Last news in Fakti

26 Април, 2021 05:33 3 897 22

26 април 1986 г.: Аварията в Чернобил

  • чернобил-
  • авария-
  • аец ленин

Наличните 15 атомни реактора в Украйна осигуряват близо 60 на сто от енергийното снабдяване

26 април 1986 г.: Аварията в Чернобил - 1
Снимка: БГНЕС

Точно в 1.23 ч. след полунощ на 26 април 1986 г. избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа „Ленин“.

Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ.

Грешни решения и нещастни стечения на обстоятелствата довеждат до фатална експлозия, обобщава "Дойче веле".

Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. Четвърти реактор бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР приблизително $50 млрд. изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г..

Защото въпреки катастрофата, Украйна и днес залага на атомната енергия? Наличните 15 атомни реактора осигуряват близо 60 на сто от енергийното снабдяване. “Ние сме бедна страна, трябва ни атомна енергия”, казва украинската министърка на екологията Хана Вронска. Някогашната атомна катастрофа почти не се дискутира в днешна Украйна.

“Хората имат други грижи – конфликтът с Русия, корупцията, колебливото правителство, бедността”, казва пред Дойче веле една сътрудничка в германското посолство, която е израснала в Чернобил.

Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил.

Около 300 души живеят и до днес в 30 км радиоактивна зона. Това са хора, които за нищо на света не искат да напуснат домовете си, макар и те да са заразени с радиация. Те живеят по правилата на натуралното стопанство. Започват да се връщат по домовете си няколко седмици след аварията...


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталкер

    11 16 Отговор
    Тия 300 души в зоната на радиацията ще имат интересни поколения и реколти.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софиянец

    32 14 Отговор
    В България се разбра седмици след това, никой нищо не казваше. Децата бяха изкарани на манефестация а валеше лепкав дъжд. Пълна соц идилия, цялата продукция селскостопанска беше заразена години след това но внос нямаше, а трябва да се яде. Днешния бум на ракови заболявания е следствие от аварията.

    Коментиран от #6, #7, #9, #17, #22

  • 4 В.В.П.

    9 24 Отговор
    Украйна,трябва да се откаже от съветските централи и съветската газ,и оръжие ..Това е саботаж,подготвен ,от кабинета на Рейгън Хохлите са изпълнители..Повредена е апаратурата, умишлено..!!!За Гру,вс е ясно.!!!
  • 5 Винкело

    25 3 Отговор
    Всички ревнали Украйна, та Украйна. Беларус и нейният народ са най-тежко пострадалите, но за това кой знае защо се мълчи. Сигурно защото никога не са били от "нашите".
  • 6 Сър Пичук

    18 14 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Имаше внос, но само за висшата партийна номенклатура и техните семейства.
    Колко деца измряха тогава, а колко други получиха различни заболявания никой не казва. Престъпното комунистическо правителство не си мръдна и пръста, а партията им и днес се представя за най-най. Няма по-големи престъпници от тях, а такива като ББ са като немирни хлапета от детската градина в сравнение т тази човеконенавистна партия.
    Олигофрените от Куку пък няколко години по-късно си позволиха да се подиграват и да плашат хората с лъжлива информация, че Козлодуй е гръмнал. И тия днес се представят за спасители на България.
    Идиотщина отвсякъде. Вместо да са на боклука на историята, тези две формации са начело на политиката.

    Коментиран от #18

  • 7 лепкавия

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Публикувано във факти.бг: ...а валеше лепкав дъжд... Мдаааа, от радиацията ще да е било!

    Коментиран от #10

  • 8 Въпрос

    23 5 Отговор
    За Фукушима нещо... не се говори ? Може би защото един от снабдителите на Фокушима - Уестингхаус бе допуснат да снабдява със съмнително алтернативно гориво АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дефекта

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "лепкавия":

    "Лепкав Дъжд" в литературните художествени произведения се използват подобни сравнения , и хипербола , за да се подчертае ефекта , или дефекта.
  • 11 Лепкав дъжд?!?!?!??? Мармаладен ли...

    12 8 Отговор
    Сьщите дни га валя тоя пролетен дьждец аз ний в селу ядохме МАРУЛЯ ДО НАСИТЕ... СИЧКИТЕ СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ. ДАЖЕ ПО ЗДРАВИ ОТ ВАЗИ.......
  • 12 Костова

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    Тази дада наистина трябва да се помни. И да се споменава за причината на катастрофата - неправилно взети решения. Съветски, но в конкретния случай украински инжинери на два пъти пренебрегват изричните предписания за техника на безопасност. Трябва да се осъжда и дългото мълчание от страна на управниците в СССР. Но случилото се в Чернобил се използува и до днес само като поредния политически инструмент срещу Русия. Не зная дали за Фокушима има направен филм или е написана книга.
  • 13 Kcanba

    8 4 Отговор
    т.е. от тогава още укрите тръгнаха по лъжлив, терористичен път...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АЕЦ

    2 9 Отговор
    Фукушима беше природно бедствие, а Чернобил калпава руска техника. И тези сега искат да ме ваксинират с Пътник.

    Коментиран от #19

  • 16 Факти

    2 3 Отговор
    Като всяка първоначално свободна медия, рано или късно се равнява до другите и отиваме към 120 място.
  • 17 Свидетел

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Не лъжи като не знаеш. Рaдиoaктивният oблaк oт eкcплoзиятa в Чернобил/1986/ почти НЕ зacягa Бългaрия, затова и БКП рeшaвa дa нe инфoрмирa нaceлeниeтo зa oпacнocт.

    Гайгеровете броячи тогава, не отчетаха опасно завишение на радиационния фон в страната, защото точно тогава ветровете над Чернобил са в посока запад. Големият облак поема път към Германия и Балтийско море, дори да е дошло нещо е било много малко.Огромната част е поета от морската вода и там се разгражда...
  • 18 Я па тоя

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сър Пичук":

    Абе, защо хората не бяха предупредени,за да вземат поне елементарни мерки, когато НАТО отрови с бомбите си с обеднен уран целият Балкански полуостров, хвърляни от самолетите при операциите в Сърбия и Косово през 1999 година. Това е засегнало качеството на въздуха, почвата и водата, което вече води до последици по хранителната верига. Вследствие бъдещите поколения са изложени на голям риск от рак, левкемия, аборти, деформации на новородени бебета...България също понася тежки последствия…

    Ако гадните комунисти са прикрили радиоактивно замърсяване от АЕЦ-авария в собствената си страна, то 'добрите' демократи от НАТО направиха по-лошо - планово и целенасочено радиоактивно замърсяване в чужда страна.
  • 19 мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "АЕЦ":

    Не е техниката виновна а някои невежи елементи които са скрили важна информация която е била крайно необходима на опериращата смяна , имало е недостатъци в реактора които са били описани в засекретени документи но е била скрита за да може бързо да се пусне реактора в експлоатация и за това са игнорирани и скрити от хора които нямат никакви познания в областта
  • 20 ИСТОРИК

    0 0 Отговор
    Не са виновни невежи елементи, а цялата система на управление на държавата, която се нарича СОЦИАЛИЗЪМ! От това произтича и скапания проект РБМК, и лошото управление в самата централа и недостатъчно обучените кадри. Поставя се на първо място производството на ел. енергия и плутоний за бомби, а не безопасността на населението!

    Коментиран от #21

  • 21 Я па тоя

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТОРИК":

    А как се нарича система на управление на държавата в САЩ АЕЦ Браунс Фери в (щата Алабама), или за в АЕЦ Тримейл Айлънд - щата Пенсилвания, или в японската АЕЦ Фукушима,а ??
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Нeщo cтe ce oбъркaли? Вeлмoжитe cи прoвeрявaхa МAНДЖAТA в ИЯИAE вce eднo инcтитутът им e тяхнa coбcтвeнocт...В Бългaрия зa oкoлo 10-15 гoдини cумa нaрoд измря oт рaк...Пoрaжeниятa върху живoтa нa oбикнoвeннитe хoрa ca кoлocaлни, нo тaзи cтaтиcтикa и дo ceгa e тaбу...грoбищaтa ce прeпълнихa c грoбoвe нa млaди хoрa...ИЯИAE бeшe зaдръcтeнo c хрaнитeлнитe прaтки нa видни нaши пaртийни другaри зa прoвeркa нa рaдиaциятa!!! A нa дeчурлигaтa в училищa и дeтcки грaдини пък рaздaвaхa хaпчeтa йoд...Дa, нямaшe инфoрмaция, нo прeд чeшмитe нa coфийcкaтa цeнтрaлнa бaня ce извихa oгрoмни oпaшки зa вoдa...
Новини по държави: