Last news in Fakti

15 Май, 2021 12:15 1 240 0

Интересна президентска кампания

  • иран-
  • избори-
  • президент

Сред кандидатите за президент на Иран е и бившия председател на иранския парламент

Интересна президентска кампания - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият председател на иранския парламент Али Лариджани, умерен консерватор и привърженик на споразумението за ядрената програма на страната между Ислямската република и международната общност, заяви днес, че ще се кандидатира за президент на изборите, насрочени за 18 юни. След дълги колебания, според иранския печат, Лариджани, който навършва през юни 64 години, изчака последния ден от периода за регистрация на кандидатурите, за да депозира документи във вътрешното министерство.

Политикът ще участва в президентската надпревара за втори път след 2005 г., когато за всеобща изненада спечели Махмуд Ахмадинеджад, ултраконсерватор и популист.
Видна фигура от политическата структура в Иран, Лариджани бе натоварен тогава с преговорите между Ислямската република и Запада по ядрения проблем, но скоро след избирането на Ахмадинеджад подаде оставка заради разногласия с президента по този парлив въпрос.

От 2008 до 2020 г. той бе председател на парламента и не се представи отново на изборите през февруари 2020 г. В момента е съветник на върховния ръководител аятолах Али Хаменей. Въпреки че е здраво свързан с консервативното течение и сам се смята за консерватор, той представлява умереното крило в него.

Като председател на парламента Лариджани бе сред влиятелните съюзници на досегашния президент Хасан Рохани, умерен политик, избран с програма за политическо отваряне в Иран и отваряне на страната към света, инициатор от иранска страна на ядреното споразумение, сключено във Виена през 2015 г. Документът предлага на Иран смекчаване на международните санкции срещу драстично ограничаване на ядрените му дейности и гаранции, че Ислямската република не се стреми да се сдобие с ядрени оръжия.

Застрашено от провал, откакто САЩ се оттеглиха от него през 2018 г., споразумението от април насам е обект на преговори между европейците, Запада, руснаците и китайците в опит да бъде спасено.

Наред с икономическата и социалната криза в Иран бъдещето на сделката, срамна според ултраконсерваторите, изглежда ще е сред основните фактори в юнските избори. Те ще определят приемника на Рохани, на когото конституцията забранява да се бори за трети последователен мандат.

"Външната политика на страната трябва да цели облекчаване на отношенията с чуждестранните държави в името на икономическото развитие на страната", заяви пред журналисти Лариджани, след като депозира кандидатурата си за президент.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА