22 Април, 2021 15:45 1 040 3

2020 г. е била най-топлата в историята на Европа

  • европа-
  • глобално затопляне-
  • най-топлата година-
  • парижко споразумение за климата

От 1980-та насам, всяко следващо десетилетие е по-топло от предходното

2020 г. е била най-топлата в историята на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Европа преживя най-топлата година в историята през 2020 г., докато Арктика имаше лято с екстремни горски пожари, отчасти поради ниска снежна покривка, което показва засилване на въздействието на климатичните промени, съобщиха в четвъртък европейски учени, съобщава Ройтерс.

Докато световните лидери се готвят да представят плановете си за борба с изменението на климата по време на провежданата от САЩ среща на върха в четвъртък, учените от ЕС отправиха категорично напомняне, че въздействието върху земното затопляне вече е тук.

"Температурите се повишиха през всички сезони в Европа“, каза Фрежа Вамборг, старши учен в "Коперник", цитиран от БНР.

През 2020 г. средната температура в Европа е била с 1,6 °C по-висока от средната за периода 1981 – 2010 г. и подобрява с 0,4 °C по-предходната най-топла година 2019 г. Старият континент е отчел и най-топлата зима (декември 2019 г. – февруари 2020 г.) и най-топлата есен (септември – ноември), като надминава рекордите – съответно за зимата от 2016 г. с 1,4 °C, и на есента от 2006 г. с 0,4 °C.

В регионален план най-големи отклонения от нормата в Европа са отчетени на Скандинавския полуостров. В тази връзка Швеция и Норвегия обявиха, че изминалата година е най-топлата в инструменталната им история. Голяма положителна аномалия има и в Украйна и големи части от Европейска Русия. Най-близко до нормата, но отново над нея са били средните температури в Исландия и Ирландия.

В сряда ЕС си постави за цел да намали вредните емисиите по-бързо през това десетилетие, а САЩ се очаква да направят същото в четвъртък, увеличавайки по този начин натиска върху останалите страни по света, включително Китай и Индия, съобщи БНР.

В момента обединените ангажименти на държавите не успяват да допринесат за договореното чрез Парижкото климатично споразумение бързото намаляване на емисиите, като според учените е необходимо да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да се избегнат най-тежките въздействия на изменението на климата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бла

    5 0 Отговор
    Глупости ! Я попитайте "Топлофикация" , според тях, това е най - студената зима !
  • 2 Fen

    3 0 Отговор
    Заради глобалното затопляне още има сняг по планините
  • 3 Анонимен

    1 0 Отговор
    Лъжи и манипулации с цел да ни накарат да приемем ограбването което ни гласят под названието " борба с климатичните промени"