Last news in Fakti

8 Юни, 2021 14:48 4 355 10

Турция иска да управлява това летище след изтеглянето на НАТО

  • афганистан-
  • турция-
  • кабул-
  • летище-
  • нато-
  • самолети-
  • талибани

Анкара е отправила предложението на среща на НАТО през май

Турция иска да управлява това летище след изтеглянето на НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Турция е предложила да охранява и управлява летището в Кабул, след като силите на САЩ и други държави от НАТО напуснат Афганистан, предаде Ройтерс, съобщи БНР.

Но американски официални лица заявяват, че Анкара има условия, които трябва да бъдат разрешени на фона на среща на лидерите на двете страни следващата седмица.

Турски официални лица заявяват, че Анкара е отправила предложението на среща на НАТО през май, когато САЩ и партньорите им съгласуваха план за изтегляне на военните до 11 септември след 20-годишен конфликт с талибаните. Турски и американски официални лица са обсъдили евентуалните възможности за мисията, а в момента по въпроса за летището има преговори между НАТО и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    8 0 Отговор
    Ако им трябват перачи, може да се включим и при тях

    Коментиран от #3

  • 2 Летописец

    12 1 Отговор
    И без това турския аскер е нахлул с помощта на натото и саш в Сирия, в Ирак, в Либия, в Нагорни Карабах.... Сега Афганистан няма и да се усети.
  • 3 Патето Яки

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Супер":

    търсят теляци, специалисти сме
  • 4 Бачо Киро

    12 5 Отговор
    Турският аскер има опит с главорези, талибани, канибали стават по ниски и от тревата пред аскера

    Коментиран от #7

  • 5 Вай,вай,вай...!

    17 1 Отговор
    КОЙТО ДЪРЖИ ЛЕТИЩЕТО НА КАБУЛ, ТОЙ ЩЕ ДЪРЖИ ГЛАВНИЯ ТРАФИК НА ХЕРОИН. ИПСАТА НА КОНТРОЛ ИЛИ ПО-ТОЧНО ЖЕЛЕЗНИЯТ КОНТРОЛ НА ПРАТКИТЕ ЩЕ ОСИГУРИ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ.
  • 6 Бреййй

    3 0 Отговор
    Знам бе, оня искаше макови полета у анадолъ, а у Кабул даже са близо до летището
  • 7 Кой

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Ааа знам ги тия терористи в лицето на сирийските селяни, дето само им огазиха градините, а и без това няма хляб, сега и зеленук няма. Това е равносметката от нахлуването на аскера
  • 8 Васко

    2 2 Отговор
    Ердогановата войска почти ежедневно дава безсмислени жертви в Кюрдистан (този, окупиран от Турция и този от Ирак)... Сега още жертви ли иска? Че този път повече...Великите СССР, САЩ се опариха здраво там, Ердо, обаче, не взема поука...

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Всъщност предложението

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Васко":

    Турски сили да се настанят на мястото на американските идва от Кабул. Ама вие закупените от къде да го знаете.
  • 10 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Васко":

    Това не е така! Анкара се опитва да създаде статут на Турция като "Велика сила". В тази връзка Турция си произвежда 85% от въоръжението сама - танкове, автомати, пистолети, бронировка за войниците, бронирани автомобили, кораби, екипировка. Изнася оръжие засега в няколко страни. На път е да създаде собствен самолет 5-то поколение, като единственият проблем сега е в липсата на двигатели за него. Искат самолетоносач, но Великобритания не им продаде такъв. Но в сравнение със сегашните "Велики сили", Турция е мюсюлманска страна, което я прави предпочитан партньор и посредник в случай на криза в ислямския свят. Ердоан има имперски амбиции и последователно следва необходимите стъпки, за да ги достигне. Видяхме как американците отказваха да доставят системи "Пейтриът". Ердоан купи С-400. Сега САЩ му предлагат "Пейтриът", но с договор да не ползва С-400. Виждате, че Ердоан постигна първоначално желаното - да има "Пейтриът". С това ще има право и на Ф35. Получи ли каквото иска?!
Новини по държави: