31 Май, 2021 10:53 2 339 4

Съдът в Ню Йорк разглежда дело за присвояване и пране на стотици милиони долари

  • казахстан-
  • сащ-
  • дело-
  • съд-
  • ню йорк-
  • пране на пари-
  • мухтар аблязов

Мухтар Аблязов, бивш председател на банката, използва влиянието си, за да открадне милиони долари

Съдът в Ню Йорк разглежда дело за присвояване и пране на стотици милиони долари - 1
Снимка: Shutterstock

Според официалния сайт на Министерството на правосъдието на Република Казахстан, Федералният съд на Ню Йорк постанови, че съдебни дела за присвояване и пране на стотици милиони долари от Мухтар Аблязов и Илияс Храпунов ще бъдат разгледани по същество.

Така, по решение на Съдията от окръжния съд на САЩ А. Нейтън от 29 март 2021 г., искове за присвояване, неоснователно обогатяване, както и искът по § 5239 от Закона и правилата на Ню Йорк за гражданска практика, бяха прехвърлени за разглеждане в съда, а обжалването на Аблязов и Храпунов по същество е отхвърлено.

Това решение на съдия Нейтън бе взето след внимателно проучване на всички представени доказателства, които надеждно свидетелстват за извършената от Аблязов кражба на финансови средства, инвестирани от компания „Triadou“ в САЩ. В същото време, както е отбелязано в решението на съдията от окръжния съд на САЩ, тези средства по-късно са изпрани в САЩ от Храпунов и други лица, което е сериозно престъпление по законодателството на Съединените американски щати. Наред с това, не намериха своето потвърждение и аргументите на „Triadou“ за това, че паричните средства на казахстанско акционерно дружество „Банка БТА“, които са били откраднати от Аблязов, са от заеми на Tradestock. Според уточнени от съдия Нейтън данни, за да заблуди „Банка БТА“, Аблязов оформял фиктивни заеми за компании, които са били негова собственост. Това, според съдията, е заобиколен начин за лично забогатяване.

„Мухтар Аблязов, бивш председател на банката, използва влиянието си, за да открадне милиони долари чрез предоставяне на фиктивни заеми на контролирани компании. Произходът на тези средства чрез лабиринт от подставени фирми е проследен до „Triadou“. Тези доказателства ще позволят на разумен съдебен заседател да заключи, че „Triadou“ е знаела, че парите са били откраднати и е помогнала за изпирането им“, е категоричен съдия Нейтън. Освен това, съдията проучи и представи като доказателства потвърдени данни, които свидетелстват, че бащата на Храпунов - Виктор Храпунов, като кмет на казахстанския град Алматъ, е извършил незаконни действия по присвояване на милиони щатски долари, и установи, че тези парични средства, вложени в САЩ, са безспорно проследени до „Банка БТА“.

По този начин, решението на съдия Нейтън предоставя сега възможност на „Банка БТА“ да предяви искове срещу компания „Triadou“ и съответни доказателства за незаконните действия на Аблязов и Храпунов. Очаква се делото да бъде разгледано по същество в съда. Важно е да се отбележи, че съветник на Правителството на Казахстан – партньор в „Boies Schiller Flexner LLP“ Матю Шварц заяви: „Ищците високо ценят специалното внимание на съда към представените доказателства. Аблязов и Храпунови и техните съучастници многократно отказват да участват добросъвестно в съдебния процес и нарушават многобройни съдебни решения. Въпреки умишленото унищожаване на част от доказателствата, обемът на документите, потвърждаващи участието им в извършването на престъпления, е достатъчен. Ищците очакват с нетърпение възможността да представят тези доказателства пред съдебните заседатели в Ню Йорк.

Ще припомним, че споменатият съдебен процес „Flatotel“ в Ню Йорк бе иницииран преди повече от пет години от името на муниципалитета на град Алмати от Министерството на правосъдието на Република Казахстан съвместно с „Банка БТА“ АД. Образувано е наказателно дело срещу Мухтар Аблязов, Илияс и Виктор Храпунови, както и техните съучастници в изпирането на откраднати пари в САЩ. За углавно престъпление – присвояване на 7,5 милиарда долара от „Банка БТА“ чрез предоставяне на фиктивни заеми, през 2017 година Аблязов бе осъден в Казахстан на 20 години лишаване от свобода, той има присъди и във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимафия

    7 1 Отговор
    Това са на Ахмед Доган и Делян Пеевски, учитилите по "финансова акробатика"?
    В един отбор са ,и докато, тези от Казахстан са осъдени ,
    то Нашите герои от КТБ,
    СЕ ИЗЖИВЯВАТ, КАТО ИСТИНСКИ БИЗНЕСМЕНИ!
    та дори и ББР изкормиха?
  • 2 Мдаа

    0 3 Отговор
    Тези имена са руски, не са казахски.

    Коментиран от #4

  • 3 Павел Пенев

    6 0 Отговор
    Краварите отново искат да ни правят на маймуни.Занимават се с Казахстан а нищо не предприемат за разследване на Бойко Борисов, Пеевски и Доган.
  • 4 Мухтар

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Чистопороден руснак съм! Затова ме набедиха злобните казахстанци!:)