Last news in Fakti

22 Януари, 2013 14:41 1 432 0

Телеком скандал праща Хохегер на съд в Австрия

  • петер хохегер
Телеком скандал праща Хохегер на съд в Австрия - 1
Петер Хохегер

Прокуратурата във Виена е повдигнала обвинение срещу лобиста Петер Хохегер, бившия шеф на Telekom Austria - Рудолф Фишер и политика от партия „Съюз за бъдещето на Австрия” Клаус Витауер.

Тримата, както и други, необявени лица, са заподозрени в в злоупотреби, лъжесвидетелстване и пране на пари, съобщи електронното издание Salzburger Nachrichten.

Съюз за бъдещето на Австрия (на немски: Bündnis Zukunft Österreich или BZÖ) е австрийска политическа партия, идентифицираща се с националния либерализъм.

Основана е от членове на Австрийската партия на свободата на 3 април 2005 г. На последните парламентарни избори (2008) финишира на 4-о място и събира 10,7% от гласовете, с което печели 21 депутатски места.

Поводът за обвинението са заявени плащания на стойност 960 000 евро на Telekom Austria до две агенции, които правят предизборната кампания за 2006-та на „Съюз за бъдещето на Австрия”. Прокуратурата заявява, че има наличие на „фалшиви фактури”, съставени без знанието на акционерите на телекома. Тримата обвинени са заподозрени в организирането на схемата.

Факти.бг припомня: През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от социалистическото правителство на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта - да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България, разказа през март 2012 Дойче веле.

От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар. В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, написа тогава по темата вестник Ди Пресе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: