Last news in Fakti

28 Януари, 2013 21:42 1 913 5

Росен Плевнелиев: Да разкажем как спасихме евреите

  • росен плевнелиев-
  • евреи
Росен Плевнелиев: Да разкажем как спасихме евреите - 1
Снимка: БГНЕС

В Европа не се знае достатъчно какво е направила България за спасяването на българските евреи, каза президентът Росен Плевнелиев пред български медии в Париж. „Това е уникален подвиг на българския народ и истинска изява на българското гражданско общество. Голямата ми амбиция е да го покажем по достоен начин на света”, каза държавният глава, който е на първото си работно посещение в чужбина от началото на годината.

Росен Плевнелиев коментира, че международната подкрепа за това уникално постижение на българския народ зависи и от това как страната ни ще съумее да покаже историята, каквато е била преди 70 години - „без недомлъвки и без половинчати истини, а историята такава, каквато е била”. Държавният глава изрази съжаление, че за 70 години страната ни не е показала ясно фактите за спасяването на българските евреи и документите, които стоят зад тях. „Истината е категорична и тя показва, че България не е била в състояние и не е имала предпоставки да спаси живота и на евреите във Вардарска Македония и в Беломорска Тракия. От друга гледна точка обаче, България е успяла да постигне нещо изключително, което никой друг не е направил - да спаси над 48 хиляди и 600 живота”, каза държавният глава. Той припомни, че по същото време българските консулства в Европа, включително това в Париж, са издали над 15 хиляди транзитни визи, с което са спасили още толкова човешки живота, уточняват от пресслужбата на президентството.

„Страната ни ще се ползва с уважението на света, когато успеем да покажем фактите, каквито са, а не да премълчаваме един или друг аспект на истината. Това, което светът отдавна знае, трябва да го посочим и да го покажем по един подобаващ начин”, категоричен беше Росен Плевнелиев.  

Във френската столица президентът и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се поклониха пред Мемориала на Холокоста и почетоха паметта на жертвите.  

По-рано президентът Росен Плевнелиев е представил на среща с Ирина Бокова предложения на страната ни, които да бъдат вписани в защитения списък на ЮНЕСКО на Нематериалното културно наследство. Сред тях са двугласното пеене в гр. Неделино, Чипровските килими и народният празник „Сурва” в Пернишко. В регистъра на организацията на добрите практики в областта на нематериалното културно наследство страната ни ще предложи Националния събор на народното творчество в гр. Копривщица и българските читалища.  Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” работи съвместно с Ватикана по подготовка на досието на Асеманиевото Евангелие за представянето му за включване в Регистъра „Паметта на света”, стана ясно още след срещата на президента Росен Плевнелиев и Ирина Бокова.

В Париж държавният глава ще има среща с френския президент Франсоа Оланд и ще участва в официалната церемония в памет на жертвите от Холокоста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 0 Отговор
    абе ти покажи как се отблагодаряват за това........като ни зали4ават
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    Изсраел е готов да се поразпусне, и да закупи от България огромни количества кървавица, но тъй като ще плаща, поставя и някой условия. Знаете че клиента винаги има право, знаете и еврейската поговорка - кой плати клати. Изсраел ще се изръси, и то солидно, само за кървавици от българска кръв, - ромска, турска и всякаква друга няма да се приемат. От своя страна тя трябва да бъде от млади българчета пубертетна възраст (до 13г. по талмуд), живяли и хранили се екологично чисто, с една дума деца на успяли българи. При опити чрез това изискване да се пробутва кръв на всевъзможни мутри, цигани че и даже евреи, ще се реагира много остро, до връщане на цяли партиди. Плащането да не ви безбокои, то ще е акуратно и ще е след доставката, макар че отсега възниква въпроса - защо ще са ви тези пари, след като българи почити не са останали? Кнесета разглежда въпроса - не може ли на този приятелски народ, под формата на заплащане да му осигурим невероятен нископроцентен заем от МВФ, ама толкова нископроцентен, колкото изсраелския народ не може и да мечтае! Приятели, никой не се съмнява че Кнесета ще отговори полужително, - ето защо ви казвам като между приятели - може да си го вземете и преди доставката, още сега, и да започнете погасяването му.
    Вечно ваш, Мардухей Натаняху.
    Ще уредим дила така, - ако си мислите че се майтапя много се лъжете - с пари майтапи не се правят! Понеже има такова правило в МВФ, което и ние не можем да прескочим, - клиент доказал минимум пет години банкова акуратност, добива права на 89% отстъпка в лихвите на нов заем!!! Ние сме приятели и ще прецакаме този дяволски Фонд, ще му пробутаме - имаме тази възможност, нужните документи че сте акуратен клиент, - да кажеме седем години, да не наостря вниманието че е точно пет - правиме го за вас все пак, и молите съгласно това Правило за нов умопомрачително нископроцентов заем! Трябва само да внесете лихвите за тези седем години, - майтап за вас! - а ние ще ги уредиме по съответните дати като че ли нищо не е било! Казвам ви тези работи като между приятели, всяка утечка може да ни натресе неприятности свързани с много адвокати и разноски. После всичко ще си продължи както ви обещах, можете да бъдете сигурни в нашето влияние върху този МВФ.
    Пак аз - Мардухей.
    Приятели, голяма обща радост! Кнесетът е решил да ви освободи от правенето на кървавиците, предвид недостига ви на работна ръка, и ви предлага да поеме това перо изсраил, вие трябва само да докарате тези деца до Тел Авив, а плащането ще си става както се разбрахме. Шалом приятели!
  • 3 %^:/№

    0 0 Отговор
    rosko spri da bylnuva6...ako moje6 da napravi6 ne6to za naroda si deistvai ,ako li ne miruvai dokat svyr6i mandat4eto.
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    муспи + 1000
  • 5 Heinrich

    1 0 Отговор
    по важно е ТЕ как се отблагодаряват.Друг е въпроса че това е било голяма грешка че сме ги спасили.трябвало е да оставим ХИТЛЕР да спаси света от евреите.
Новини по държави: