Last news in Fakti

17 Юни, 2021 18:27 4 243 17

От засада! Талибаните ликвидираха повече от 20 командоси в Афганистан

  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямска държава-
  • ашраф гани

Нарастват опасенията относно способността на силите за сигурност след пълното изтегляне на международните бойци от региона

От засада! Талибаните ликвидираха повече от 20 командоси в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 20 афганистански командоси са били убити в северната афганистанска провинция Фаряб от талибански екстремисти. Това обявиха местни официални лица, цитирани от ДПА.

Елитните сили са били разположени, за да отвоюват обратно окръг, превзет от талибаните преди около 10 дни.

Командосите са били разположени по въздух и заедно с местните сили са се опитали да завземат областта Давлат Абад от талибанските екстремисти късно във вторник, уточни провинциалният съветник Себгатула Сайлаб.

Силите за сигурност за кратко са възвърнали контрола над областта, ала екстремисти, които са се укривали в околните села, след това са им устроили засада, добавиха съветниците Абдул Манан Кати и Фазал Хак Мохамади.

Местните армейски сили са били запознати с района и са успели да избягат, но командосите са били пленени и след това застреляни.

По време на нападението най-малко две военни цистерни са били ударени от крайпътни бомби, а други пет са били иззети от талибаните, според местните политици.

Кадри, споделени в социалните мрежи, показват кървавите трупове на над дузина командоси с боси крака, докато талибански бойци претърсват труповете им, очевидно за да вземат вещите им.

Мнозина афганистанци, включително политици, държавни служители и журналисти, публикуваха снимки на командира на специалните сили Сухраб Азими в социалните мрежи, определяйки го като един от най-уважаваните и страхотни офицери.

"Когато видях снимката на безжизненото ти тяло и че куршумът е уцелил гърдите ти, а не гърба ти, бях горд и разбрах, че си се борил лице в лице с врага си до последния момент", написа във "Фейсбук" баща му Захир Азими, който е бивш генерал от афганистанската армия.

В Афганистан насилието продължава неотслабващо и наскоро талибаните постигнаха сериозни успехи.

От началото на официалното изтегляне на САЩ и другите войски на НАТО на 1 май, най-малко 27 области попаднаха в ръцете на талибаните.

Афганистан има 34 провинции и около 400 области. Областните центрове служат като административни единици на второ ниво, едно ниво под провинциите.

Нарастват опасенията относно способността на силите за сигурност след пълното изтегляне на международните сили.

Силите на командосите на афганистанската армия са високо обучени и добре оборудвани. Те са разполагани многократно в най-тежките бойни полета в опит да изтласкат талибаните.

Според доклад на ООН талибаните са успели да превземат пет области през миналата година, четири от които бяха отвоювани обратно от правителството в рамките на няколко дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно е

    40 0 Отговор
    Винаги е от значение кого подкрепя населението. Не командоси, а терминатори да са, ако населението подкрепя талибаните, шансовете им са 0.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 фен на сидеров

    23 1 Отговор
    личи си школата на "морски тюлени" .........Бог да прости !
  • 3 Кккккк

    35 0 Отговор
    Тея елитни командоси ги обучаваха едни други елитни командоси,които бъркат адресите
  • 4 Скорпи

    18 1 Отговор
    Всички са против талибаните,визирам големите играчи в конфликта.КОЙ...снабдява талибаните с оръжие и муниции...Там е разковничето...

    Коментиран от #13

  • 5 Сега ще тръгне един хероин

    24 0 Отговор
    ДЕА контролира производството, а талибаните с това се захранват. Разделяй и владей, говедата опитаха да ги контролират доставките, не стана, и решиха да го прекупуват от талибаните, като ги държат. А местните армейски и полицейски части - пушечно месо. Операция на АНС и ЦРУ. Краварите са зло за света, запомнете!
  • 6 Гост

    7 0 Отговор
    Война в населени място с цивилни трудно се води.. не е като да вкараш танкове артилерия и ввс и да изринеш всичко наред…!
  • 7 Местното население

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно е":

    Където и да е е винаги срещу нашествениците, в случая САЩ, преди това ссср

    Коментиран от #9

  • 8 Зайко Байко многознайко

    13 4 Отговор
    Един мой приятел участник във войната в Афганистан преэ 1983 г. каэваше така :" Восток дело тонькое, там одно думают, другое говорят и в конце концов делают третое"! Там оправия няма да има, централната власт е беэсилна! Талибаните са иэключително жестоки, те убиват пленниците си, като ги плени афганската армия ги пуска! Не раэбраха ли че там демократическата полица не важи, тия племена със энамена раэбират само от бой и терор!
  • 9 Ясно е

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Местното население":

    Тук не става въпрос за нашественици, а за други афганистанци, чиито виждания и настройка са в контра с местните обичаи и традиции. Някога комисарите са дали успешен пример, как се променя това, но външното влияние е било значително по-слабо. От две спорещи "цивилизации на новото" всеки би избрал познатите си традиции.
  • 10 😁😁😁😁

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно е":

    А ти знаеш ли кой е Чък Норис
  • 11 Онзи от някъде си

    5 2 Отговор
    Не хероина е важен,упойките за цял свят са производни от опиум,бизнес за милиарди
  • 12 ррр

    8 0 Отговор
    Ама чакайте нали победихме там,таковата и демокрация 20г. вече носим там?!
  • 13 14 88

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпи":

    Китай

    Коментиран от #16

  • 14 Kcaniba

    6 1 Отговор
    макак така!!!???
    нали СССР/Русия смазани, а фащисаните побеждавали
  • 15 Змей Горянин

    4 0 Отговор
    Е-ее, хайде сега пък и ти. Не хвърляй в смут и колебание нежните "демократични" душици. Никакво чувство за такт нямаш.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шабан

    1 0 Отговор
    И те се развиват
Новини по държави: