Last news in Fakti

28 Април, 2021 20:45 2 316 5

Борис Джонсън натясно

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • даунинг стрийт 10

Кой е платил ремонта на "Даунинг Стрийт"?

Борис Джонсън натясно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съмнения за нечисти сделки и търговия с влияние затъмняват ореола, с който се сдоби Борис Джонсън покрай успехите си в борбата срещу коронавируса. Цинични думи и пари под масата са обвиненията, които му се отправят.

На британския премиер му се наложи да опровергава появилата се в няколко медии информация, че през октомври миналата година е заявил "Предпочитам да видя да се трупат тела", отколкото да вкара страната в трети локдаун. От опозиционната Лейбъристка партия настояват Джонсън да се извини за казаното. Премиерът и неговите колеги в кабинета отричат той да е произнасял подобни думи.

Полемиката около този случай обаче отново актуализира въпроса за забавената реакция на британското правителство, която коства 130 хиляди живота. Още от септември експертите в страната призоваваха правителството на Джонсън да вземе мерки за ограничаване на разпространението на пандемията. Той се забави със седем седмици, което доведе до нов ръст на новозаразените и починалите. Джонсън наложи трети локдаун едва в началото на януари.

"Уредих нещата"

Междувременно около британския премиер се вихрят и други скандали. Сред тях са изтекла кореспондения с бизнесмен и въпросът как е финансиран скъпият ремонт на жилището му на "Даунинг Стрийт". "Всеки ден се появяват нови обвинения. Всичко трябва да се изясни. Трябва да въведем нови правила", заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

В началото на 2020-а година Джонсън води преговори с фирмата за прахосмукачки "Dyson" за производството на респиратори. Основателят на компанията сър Джеймс Дайсън пише съобщение на премиера, с което го уведомява, че възникват данъчни проблеми за служителите, които иска да изпрати от Сингапур във Великобритания. Джонсън отговаря, че е уредил нещата. Преди няколко дни британски медии публикуваха откъси от кореспонденцията между двамата. Последва сериозен дебат и критика за влиянието и прозрачността на сделките, които управляващите сключват.

Борис Джонсън логично се занима с въпроса кой е "приказливият плъх" (по определението на премиера), дал информацията на медиите. В разговори от този характер премиерът е споменавал името на Доминик Къмингс - неговия бивш съветник, известен още като "архитекта на Брекзит".

Кой е платил ремонта на "Даунинг Стрийт"?

Къмингс отрече обвиненията. Но отправи сериозна критика към Джонсън във връзка с ремонта на апартамента на "Даунинг Стрийт", където премиерът живее с годеницата си. Твърди се, че обновяването на жилището е струвало 200 хиляди британски лири, а на премиера му се полагат 30 хиляди годишно. Въпросът е кой тогава е осигурил финансирането и дали не става въпрос за търговия с влияние.

През май Къмингс ще даде показания пред парламентарна комисия. В Консервативната партия се опасяват, че той ще се появи въоръжен с аудиозаписи и копия от поверителна кореспонденция. Торите никога не са харесвали Къмингс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BokoFriend

    7 1 Отговор
    То Теменужка отиде натясно, Фандъкова - следва...А приятелят на Борисов - Борис Джонсън забрави да го поздрави за "победата"...
  • 2 .......

    4 1 Отговор
    ГА ЛЮБИ ХАМЕРИКАНКАТА ,НИ РИВА
  • 3 Сблъсък

    9 1 Отговор
    Тоя рошавия го ,,нагънаха'' само по слухове, а нашия шАфьор има цяла колекция от хитове и никой не го закача.
  • 4 Последния софиянец

    2 5 Отговор
    Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена! Само генерал Бойко Борисов ще ни спаси!
  • 5 Полина

    1 0 Отговор
    Борис Джонсън е точно толкова глупав, колкото и Борисов.
    Затова не можем да мръднем ни крачка напред.
    Глупави мъже!
Новини по държави: