Last news in Fakti

22 Април, 2021 14:03 984 5

Прогнозира се загуба от 48 млрд. долара в авиационния сектор през 2021 г.

  • прогнозира-
  • загуба-
  • авиационния сектор-
  • полети-
  • covid 19-
  • iata

Не се очаква възстановяване на въздушните пътувания през тази година

Прогнозира се загуба от 48 млрд. долара в авиационния сектор през 2021 г. - 1
Снимка : Shutterstock

Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association - IATA) прогнозира, че тази година загубата им ще е около 25%, като заяви, че новите случаи на заразени с Covid-19 и мутациите на вируса отлагат сроковете за рестарт на глобалните въздушни пътувания, съобщава Блумбърг.

Превозвачите ще загубят около 48 милиарда долара през 2021 г., прогнозира IATA. По-ранните очаквания бяха за дефицит от 38 милиарда долара.

“Тази криза е по-дълга и по-дълбока отколкото всеки можеше да очаква”, заяви Уили Уалш, бивш ръководител на IAG, собственикът на British Airways, и настоящ директор на IATA. “Загубите ще са понижени спрямо 2020 г., но болката от кризата нараства”, добави той.

Понижените прогнози стават факт на фона на продължаващите ограничения за пътувания заради ръст на новозаразените на големи пазари за авиосектора като Индия и Бразилия. Правителствата на страните, в които ваксинационните кампании напредват бързо, също са предпазливи относно възстановяването на пътуванията заради възможността за разпространение на нови варианти на Covid-19, които може да са устойчиви на медикаментите.

Тази седмица САЩ обявиха, че ще посочат около 80-процентен дял от държавите по света като зони, в които пътуванията не се препоръчват или са забранени. В Европа Великобритания се отказа от рестратирането на пътуванията в средата на май. Въпреки че някои страни започват да отварят за ваксинирани туристи, напредъкът към т.нар. ваксинационни паспорти се оказа бавен и сложен.

След като индустрията изгуби около 126 милиарда долара в пика на кризата през 2020 г., имаше силни надежди, че ще последва възстановяване на въздушните пътувания през първата половина на тази година. Според IATA критичният летен сезон сега е под риск.

Търсенето ще достигне 43% от нивата от 2019 г. през 2021 г. - това е по-оптимистичен сценарий спрямо този от февруари, но е по-негативен спрямо декемврийския, когато беше поставено началото на ваксинационните компании. По това време IATA смяташе, че трафикът тази година ще се възстанови на около 50% от предпандемичните нива.

Междувременно тестването на приложението Travel Pass на групата продължава, като в него взимат участие над 50 авиокомпании.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    Няма значение. Всички авиационни компании са наши хора. После ще ги компенсираме с цели летища, а защо не и с цели градове. Та ще стискат зъби и без това ги дотираме за сметка на данъкоплатеца.
  • 2 др Гей Билтс

    1 1 Отговор
    Самолети не летят на често, а следите в небето все повече?
  • 3 Печко Съчков

    3 0 Отговор
    Това не е загуба, а пропусната печалба.
    Не лъжете хората и не бъркайте понятията.
    Ще спечелят по-малко, но ЗАГУБА?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Найлон Мъст

    2 0 Отговор
    Важно е аз да пратя сателитите си в небето,авиопасажерите да ... супата .След време ще качвам децата ви на самолет,но ще им взимам пари като за совалка.