7 Май, 2021 23:35 3 594 15

Глад и мизерия в Ливан

  • ливан-
  • бедност-
  • нищо за ядене-
  • бейрут-
  • просяци

Над половината от 7-милионното население на страната живее около или под границата на бедността

Глад и мизерия в Ливан - 1
Снимка : Shutterstock

Пред щанда за зеленчуци Фатма разглежда стоката. Погледът ѝ обаче е привлечен от едно момченце на около 5-6 години, което протяга ръце към минувачите. Малък просяк. "Тези бедни хора искат да се нахранят. Те нямат нищо за ядене", казва Фатма.

Отчаяние и скъпотия

Самата тя има 5 деца. Много от продуктите на пазара - домати, краставици, тиквички и патладжани - са толкова скъпи, че тя просто не може да си ги позволи. "Парите ни стигат само за най-евтиното. Месо, дори пилешко, не можем да си позволим. Само малко зеленчуци. Най-евтиното, което успях да намеря, са картофи. Килограмът струва 3500 лири. Нерядко успявам да се сдобия само със зеленчуци, които са тръгнали да се развалят."

По официалния обменен курс 3500 лири, колкото струва един килограм картофи, са над две евро. Сабра е един от най-бедните квартали на Бейрут. Между щандовете за плодове и зеленчуци сноват хора в търсене на най-евтиното, което се предлага. Осама е търговец и е отчаян от цените, на които трябва да продава.

"Това са непосилни цени! Килограм краставици излиза 10 000 лири, смокините струват 3000, а връзката мащерка - 5000 лири. Как да си ги позволят хората? Как да се нахрани това момченце тук, което проси? Как?", пита Осама.

Призиви за ново управление

Назначаването на едно ново правителство би могло да помогне на страната да излезе от кризите, в които е затънала, казва финансовият експерт Джобрил. "Политическите партии се карат, вместо да мислят как да съставят правителство. Ние имаме нужда от ново управление, което да се ползва с доверието вътре в страната и навън в чужбина", казва той. Допълва, че това ново правителство трябва да изготви спешно план за реформи в икономиката и обществените каси. Други негови приоритети трябва да бъдат публичните разходи, монетарната и социалната политика, добавя експертът.

Кризите, в които е изпаднала страната, са последица от корупцията и шуробаджанащината на алчните елити, които от десетилетия мислят само за личното си обогатяване. Днес Ливан е една банкрутирала държава. По данни на Световната банка, над половината от 7-милионното население на страната живее около или под границата на бедността. А повече от 20 на сто от ливанците са крайно бедни.

Калед Шехаб се среща всеки ден с такива хора. Особено сега по време на Рамазана. В центъра на Бейрут той раздава храна на бедни. "Най-големият проблем е обезценяването на националната валута, което се дължи и на това, че много от хранителните продукти се внасят отвън", казва той. Около Рамазана много хора даряват храни, макар количествата да намаляват. "Сега хората имат възможност да получат малко храна. Какво обаче ще се случи, след като празникът свърши", пита се Шехаб.

Ако това продължи...

Той е убеден, че така повече не може да продължава. Ако нещо не се промени, хората ще започнат да вършат престъпления - да крадат или да убиват. Шехаб е вярващ мюсюлманин, а религията го учи, че трябва да се помага на по-слабите. За тях той събира пари и храна - без значение от религията и произхода на нуждаещите се.

Мансур е един от стотиците хиляди сирийци, потърсили убежище в Ливан. 20-годишният младеж също се възползва от щедростта на Шехаб. "Положението ни е отчайващо. Нямаме нищо. Нито пък можем да се върнем в Сирия. Всеки ден идвам тук, за да се храня. Никъде другаде не мога да открия нещо за ядене. Нито пък има работа", казва той.

Според прогнозите, най-късно в края на този месец, когато ще приключи и Рамазанът, ще свършат валутните резерви на Ливан. Тогава ще отпадне субсидирането на основните хранителни продукти, които отново ще поскъпнат. И мнозина вероятно ще започнат да гладуват.

Осама, който продава зеленчуци, е песимист: "Експлозията на пристанището, пандемията от коронавирус, липсата на правителство. Всичко това ни се струпа. Не виждам решение. Щом големите не искат, кой тогава ще помогне на Ливан да се справи с кризите? Ако това продължи, хората ще започнат да се избиват едни други. Хора ще убиват други хора, защото са ги ограбили", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комунист

    31 4 Отговор
    Глад и мизерия в Ливан
    Над половината от 7-милионното население на страната живее около или под границата на бедността. След плана на еврейския режим в САЩ българите дори няма 7 милиона от тези в Ливан а по времето на Бойко и съюза ни с НАТО и ЕС дори мизерстваме повече от Ливан и то благодарение на американските корпорации грабещи българското злато и техните американски централи с скъп ток
  • 2 Иван

    29 1 Отговор
    Преди 12-13години педерастките САЩ "освободиха" Ливан от сирийска военна окупация.

    Коментиран от #4

  • 3 албатрос

    23 2 Отговор
    Щом големите не искат, кой тогава ще помогне на Ливан да се справи с кризите? Много просто - Бойко Борисов.Ще ви го пратим там да управлява с партията си.Как хубаво би звучало"Бойко Борисов -премиер на Ливан". Той ще се справи с беднотията,безработицата, с коронавируса,ще увеличи доходите... абе с 2 думи ще цъфнете и вържете.
  • 4 То тъй, ама...

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Повече от 40 са. Бейрут, беше едно от първите 'опитни полета' на демократизторите. А и косата, и мустаците на Ив. Гарелов, още бяха черни :-)
  • 5 Sieg

    15 1 Отговор
    В статията казват, че всичко се внася отвън. При нас също затягат производството и отглеждането. Трябва да имаме собствено производство, земеделие и индустрия, за да не се случи същото.

    Коментиран от #6

  • 6 Ади сега ?!

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Sieg":

    Собствено производство ?! Та ние си го имахме, но го ликвидирахме, като ''нерентабилно''. Пък и трябва някой да работи. Много по-лесен е вноса. Плащаш 0.5, продаваш на 5 и си ти. Разходи нула, освен ''такса спокойствие''.

    Коментиран от #7

  • 7 Sieg

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ади сега ?!":

    Сега работната ръка в БГ ти е 0.5 спрямо ЕВРОПА, в която сме ама само на цени, не и на заплащане. Ако нямаше файда от производство, никой не би го правил. Производството ни би било добре дошло при кадърни управници.
  • 8 кккк

    16 2 Отговор
    А кога тия бедняци дето себе си не могат да нахранят , ще спрат да раждат по 5-6 деца и да ги обричат на мизерия?
  • 9 Sieg

    10 0 Отговор
    Между другото това е демократична страна!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шмрък

    8 0 Отговор
    щото в Ню Йорк преяждат.60% гладуват а 40% спят на улицата.
  • 13 Гост

    5 1 Отговор
    А тука се отживяхте при Баце,мазни комунета и чалгари
  • 14 Behemoth

    0 0 Отговор
    4 лева картофите ...като си нямат Кауфланд пет кила за четири лева...краставици 12 лева ....тука два алоооо ...православен рай!

    Коментиран от #15

  • 15 Sieg

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Behemoth":

    Хаха няма нищо общо с Кауфланд!В България има картофи, по - голямата част картофи в БГ на пазара са си Български, няма общо с Кауфланд и тн, на пазара ще са съвсем малко по нагоре.