28 Април, 2021 23:00 2 621 5

Скандал в Стормонт! Първият министър се оттегля от поста си

  • арлийн фостър-
  • северна ирландия-
  • великобритания-
  • стормонт

Арлийн Фостър стана лидер на Демократичната юнионистка партия през декември 2015 година, а след това като лидер на най-голямата партия в Северна Ирландия

Скандал в Стормонт! Първият министър се оттегля от поста си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на Демократичната юнионистка партия и първи министър на Северна Ирландия - Арлийн Фостър, обяви, че ще се оттегли от поста след призивите за избор на нов лидер на партията.

В изявление за "Скай нюз" Арлийн Фостър уточни, че напуска като лидер на партията на 28 май и като първи министър в края на юни. Тя допълни, че е важно сега да се осигури достатъчно време през следващите седмици на партийните дейци да подготвят избора на нов лидер.

Фостър изтъкна, че да служи на народа на Северна Ирландия е било голяма привилегия за нея.

„Бъдещето на юнионизма и на Северна Ирландия не е в разединението. То е в подялбата на това място, което имаме привилегията да наричаме наш дом“, посочи Фостър.

Тя се оттегли, след като около 80% от депутатите на Демократичната юнионистка партия в Северноирландския парламент подписаха писмо, изразяващо недоверие в нейното ръководство и с искане за надпревара за нов лидер. Писмото бе подписано и от четирима от депутатите на партията, участващи в работата на британската Камара на общините.

Много от членската маса на партията изразяваха загриженост от начина, по който Фостър приема Протокола за Северна Ирландия, смятайки че той откъсва след Брекзит провинцията от Обединеното кралство.

Арлийн Фостър стана лидер на Демократичната юнионистка партия през декември 2015 година, а след това като лидер на най-голямата партия в Стормонт (Северноирландския парламент) бе назначена за първи министър на провинцията. Тя стана първата жена и най-младият политик, заемал тези постове в Северна Ирландия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    5 1 Отговор
    Поне се обръснала
  • 2 хараре

    0 0 Отговор
    Голям и зелен праз!
  • 3 цербер

    0 0 Отговор
    Лидерката на Демократичната юнионистка партия и първа министърка на Северна Ирландия - Арлийн Фостър

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: