ФАКТИ.БГ

13 юни 323 г. пр. Хр. Умира Александър Македонски

Александър не изменял обичайните за населението местни форми на управление

Публикувана: 13 Юни, 2021 04:46
44 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3290
13 юни 323 г. пр. Хр. Умира Александър Македонски
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

На 13 юни 323 г. пр. Хр. във Вавилон умира един от най-големите военачалници в световната история - Александър ІII Македонски, син на Филип II.

За около 10 години Александър успява да покори земите от Балканите до Индия, да разруши Персийската империя, да сложи ръка на Египет и Месопотамия и да положи началото на цял нов период в историята на Източното Средиземноморие - елинизма.

Александър е роден през 356 г. Майка му - епирката Олимпиада, твърди, че истинският му баща не е Филип, а Зевс, и така създава божествен ореол около сина си.

Той наследява престола през 336 г. пр.Хр., когато Филип е убит по време на женитбата на дъщеря му Клеопатра с епирски вожд. След като бързо си гарантира контрола над Гърция, Александър поема към Персия. Начело на 40 000 войници през 334 г. той прекосява Хелеспонт (дн. Дарданели), разбива персите при река Граник и установява контрол над гръцките градове в Мала Азия.

През 333 г. той отново побеждава персите при Иса, след което поема към Египет. През 331 г. персийската империя е окончателно разгромена след битката при Гавгамела и Александър поставя ръка върху Асирия и Месопотамия.

В следващите няколко години армиите на Александър продължават похода в Бактрия, дн. Централна Азия, и достигат до Индия. Там обаче войските му се разбунтуват и завоевателят е принуден да поеме обратно. Малко след връщането си във Вавилон, който е обявил за столица на империята си, Александър умира.

Възникналата в резултат от завоеванията огромна държава се простирала от западното крайбрежие на Балканския полуостров до Индия, включвайки и Петречието. На север тя частично се приближавала до Дунава и граничела с Черно море, на юг стигнала до Индийския океан, полуостров Арабия — в Азия, и включвала в себе си Египет, Либия и Киренайка — в Африка. По своята големина тя надвишавала персийската държава. Нейното население било разноплеменно и разноезично и се намирало на различни стъпала на икономическото развитие. Наред с високо развитите страни, като Гърция, Сирия и Финикия, Вавилония и Египет, в държавата на Александър Македонски влизали огромни територии, чието население едва започвало да преживява разпадането на първобитнообщинния строй. Стопанските и културните връзки между отделните области били нетрайни. Цялата монархия се задържала в подчинение само чрез силата на оръжието.

Александър не изменял обичайните за населението местни форми на управление. Той оставил и персийското административно деление на сатрапии, но обикновено ограничавал сатрапите, лишавайки ги от правото да командват войските и да завеждат финансите.

Реална опора на Александър била армията, чийто социален и етнически състав по време на източните походи се изменил значително — в нея имало малко воини-македонци, затова пък се увеличил броят на наемниците — гърци и от местното азиатско население. Александър организирал специален тридесетхиляден отряд от персийски юноши за обучаването им на македонското военно изкуство.

Александър вземал специални мерки за сближаване на неговите македонски и гръцки воини с местното население. В Суза бил организиран пищен брачен празник, по време на който били направени 10 000 сватби на македонски воини с персийки и жени от другите местни народности. Самият той също се оженил наведнъж за две персийски принцеси — за дъщерята на Дарий III и за дъщерята на неговия предшественик Артаксеркс III Ох. Женитбата за дъщерите на двамата предишни персийски царе трябвало допълнително да укрепи правото на Александър като техен наследник. Бактрийката Роксана също продължавала да си остава царица — жена на Александър, който по такъв начин официално имал три жени.

На своите велможи и пълководци той заповядал да се оженят за знатни персийки, бактрийки и согдийки. За един ден направили 80 сватби. С такива наивни мерки Александър се опитвал да слее ведно завоеватели и завоювани. Не трябва да се забравя, че за мнозина от гърците и македонците, в това число и за неговия знаменит учител Аристотел, всички завоювани от Александър народи били „варвари", роби по природа и т. н. Трябва да се признае, че Александър, възпитаник на Аристотел, след като се сблъскал с практическия проблем за укрепване на необятната му и разноплеменна държава, съумял да преодолее тази идеологическа ограниченост.

На търговските и стратегическите пътища Александър основавал нови градове и крепости със смесено гръко-македонско местно население. Той давал на жителите на тези градове определени привилегии. Това били опорни точки на властта му на завоюваните територии. Известни са случаи, когато Александър давал на градовете земя с местно селско население, за да го експлоатират гражданите. Висшите длъжности в неговата държава заемали представители както на македонската, така и на местната аристокрация. В новосъздадените градове живеели повече или по-малко привилегировани граждани. Монархията на Александър подкрепяли жреците от различните религии, към които царят се отнасял много благосклонно. При неговия двор се извършвали служби както на гръцките, така и на многобройните местни богове. Самият Александър, обявен на времето от египетските жреци за син на Амон, стремейки се да укрепи своята държава, все повече подчертавал, че е божество, и съобщил за това на гърците чрез съвета на Елинския съюз в Коринт, като желаел те също официално да го признаят за бог. Гръцките полиси изпълнили заповедта му. В Атина безсилният протест против този акт в иронична форма изразил върналият се по това време в града Демостен, като препоръчал на народното събрание да смята Александър, „ако той иска, за син на Зевс или също и на Посейдон".

В обширните простори на империята на Александър станало и ставало грандиозно преразпределяне на имуществата. Голяма част от персийската хазна, която преди била във вид на съкровища или се употребявала за военни и административни нужди, била пусната в търговско-стопански оборот. Засилили се търговските връзки, оживил се гражданският живот. Александър централизирал пускането на златни и сребърни монети и ги сечал в огромно количество, като поставил за основа атинската монетна система. В държавата на Александър се съчетавали източният и гръко-македонският опит. Но Гърция и Македония представлявали нищожна част от неговата монархия. Вместо „пренасяне на щастието от Азия в Гърция", към което призовавал в миналото Исократ, завоюването на Изтока от македонците и гърците довело до засилване на емиграцията на коренното гръцко население в завоюваните територии. Гърция и Македония се изправили пред опасността да се превърнат в периферия на новата източна монархия.

Против политиката на Александър назрявала опозиция и сред редовия състав на македонската част от неговата армия. В неголемия град Опис, който се намирал на изток от река Тигър, избухнало въстание. Когато Александър пристигнал в 324 г. пр. н. е. в Опис, за да обяви на разположената там армия, че изпраща с богати дарове в Македония престарелите и болни ветерани и изобщо всички, желаещи да се завърнат, воините устроили бунт. Те казвали, че всички ще заминат за Македония, а царят нека сам воюва с помощта на „баща си" Амон. Александър наказал със смърт няколко от най-активните от въстаналите воини. В резултат от последвалите преговори той бил принуден да пусне в родината около 10 000 воини и в още по-голяма степен да ползва услугите на персите.

В 323 г. пр. н. е. Александър пристигнал във Вавилон, разположен приблизително в центъра на неговата държава, на кръстопътя на търговски и стратегически пътища. Този най-голям древноизточен град той направил своя столица. Тук през лятото на 323 г. пр. н. е. по време на пир Александър се почувствал зле и след няколкодневно боледуване, вероятно злокачествена треска, а възможно е и от отравяне, умрял на около 33-годишна възраст.

Иран (Ислямска Република)

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
На 13 юни 323 г. пр. Хр. във Вавилон
1 Отговор
умира един от най-големите военачалници в световната история Александър IIІ Македонски, син на Филип II.
Що ли Там а не в Европа ?????
Това е Голям феномен ????
Умира в Вавилон а Македония и Македонците са част от Федерална Република България. Така свършва всяка империя за да дойде една Федерална Република България. Успех с историята и българския език.

Коментиран от #19, #38, #40, #41


Оценка:
-15 +20

mozak
2 Отговор
м как па разбрахти чи точно на 13 юни умира ам не на 14-ти или 16-ти. прочетохте смъртния му акт от преди 2400 години ли?

Коментиран от #16


Оценка:
-8 +28

нашия
3 Отговор
Венцииии....Венци много детски приказки четеш-че даже ги и преписваш за "статията" си....дай малко по сериозно,,,,ако можеш ??

Оценка:
-5 +12

Гост
4 Отговор
Човек обявен за Божество, а умира, как така??? Нима Боговете умират??? Поредната финтифлюшка на пишман българския Бог!

Оценка:
-11 +6

Атанас
5 Отговор
Умря Александър на13.06,но се роди Бойко!
Следващият му рожден ден-при бай Ставри!

Оценка:
-6 +32

Умира по време на пир
6 Отговор
Препил е

Оценка:
-0 +13

Ежко Бежко
7 Отговор
Честит празник, македонци.

Оценка:
-9 +14

Вейдър
8 Отговор
Един от най-големите злодеи умрял на 13 юни

Коментиран от #22


Оценка:
-10 +15

И ко стана ся
9 Отговор
Македонците могат да претендират за земи до индийския океан ?

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +39

SHKËNDIJA
10 Отговор

До коментар #9 от "И ко стана ся":


Направо до Папуа Нова Гвинея

Оценка:
-1 +23

Димитър
11 Отговор
А града от където тръгва да завоюва се нарича Хераклея Синтика и се намира в Петрич ..Разкопките показват че там са живяли македонците за това и до днес всички наричат местното население македонци

Оценка:
-6 +24

12
Този коментар е премахнат от модератор.
13
Този коментар е премахнат от модератор.
Хан Аспарух
14 Отговор
Има с какво да се гордеят македонците, а не като мен....избягал от аварите.

Оценка:
-15 +12

Гост
15 Отговор
Има една книга най голямите лъжи в историята там пише за този какъв е бил на истина .

Коментиран от #39


Оценка:
-2 +15

16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
ОСМАНАГИЧ
18 Отговор
Голяма работа е бил. Държи копието с дясната ръка ,от лявата си стана.😆Индийците са го гонили чак до Британия.Някои от тях ,само до България.

Оценка:
-2 +7

Античното Маке
19 Отговор

До коментар #1 от "На 13 юни 323 г. пр. Хр. във Вавилон":


Оная древна Македония днес се намира в Гърция. Явно не си отворил нито една историко-географска карта и пишеш наизуст глупости като индоктринирано маке.
Освен тва, оттогава до днес са съществивали 3-4 местности с име Македония на различни места и население.

Оценка:
-2 +9

Хубава работа, ама ...
20 Отговор
Македонци от цялата Земя /и не само/ се стекоха във Вавилон да почетат годишнината.

Оценка:
-0 +10

Херодот
21 Отговор
В цял свят го наричат Александър Велики, само у нас, Русия и Македония е Алексанър Македонски. За руснаците е ясно, но защо и ние подхранваме македонския национализъм.

Коментиран от #35, #36, #37


Оценка:
-2 +15

Ако не беше той......
22 Отговор

До коментар #8 от "Вейдър":


Още тогава близкия изток и европейската цивилизация щяха да са под Персийско, Турско или друго варварско господство а бялата раса щеше да е претопена много по рано!

Оценка:
-7 +1

Уточнение.....
23 Отговор
Македонци и Гърци е едно и също - няма Етнос "Гърци" -. Това е общото название на всички Гръцки Етноси - Македонци, Спартанци, Атиняни и т.н. и т.н. и споделящи общата култура на Гърци / Еллини/ Хеленистична култура със Център Атина - Съвременна Еллада /Гърция/ обозначава просто като цяло всички тези етноси където делението е само административно! Следователно в Коринт Македонците Гърци обединяват останалите Гърци и се слага край на цивилните войни преди да започнат екстратията в Азия!

Оценка:
-6 +5

хайде де
24 Отговор
Макетата са като ЛГБТ...от такива дето се самоопределят , не чакай нищо добро

Коментиран от #26


Оценка:
-2 +4

Истината
25 Отговор
Александър велики не е македонец. Не се знае истинската му националоност. Но истината е че великите императори както от Римската така и от Османската империя му се възхищавали много на военната стратегия. Но за мен най-големият стратег и военен в човешката история е Дженгиз Хан.

Коментиран от #27, #30


Оценка:
-3 +3

всичко се знае
26 Отговор

До коментар #24 от "хайде де":


Глупости в историята колкото искаш,но истината е една!Този маниак и изверг не е постигнал нищо!Неговия начщаб Патрокъл планира сраженията,а генералите ги изпълняват!Когато този тъпанар в изблик на "божествен гняв" убива Патрокъл,настъпва краят на успешните битки!Един от генералите му дава отрова,и е до там!И след това всички се прибират в къщи!

Коментиран от #28


Оценка:
-2 +7

Ти не я знаеш........
27 Отговор

До коментар #25 от "Истината":


Разбира се че е "македонец" както е Македонец и Аристотел или 100 Еллин или как-то в твоето село им казват тънещи в тъма от необразованост "гърци"

Коментиран от #29


Оценка:
-2 +2

То поне......
28 Отговор

До коментар #26 от "всичко се знае":


Ти си много умен затова си постигнал нещо..........още се учиш да говориш

Оценка:
-1 +1

Истината
29 Отговор

До коментар #27 от "Ти не я знаеш........":


ДНА тест може да се направи само ако се намери гроба му. Няма написани ръкописи към коя националност принадлежи. Може и да е ц.ганин

Оценка:
-0 +2

Дженгиз хане
30 Отговор

До коментар #25 от "Истината":


Потомците на дженгиз хана и до днес живеят в степите на Сибир и Монголия - това са полукитайци създадени от чистата жълта раса за геноцид на бялото население и изтласкани към Европа от Китайците - не са създали нищо, неспособни са за култура, основни занимания - престъпления и грабеж! Ако смяташ че си мелез полукитаец полубял може да се причислиш към тях - между другото татарите на Волга / или прабългари/ също са техни издънки.......

Коментиран от #44


Оценка:
-4 +4

Ама
31 Отговор
А какво значи Гръцко-Македонска....някой го е страх да каже че тогавашна Македония е била етническо гръцка ли???Като Атина,Спарта,Крит

Коментиран от #32, #33, #34


Оценка:
-2 +4

ΑΒΓΔ
32 Отговор

До коментар #31 от "Ама":


Данни има толкова много че се чудат как да ги скрият- майка му е Олимпиада и е от все древни Гръцки Родове както и цял свят знае че Македонците са чисти Гърци /по днешнуму, тъй като , а гроба му отдавна е намерен от Гръцките археолози - но не им дават евреи-сионистите да се отвори тъй като ще рухне псевдо-фържаваъа "Македония" която създадоха - освен ако си тъп да смяташ че "циганин' може да управлява Пан Хеленистичен съюз /съставен от всички Гръцки Етноси включително македонския/

Оценка:
-4 +2

То е все едно......
33 Отговор

До коментар #31 от "Ама":


Да кажеш Гръцко-Критски или Гръцко-Спартански все едно всички те не са "Гърци" , понеже смятат болшинството от населението в бг за необразовани овце, не значи че всички така!

Оценка:
-1 +1

Че тя и сега е.......
34 Отговор

До коментар #31 от "Ама":


Македония и сега е етнически Гръцка въпреки стотиците опити за претопяване, пославянчване и т.н. и т.н. - говорим за Историческата Македония на Александър Македонски с административен център град Θεσσαλονίκη / по името на съребрената му братовчедка!

Оценка:
-3 +3

маке
35 Отговор

До коментар #21 от "Херодот":


Ма ние си го наименоваме Сашко Великиот!

Оценка:
-0 +2

Поп Андрей..2
36 Отговор

До коментар #21 от "Херодот":


Гърците го наричат Ал.Мегало(голям)

Оценка:
-0 +2

Наричат го велики ама после
37 Отговор

До коментар #21 от "Херодот":


Преди да стане велик се е родил като Македонски...също като баща му Филип....също македонски.

Оценка:
-0 +1

38
Този коментар е премахнат от модератор.
39
Този коментар е премахнат от модератор.
40
Този коментар е премахнат от модератор.
Въобще не е
41 Отговор

До коментар #1 от "На 13 юни 323 г. пр. Хр. във Вавилон":


никакъв феномен, германските племена са били толкова откачени, че оня се е отказал да се шири из Европа

Оценка:
-0 +0

Да се знае
42 Отговор
Една и съща история се върти в главите на гръковизантииците от хилядолетия и до ден днешен все хора били богове и никой не може да оправи човешката бъркотия както и че Исус бил бог.Единсвено Исляма казва истината но омразата която САЩ и Израел лепнаха етикета тероризъм направи човечеството слепи.

Оценка:
-0 +0

43
Този коментар е премахнат от модератор.
44
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Николай Бареков
Евродепутатът споделя бъдещите си "творчески" планове пред "24 часа"
До 3 г. излизам от политиката, но преди това правя революция"

Още бисери