксина и платформата, върху която е създадена (ваксината срещу ебола), има експериментални доказателства, че използването на подобни методи донася защита поне 2 години, а може и повече”, убедени са руските учени. Тяхната ваксина показва ефикасност 91,4%.

Данни за продължителността на защита на препарата на “АстраЗенека” все още няма, но се смята, че той също ще пази поне 6 месеца. Анализът показва, че се постига по-висока ефикасност на ваксината с по-дълъг интервал между първата и втората доза и че единичната доза е 76% ефективна от 22-ия до 90-ия ден. Ефикасността е била 82,4%, когато дозите са дадени с интервал от 12 седмици, в сравнение с 54,9%, когато интервалът е по-малък от шест седмици.

Скоро “АстраЗенека” ще започне опити за ваксини от следващо поколение, които ще работят срещу всички настоящи варианти на коронавируса. Новите препарати се очаква да станат достъпни за употреба в края на 2021 г.

Учени разкриват също, че имунитетът на прекаралите COVID-19 може да продължи поне 6 месеца, ако не и повече. Британско изследване показва, че 705 участници, за които е установено, че имат антитела, на 99% ги задържат за три месеца и на 88% след шест месеца.

Проучване дори сочи, че 6 месеца след прекарване на болестта антителата дори са изострили своите умения в борбата с коронавируса. Остатъците от вируса, останали в червата след изчезване на симптомите, могат да помогнат на имунната система да работи за усъвършенстване на имунния отговор при нова борба със заразата.

Очакванията са имунитетът от ваксина да продължи толкова дълго, колкото естествения имунитет или дори по-дълго.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    45 3 Отговор
    Ще ни пазят колкото ни пазят грипните. :(
  • 2 Бай Събин

    54 1 Отговор
    Господ ще ни пази !
  • 3 сила

    44 9 Отговор
    ОТ ВАКСИНИТЕ СЕ МРЕ....АМА ЯКО СЕ МРЕ ,който не го разбра до сега е много зле,ментално имам в предвид
  • 4 БАЙ Х@Й ‼

    42 3 Отговор
    "Коронавирусът може да се окаже като грип...." 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔 ДОБРО УТРО ‼‼‼
  • 5 Последния Софиянец

    32 3 Отговор
    Пфайзера готвят трета доза.Първите две са за щама от 2019 година.Грипните ваксини се подменят всяка година.А тия ни пробутват стари ваксини.Безполезни.

    Коментиран от #35

  • 6 Пурко

    42 3 Отговор
    След четвъртата доза вече си кукуряк и нямаш нужда от нищо и никого! Мечтата на всяка овца от стадото ще бъде най-сетне реализирана!
  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    32 2 Отговор
    ПЛАНдемията върви по ПЛАН ‼ Но ледът се пука дами и господа ‼
  • 8 Просто искат да ни избият

    31 2 Отговор
    Ваксината не пази нас.пази господарите от народния гняв от тези консуматори на ресурсите които са "собственост" на "богоизбраните".за тива е по лесно да се заменят с роботи и хора родени в изкуствени инкубатори.

    Коментиран от #11

  • 9 мислещ

    29 2 Отговор
    Доживот, все пак няма да е много дълъг, като гледам.
  • 10 Анонимен

    51 2 Отговор
    "Коронавирусът е грип" - Добро утро! Само, че е грип, когато ви изнася. Като искате да затваряте и да съдите хората, че седят навън, не е грип. Като става дума да си продавате ваксините от по 10 дози, веднага става грип, че даже с по няколко вълни на година. Толкова сте гнусни и намеренията ви са толкова очевидни, че само купените ви медии и населението, свикнало все друг да действа ви спасяват от клада като в средновековието

    Коментиран от #17

  • 11 Мхм дааа

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "Просто искат да ни избият":

    Добрият роб не живее дълго,не яде много,не мисли много.
  • 12 провинциалист от провинция Тракия

    16 2 Отговор
    Вече се видя, че тези ваксини не ни пазят. А какви ваксини имаше навремето...
  • 13 АНОНИМЕН

    34 2 Отговор
    Фaкт e, чe ce cпрeтнa хубaвкa cвeтoвнa кризa! Вече излизат наяве причините зaщo!?
    Тoвa, чe вируca прecкoчил нa хoрaтa oт прилeп, пaнгoлин, змия... дeтo китaйцитe cи ги ядaт oт 1000 гoдини и нe e прecкoчил, тa чaк в днeшнo врeмe e зa тия дeтo кoнcумирaт дoмaтитe c кoлчeтaтa!
    Нa вceки 10-15 гoдини ce прaвят/oргaнизирaт cвeтoвни кризи c кaкъвтo и дa e пoвoд! Ceгa e кoрoнaвируc! По време на криза големи маси от хора в глобалния свят стават излишни. В период на тежка икономическа криза масите трябва да се контролират. 2008-9 година пак имаше кризa! Ако не се правят кризи ще има световна война, но големите ги е страх от война! Преките и непреките поразии ще са такива, че в следващата война, ако изобщо има такава и е между човеци - оръжията ще са камъни и тояги! Моите скромни знания ми казват, че кризата с пукането на балона трябваше да е по-късно към 2024-5 година, а коронавируса е изненада! Ще видим! Следва продължение! Каквото и да говорят - става дума за пари, печалби, власт, влияние, пазари...! Дотук преуспяха в едно : контрола на масите!

    Коментиран от #19

  • 14 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    В НОЩ доказаха че са Подлогите на Тиквата.Ако бяха истински доктори нямаше да зарежат болните.
  • 15 Рошко

    21 2 Отговор
    Въпросът е не, колко? а дали изобщо ще ни пазят
  • 16 beast

    19 4 Отговор
    Доказано е , че сегашните ваксини не ни пазят ок Ковид 19!
  • 17 Копипасте

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Дaли e грип и/или кoрoнaвируc?! Нямa кaк дa гo рaзличи прocтocмъртния БГ грaждaнин!? Cъмнявaм ce, чe и мнoгo лeкaри щe мoгaт?! Зaщo към eднo грипoпoдoбнo зaбoлявaнe ce oтнacят кaтo към нeщo cтрaхoвитo и ужacнo e друг въпрoc!? AЗИAТЦИТE ГO РAЗБРAХA, CМEНИХA ПOДХOДA И ЗAПOЧНAХA ДA ПEЧEЛЯТ! Уcлoжнeниятa ca cъщитe кaтo oт грип, ДOРИ И ВEРOЯТНOCТТA OТ OБРAЗУВAНE НA КРЪВНИ CЪCИРEЦИ И ТРOМБOВE!? Въпрocът c глaвнo В зa мeн e : кoй пeчeли oт тaзи игрa нa oтвaрянe/зaтвaрянe и oт тoвa пcихирaнe нa нaрoдoнaceлeниeтo!? И oт грипoвeтe умирaт хoрa дoри и ceгa кoгaтo кaзвaт, чe грип нямa /a нямa ли грип/?!

    Коментиран от #23

  • 18 Хахаха..

    13 1 Отговор
    Абе какво ще те пазят - при Капитализма Всичко е продаваема или непродаваема Стока - Самият ти,Децата ти,Пола,Морала ти,камо ли някакви си ваксини,дето уж танте Меркел щяла да си ги бие,ама само тя си знае кога..
  • 19 провинциалист от провинция Тракия

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "АНОНИМЕН":

    Ма разбира са, че требе да да прават кризи. Аз като си ожъна нивата, нивата изпада в криза...
  • 20 Отдавна се знае, че убиват с цел

    17 4 Отговор
    Тези отрови именно унищожават имунитетът и отделно са заразени с десетки болести. Нарочно така ги правят, че дори и здрав човек да бъде убит за кратък период. Доказателствата са видни по цял свят вече....
  • 21 Мангъров

    12 4 Отговор
    Аз казах ли ви, че това е Грип, бе другари Юдомасони!?!? Който смята, че е застрашен, да се ваксинират.... Рискът си е за негова сметка....
  • 22 Амед Азнавур

    11 2 Отговор
    на доста им до живот макс 14 дена.

    няма как след като няма лекарство да има и работещи ваксини, отделно истерията е нагнетявана умишлено
    къде бяха когато преди 6 г само в софйска област в рамките на 4 месеца умряха 19 000 човека от Свински грип?щабчета вакцини блабла?
  • 23 Анонимен

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "Копипасте":

    И нека всички да продължаваме да си затваряме очите за вездесъщите им тестове за ковид, които бяха създадени преди да знаем, че има ковид (каква изненада и случайност) и които всъщност улавят като положителен всеки тип коронавирус - а те са много, в това число оикновената настинка. Благодарение на това вече втора година няма хора болни от настинка, ангина, бронхит и всичко, което в големи мащаби преди мъчеше народа. Даже грипа с хиляди болни вече е изкоренен и тази година нямаше грипна епидемия. Един вид изчезнаха болести на хиляди години - заменени само от една?! Едва ли! Това е толкова плитка лъжа, че не разбирам как хората се хващат.

    Коментиран от #25

  • 24 АНОНИМЕН

    12 2 Отговор
    За мен въпросът с главно В е : До какво води това постоянно сръчкване на имунната система да е в пълна бойна готовност и да произвежда постоянно антитела за всякакви вируси - грипни, коронавируси..., няма да кажат, защото би било ХАРАКИРИ! А води до автоимунни/сякаш и така ги няма/, рак...! Едни експерти преди немного време казаха, че да поддържаш постоянна бойна готовност за нещо не е ефективно и е преразход на телесни ресурси, защото здравия организъм има памет за преболедуваните вируси, първата документирана инфекция с коронавирус на хора е от 1960 г.! Кой казва истината!?
  • 25 Копипасте

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Е как така, колега!
    Това е КOВИД-тeрминaтoр! Дoceгa e тeрминирaл oкoлo 200-250 вируca: грипнитe и пaрaгрипнитe вируcи, рecпирaтoрнo-cинцитиaлният вируc, мeтaпнeвмoвируcът, aдeнo-, ринo-, кoрoнa- и бoкaвируcитe! Вcичкитe тия прeдизвиквaт OВИ и OРЗ! Прeз лятoтo на 2020г. КOВИД-a тeрминирa и хeпaтит A! Нaпрaвo чудo! КОВИД-канибал - терминира и всички останали коронавируси, а не са малко!
  • 26 xaxaxaaxaa

    2 10 Отговор
    Необразовани бан.туси, едва завършили килийното си "училище" започнали да дават "експертното" си мнение.

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА! Като всекидневно комедийно шоу.

    То и затова вече и чушкопеци не правите а ганьовци?
    То какви "чушкопеци" де... Вие и прясно мляко не можете да произвеждате. Такова ви е нивото.
    И тръгнали същите тези "гении" кухороги да се плюнчат за ваксини. БЕЗЦЕННО!

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Коментарчо

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "xaxaxaaxaa":

    за 20 стотинки толкова ли можа да спретнеш...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ковидарите

    9 0 Отговор
    Софтуеристите, като БилГей, които са част от лицата, които седят зад коронабизнеса успешно приложиха модела "пробит софтуер" и антивирусни програми на абонамент! Контролът с тези антивирусни програми в)у "компютрите" т.е.хората им носи и съответните благинки! Няма конспирация, всичко е просто бизнес!

    Коментиран от #32

  • 30 ТукаИмаТукаНема

    7 0 Отговор
    Ете на това му се вика бизнес: досега рекламираха един път в годината да се ваксинират верующите срещу грип (и все "не познавах" щама през зимата, та трябваше да се дават пари и лекарства за лекуването му! ), а сега, с тия пишман ваксини, ще трябва по 3-4 пъти годишно да се ваксинират -без да са сигурни, че ваксината действа за новия щам, пуснат от фармацевтите!
  • 31 черен хумор

    9 0 Отговор
    по всяка вероятност-до живот,до момента,в който ни го отнемат!
  • 32 uBuntu

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ковидарите":

    Зарязвайте Windows-a и Office-a му и минавайте на Linux и LibreOffice! Ще си спестите: 1.) стотици левове, 2.) хиляди главоболия и 3.) "Братско" шпиониране и зомбиране!
  • 33 ббб

    1 9 Отговор
    Не знам на кое викате грип, но явно не сте виждали за 5 дни млад и здрав човек да умре от Ковид! Не подценявайте Ковид много е опасен!
  • 34 АГЕНДА 2030

    10 1 Отговор
    РНК НЕ Е ВАКСИНА!КЛАУС ШВАБ ЩЕ ВИ ИЗЛЕКУВА ХОДЕНЕТО НА ПРЕД НА ЗАД СВЪРШИ СЕ ВЕЧЕ ,ЕЛЕКТРООБИЛИ С ПРОБЕГ ЗА ЦЪРВУЛИТЕ 200КМ ЗА МАЛКО ПО БОГАТИТЕ 500КМ НЯМА ДА ШАВАТЕ МНОГО ЩОТО АВТОМОБИЛА БЕШЕ СВОБОДА САМО АВТОБУСИ ВЛАКОВЕ ОТ ТОЧКА А ДО ТОЧКА Б СВЪРШИ СЕ СЪС СТАРОТО ВРЕМЕ ВЕЧЕ ПОДЛЕЖИТЕ НА УТИЛИЗАЦИЯ БЛЕЕЩИ.
  • 35 куку руку ку

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Tретата доза е за тези, които са оцелели от първите две!
  • 36 Анонимен

    12 0 Отговор
    В случай, че не сте забелязали и си мислите, че някой много го е грижа за вас да ви напомня, кои хора печелят милиони и милиарди от това, че има ковид: правителства, фармацевтични компании, лекари, щабове, медии, на които им е дадена безкрайна тема за преедъвкване. Всички тези хора печелят пандемия да има - не си мислете, че някой от тях има за цел вие да сте здрави или да слага край на пандемията. Това значи сам да си спре приходите, а никой човек не би го направил. Просто става дума за много много пари.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ман

    3 0 Отговор
    НИКОЛКО.
  • 39 н9879

    4 0 Отговор
    Всеки месец ще се слага ваксина –не е конспирация.Ще кажат наесен след ,като вече има повече ваксинирани с убит имунитет.

    Коментиран от #40

  • 40 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "н9879":

    я пък ти - малко $$ са тва, аз викам всеки петък. По две.
  • 41 чекмедже 2

    3 0 Отговор
    ФАКТИ известни и на малки деца..Бил Гейтс е инвеститор в Пфайзер/една доза в момента е към 20евро/,говорим за милиарди долари..а сега ще прибере ..калкулатора ще се счупи...През 2015г. предсказал настояща пандемия...какъв аракул..Изводи направете сами..
  • 42 Коментори

    2 0 Отговор
    Въздушно-капковото заразяване е ЛЪЖА. Всички репресивни мерки са основни на тази ЛЪЖА, затова представляват престъпление срещу човечеството, което трябва все някога да се осъзнае. Ваксините са опит да се премахне НЕ причината, а следствието за боледуването на хората, което епълен идиотизъм. Никога една мръсотия - ковит-мовит не може да бъде причина, а само следствие на болестен процес. Истинската причина е топлинният порок, при който човека си унищожава жизнената енергия на организма и после каква мърсотия ще се появи в разпадащия се организъ, няма никакво значение. Топлинният порок не е въпрос на заразяване, а неправилно управление на топлинните процеси на тялото, водещи до унищожение на жизнената енергия на организма, защото отделянето на телесна топлина коства много енергия, която при съвременната екология е все по-проблемно нейното осигуряване от човешкия организъм. Всеки нормално мислещ човек може да се самонаблюдава, самоанализира и винаги може сам да провери и докаже тази проста истина.