Last news in Fakti

20 Май, 2021 16:19 1 424 3

ЦИК иска помощ за поръчката на още машини за гласуване

  • цик-
  • централна избирателна комисия-
  • камелия нейкова-
  • машини за гласуване-
  • машинно гласуване-
  • сиела норма

По договор доставчикът „Сиела Норма“ няма задължение да изработи софтуер за машините за изборите на 11 юли

ЦИК иска помощ за поръчката на още машини за гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

ЦИК е поискала съдействие от компетентните държавни органи и правителството да определи експерти, които да помогнат при оформянето на техническите параметри на новата обществена поръчка за допълнителни машини за гласуване, предаде БНР.

ЦИК предприема и действия за придобиване собствеността на 9 хиляди и 600 машини от предходната поръчка. За да се извърши плащането, е необходим приемно-предавателен протокол, подписан от възложителя и изпълнителя. Председателят на комисията Камелия Нейкова настоя документът да премине през последващ одит, особено за софтуерната част.

„И за да стане това нещо, ние пак опираме до необходимостта от тази експертиза, която на нас ни липсва. Когато, ако ни бъдат предоставени експерти, дано бъдат предоставени такива, за да може да се вземе решение плаща ли се цената, изцяло ли се плаща, трябва ли да се претендират неустойки“, заяви тя, цитирана от националното радио.

Председателят на ЦИК заяви, че по договор доставчикът „Сиела Норма“ няма задължение да изработи софтуер за машините за изборите на 11 юли.

„Прехвърли ли се собствеността, означава, че оттук нататък машините с възможност да се модифицират за всякакъв тип избори не обвързват ЦИК със задължение софтуерът да се изработи точно от този изпълнител“, обясни още Камелия Нейкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хей

    2 1 Отговор
    Изборите ще се обявят за незаконни, и ще продължи да управлява служебно правителство. Хайде обяснете ми как ще се процедира в следният случай- заставам зад машината, избирам БСП и префеленция и машината "блокира", ни напред ни назад. Идва да ми помогне някой от СИК- кой го определя? Който и да се приближи, вижда за кой съм гласувал-отива на кино тайната на вота. Колко време имам право да се застоя зад машината, видяхте на един пилот, че отне 3 минути, какво остава за мен!
  • 2 Хаха

    1 1 Отговор
    Това беше подмолната цел на льотчика.
  • 3 Овратен

    1 1 Отговор
    Какви Експерти търсят в администрацията , нали всички са "Калинки " !?