6 Май, 2021 18:30 2 860 15

Вече и на европейската трапеза: брашнени червеи

  • храна-
  • брашнен червей

Те са допустими като съставка примерно в различни макаронени изделия или бисквити, стига да не надвишават 10% от общата маса

Кюфтета или мусака от жълти брашнени червеи? Звучи неапетитно, но скоро може да стане реалност. Брашненият червей вече е официално допуснат и до трапезата на европейците. Някои говорят за "храната на бъдещето".

Тази седмица държавите членки на ЕС единодушно одобриха предложението на Европейската комисия, според което, жълтият брашнен червей става първото насекомо, което официално е допуснато до трапезата на европейците. Европейската Агенция за безопасността на храните Efsa даде становище, че изсушените жълти брашнени червеи, тоест - ларвите на брашнения бръмбар, са безопасни като храна.

Червеи на парче и брашно от червеи

Германската Служба за защита на потребителите все пак предупреждава, че консумацията на жълти брашнени червеи „при особено чувствителни хора може да доведе до алергични реакции“.

Ето защо на етикетите на съответните хранителни продукти трябва да има предупреждение за опасност от алергична реакция.

Изсушените жълти брашнени червеи могат да се консумират „на парче“ или пък в смляно състояние като част от друга храна. Те са допустими като съставка примерно в различни макаронени изделия или бисквити, стига да не надвишават 10% от общата маса. Зелената светлина, която даде ЕС, засега облагодетелства само една френска фирма, подала заявлението за сертифициране. През следващите пет години тази фирма си гарантира правата за продажбата на жълти брашнени червеи. След изтичането на този срок в бизнеса с изсушените ларви могат да се включат и други конкуренти.

Вече от доста време се твърди, че насекомите могат да се окажат „храната на бъдещето“. Те съдържат голямо количество белтъчини, а жизненият им цикъл почти не обременява природата и околната среда. Преработването на насекоми в хранителната промишленост се оценява като възможност за екологично и най-вече устойчиво развитие в бранша.

Брашно от насекоми в бъдеще успешно може да се използва и като съставка в храните за домашни животни. В много региони и държави по света насекомите, например скакалци и брашнени червеи, отдавна спадат към всекидневното меню на хората.

В Азия се продават на всеки ъгъл

В редица азиатски градове на всяка крачка има улични щандове, предлагащи деликатеси от насекоми. В Европа продажбата на хранителни продукти, съдържащи съставки от насекоми, по принцип не е забранена, но досега този сегмент си оставаше почти незабележим.

От Efsa съобщават, че до момента са подадени заявления за рискова оценка и сертифициране на още 14 храни, които съдържат компоненти от насекоми. Така че нищо чудно още през сегашното десетилетие някои предприемчиви любители на кулинарните рискове да включат в менюто си скакалци на скара или спагети със сос от жълти брашнени червеи. Стига да не са гнусливи, разбира се.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    33 2 Отговор
    После защо имало коронавирус и пандемии.....
  • 2 На дървен

    33 2 Отговор
    Защо спряхте да рекламирате “Прилеп по Хуански”?

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    21 1 Отговор
    ПОСЛЕ, КОРОНА ВИРУС НО ЕВРОПЕЙСКИ.
  • 4 китаец

    18 0 Отговор
    А панголини и таралежи..кога?
  • 5 Николай

    31 0 Отговор
    Пък на нас ни се присмиват, че ядем шкембе чорба.
  • 6 Готвач

    10 0 Отговор
    Мне, аз си държа на супата от язовци

    Коментиран от #9

  • 7 САТАНИСТИ

    14 0 Отговор
    КО СТАНА САТАНИСТКИ СЛУГИ УЖ КОНСПИРАЦИЯ А ИСТИНА АГЕНДА 2030 РАБОТИ БЛЕЕЩИ СЪБУЖДАЙ СЕ!ЧЕ ЩЕ ВИ ЗАТРИЯТ ГЕНА ЗАБЛУДЕНИ.
  • 8 В.Г.З.

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "На дървен":

    Не Хуански, а Ухански!!!
  • 9 Чичо Тони

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Готвач":

    Явно незнаеш. Язовеца има вкус на свинско. От него правят чудесни кюфтета. Трябва само да се изследва за трихинелоза.

    Коментиран от #10

  • 10 Алфа Вълкът

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Тони":

    Само че не знаеш, че са забранени за лов.
  • 11 Алфа Вълкът

    14 0 Отговор
    Скоро и 💩
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 заплес

    3 0 Отговор
    Консумацията на жълти брашнени червеи „при особено чувствителни хора може да доведе до алергични реакции“ и не се препоръчва преди ваксинация:)
  • 15 Дедо Грую

    5 1 Отговор
    Вместо да пишете смешки, не се ли замисляте, че това е крачка към плана на чичо бил гейТС? Какво заявява той? Хората за в бъдеще ще трябва да консумират все по малко месо. Ще трябва да се ориентират към изкуствено такова. После теория на конспирациите и тнт.