Last news in Fakti

10 Май, 2021 09:53 5 235 41

Путин подкрепи голям проект

  • росатом-
  • проект-
  • владимир путин-
  • русия-
  • путин-
  • плаваща аец-
  • атомна енергетика

Цената на проекта е 169 милиарда рубли

Путин подкрепи голям проект - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът Владимир Путин предпочете офертата на „Росатом“ за електроснабдяване на Баимското златно-медно находище в Чукотка, с помощта на плаващи атомни енергоблокове.

Цената на проекта е 169 милиарда рубли (1,879 млрд. евро). Това става ясно от писмото на председателя на Надзорния съвет на „Росатом“ и първи заместник в президентската администрация Сергей Кириенко, изпратено до руския президент на 4 март. В него се обясняват предимствата на предложението на „Росатом“ пред алтернативата - плаваща електроцентрала на НОВАТЕК, работеща с втечнен природен газ (LNG).

Казахстанската KAZ Minerals придоби през 2018 г. Баимското находище със запаси от 9,5 милиона тона мед и 16,5 милиона унции злато за 900 милиона долара. Компанията е готова да инвестира 570 милиарда рубли за строителство на минно-преработвателно предприятие на базата на находището, а руската страна трябва да осигури електрозахранването му.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    55 3 Отговор
    Ние пък още не може да отремонтираме на бай Тошо пътищата.

    Коментиран от #9

  • 2 реалиста

    6 51 Отговор
    охооо Путин ще папка и от там комисионна

    Коментиран от #11, #14, #40

  • 3 Кой нормален човек го интересува тва

    6 72 Отговор
    Рашата е бита карта отдавна няма какво да даде на света освен изкопаемите там живеят в други светове😂😂😂😂😂
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 а дано

    18 0 Отговор
    Дано технологията се развие, а не се задуши от олигополните мега компании, държащи със зъби и нокти (а често и с политици и оръжие) хляба си.
  • 6 джедай

    44 1 Отговор
    Че те плаващи, атомни енергоблокове си имат от две години. Сега ще строят нови. Защото строителни материали трудно ще прекарат през Сибир. По море ядрените ел.блокове отиват по-бързо и са мобилни. Където имат градове,нуждаещи се от ел.енергия,могат да ги захранят.
  • 7 А ние

    61 1 Отговор
    За тоя пари бедна България подкрепи една снимка на самолет.
    Да се смееш ли, да плачеш ли?

    Коментиран от #25

  • 8 Ади сега ?!

    29 1 Отговор
    Голям проект ?! След като не участват ДЖИ ПИ ГРУП, кое да му е голямото?
  • 9 Моряка

    42 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Нито пък да нарежем за скраб докрай построеното по негово време.Псувахме го в тесен кръг заради Владко,без да знаем колко хиляди Владковци ще ни донесе амереканската гейберастка "демокрация".Сега псуваме демократично,ама трябва и да се яде...

    Коментиран от #38

  • 10 Тоти

    33 1 Отговор
    Бачкат и се развиват рашките....а ние ще си чакаме светлото европейско бъдеще ....

    Коментиран от #19

  • 11 Моряка

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    За какво му са на Путин комисионни,след като е император,а не дребна мижитурка,като нашите управляващи.
  • 12 Прешъс Уилсън

    24 1 Отговор
    Злато за над 1 трилион и 500 млрд. евро е изнесено от Челопеч за 2010 г. Ревизия на концесията, но без промяна!

    Европейският съюз и Съединените американски щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от 25 години, това показва секретен доклад на финансовото ни министерство, според който през 2010 година само от златното находище в Челопеч е изнесено злато на стойност над 1 трилион и 150 милиарда евро.

    В края на август т.г. бяха прегледани финансово-икономическите параметри по концесионния договор с „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ за добив на подземни богатства от находището на мед, злато и сребро край Челопеч. До това се стигна, след като Сметната палата направи няколко констатации, че не е добре защитен държавния интерес при отдаването за частно ползване на мината и в хазната за три години са влезли едва 34 млн. лв. концесионни такси при печалба на „Дънди“ от 1.5 млрд. долара. Още тогава бе прогнозирано, че каквито и да са резултатите, промяна в договора няма да има.
  • 13 Питам

    23 2 Отговор
    Сороси-нали Русия е фалирала бе? Кога ще ги стигнем руснаците-а? За три десетилетия до там ни докараха демократите-да задаваме такива въпроси.
  • 14 Дърт пее..раст...

    1 13 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Малка комисионна за теб,но за Путин е цял чомадан с денги...Къде е проблема?
  • 15 златотърсач

    20 2 Отговор
    Само със сумата от 2010 г. от толкова много злато българите можем да живеем като императори на вселената 200 поколения на напред, но армията и икономиката ни беше унищожена умишлено като ни вкараха в НАТО и Европейския съюз именно затова за да могат съвсем законно да крадат природните ни ресурси. Ресурси, които, ако се вкарваха в бюджета на България нямаше нито един българин да е гладен жаден или да е на студено или още по-страшно без дом. Ако тази колосална сума влизаше в хазната на държавата ни хиляди години България щеше да определя каква да е геополитиката и икономиката в света. Милиони българи щяха да могат да обикалят навсякъде по света като туристи, а не като черноработници отишли на гурбет във вредни токсични производства, за да могат да си платят кредитите към банки обирджии, същите тези поколения българи щяха да могат да ходят през седмица на най-скъпите и луксозни курорти в света.. Ако тази колосална сума влизаше в бюджета на България, страната ни щеше да има най – модерната и силна армия в света, най–модерните екологично чисти технологии и нямаше като дойдат сметките за ток и парно да се чудят от де да съберат сумата, която са им начислили рекетьорите от топлофикация и електро снабдяване. Ако тази колосална сума влизаше в бюджета на България Българското здравеопазване щеш да е най-развито, и щеше да е напълно безплатно, образованието щеше да е на най-високо ниво

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Фърфалан

    20 2 Отговор
    А у нас краварите ще ни отмъкнат всичкото злато . България е една от държавите в Европа с най много залежи на злато , а сме най бедните. Ще ни отарашат до шушка. Продължават с новите концесии .
  • 17 Ко речи😂😂😂😂

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "златотърсач":

    Бегето с най силна армия и ганю по скъпи курорти през седмица😂😂😂😂😂
  • 18 Deathstroke

    2 14 Отговор

    До коментар #15 от "златотърсач":

    Не ти е лесно... но не се отчайвай, модерната медицина има страхотни лекарства, сигурен съм че ще измислят нещо въпреки тежкия ти случай.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Ами бачкат

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тоти":

    защото руснаците са горд народ, и никога не са вървели към някого с протегната за милостиня ръка като нас .

    Коментиран от #23

  • 20 бай миньор

    18 0 Отговор

    До коментар #18 от "Deathstroke":

    Произведеното злато в Челопеч през 2017 г. е 67% повече, отколкото предходната година . Въпреки че ръстът не е неочакван, крайният резултат е над прогнозата на DPM, която дори беше ревизирана два пъти нагоре.

    Прогнозите са производството на злато значително да нарасне, тъй като през есента ще започне работа и вторият проект на DPM в България - миннообогатителният комплекс в Крумовград.
  • 21 Коста Рика

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Deathstroke":

    Тридесет милиарда долара ($ 30 000 000 000) можеха да служат на България, ако...

    Над 700 българи поискаха, съгласно Закона за достъп до обществена информация, правителството да извади на светло договорите за златните концесии.

    Правителството отказа на над 700 българи.

    По оценка на професор Гергелчев и други специалисти в минно-геоложкото дело, за 15 години България е загубила над 30 милиарда долара, поради факта, че не държавата, а частни фирми извличат ценните метали злато, сребро, мед. Продължава да губи по над милиард долара всяка година. И това е занижена оценка.

    В извличаната руда има още над 40 безценни метала - концесионерите могат да ги усвояват без стотинка да платят на народа, защото никой не ги контролира, нито изисква от тях да плащат.
  • 22 истинко

    7 0 Отговор
    Първоначално Градус щели да участват, но Б.Борисов от ГЕРБ им забранил!
  • 23 Deathstroke

    5 22 Отговор

    До коментар #19 от "Ами бачкат":

    Иди се разходи из Русия да видиш колко са добре 😂. Смях.. Мръсни, кални, гадни улици , нечувани нива на престъпност, убийства повече и от САЩ, самоубийства на кило, корупция на която можем да съперничим само ние. Толкова им треперят гащите НАТО да не ги сгази, че целия бюджет за оръжие и военна техника ходи. Човек който иска развитие бяга на запад, защото знае ,че в раша си е мизерия. Не случайно милиони руснаци са в САЩ. По последни данни близо 4 милиона. И сега в задачата се пита, кой бяга от проспериращата родина към най-големия враг? Май от хубавото никой не бяга :)))

    Коментиран от #35

  • 24 JEB

    3 12 Отговор
    путин одобрил кандидатурата на росатом
    чудно как ли бачка системата там ??
    ..от цялата статия става ясно че хибридната им икономика няма да я бъде

    Коментиран от #27

  • 25 Офицер от запаса от истинските

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "А ние":

    Поне да беше самолет,ами то хвърчило от преди 50 години.Сега с нашите пари американците строят фабричка за нашите хвърчила,отдавна спрени от производство.Това е заслугата на Борисов и Коракачанов,оценете я сами.
  • 26 Gost

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Соловьов":

    Ти въобще имаш ли понятие кой е Владимир Соловьов?! Или така са ти написали? А пък ти, копи-пейст! Козяци разни, безумни ...
  • 27 олбрайт

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "JEB":

    казах ти да се скриеш сельо. не ме нервирай с калинковите си разсъждения, че ше те подпукам и ще ти отеснее форума а от козяшко ще ти шокат репата. днеска литър мляко в щатско мина долар и петдесет. намали малко патоса нелеп си.

    Коментиран от #28

  • 28 JEB

    1 8 Отговор

    До коментар #27 от "олбрайт":

    тъй ли ве ??
    гледай да изхарчиш пенсията първо да не остане зян

    Коментиран от #29

  • 29 олбрайт

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "JEB":

    каква пенсия бе малоимотен??? нали ти обяснявам, че литъра мляко мина долар и половина бе, днес съм пръснал 10 долара за нема и пет литра. ти фани си търси нещо такси, нощна смянка снабдителче (по-малко супервайзори нощем), че с тролене никога няма да слезнеш от това метро.
  • 30 фабрика

    2 0 Отговор
    за тоалетна хартия.
  • 31 Не разбрах само

    4 8 Отговор
    какъв е келепира за България от това, че късокракия обитател на бункера под кремълториума одобрил някакъв си проект в Чукотка.

    Коментиран от #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Браво

    2 1 Отговор
    Ние българите в Канада сме щастливи че родното злато идва тук.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Все пак хитлер ги победи

    0 5 Отговор
    76 години и още ги тресе страха и сека година дрънкат оръжия пред света😂😂😂😂😂само че не разбраха че войната се измести във други фронтове и сфери и не е война с разрушения ами конкуренция и технологий полезни за човека развитие

    Коментиран от #39

  • 37 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ГДР- БЕЗ РУСКИ ГАЗ Е КАТО ФРГ -БЕЗ РУСКИ ГАЗ И КАТО Р Г; РЕП ; АВСТРИЯ И РЕП ИТАЛИЯ -БЕЗ РУСКИ ГАЗ ОТ "СЕВЕРЕН ПОТОК -2 " - КАКВО ИМАТ ДА ДЕЛЯТ -ЦЕНАТА Е РЕАЛНА -А ФИНАНСИРАНЕТО Е ГЕРМАНСКО !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 38 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Моряка":

    Майтап няма ама до преди 2 седмици до нас изтърбушиха цехчето на селото ми и Динко от Ямбол дойде с камиони и Г класа да вземе старите машини от СССР дето са ги донесли 60-те и произвеждаха блага до преди някой година. Представи си 32 години от как го няма бай Тошо на власт, а те все още продават от машините му за скрап... какъв просперитет!
  • 39 Лупи

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Все пак хитлер ги победи":

    Ти първо се научи да пишеш правилно думичката "технологии", пък после говори за нея и ръси мозък кой какво трябвало да прави. Ако дойдем във вас гаранция ще си в панелка от бай Тошо, мазен потник и петно от боб на гърдите.
  • 40 ако баба ти

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Какво от това! Къде се работи без пари! Само янките са филантропи и дашни!
  • 41 ако баба ти.

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Не разбрах само":

    Ама,че си .....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания