Last news in Fakti

16 Юни, 2021 01:30 4 718 24

Пребиваването на севернокорейска бежанка в Колумбийския университет не се различава от потисническия режим в родината ѝ

  • критично мислене-
  • колумбийски университет-
  • потиснически режим-
  • ким чен ир

Йонми Парк споделя, че американските студенти губят способността си да мислят критично

Пребиваването на севернокорейска бежанка в Колумбийския университет не се различава от потисническия режим в родината ѝ - 1
Снимка: БГНЕС

Севернокорейска бежанка сподели пред Fox News, че се страхува за бъдещето на САЩ след пребиваването ѝ в Колумбийския университет, чиято атмосфера напомня за дните ѝ под репресивния режим на Ким Чен Ир, предава Insider.

27-годишната Йонми Парк неведнъж е обсъждала с майка си мъчителното бягство от Северна Корея на 13-годишна възраст. В момента тя е американски гражданин.

През 2016 г. Парк се прехвърля от южнокорейско висше учебно заведение в Колумбийския университет, намиращ се в Ню Йорк, като в понеделник сподели в интервю, че промяната е шокираща.

Тя описа културата на политическа коректност в институцията от Бръшляновата лига като противоречaща на мисленето - така, както се случва и в родната ѝ страна.

Очаквах, че влагам цялото си време и енергия за да се науча как да „мисля“, но вместо това, там принуждават хората да възприемат света единствено както те искат да го виждате.“, споделя Парк в интервюто. „Смятах, че Америка е различна, но за съжаление открих много прилики със Северна Корея, което ме притеснява…“

Мигрантката споделя като пример, че служител на университета я е „смъмрил“ заради това, че е изразила симпатията си към творчеството на Джейн Остин.

„Да, казах, че харесвам романите ѝ.“, обяснява Парк. Но въпросният служител е възразил: „Но не знаете ли, че това поколение писатели са имали колониално мислене? Те са били расисти и фанатици и подсъзнателно са ви промивали мозъка.“

Според Парк другото нещо, което ѝ прави впечатление, че преподавателите питат студентите кои са местоименията, с които предпочитат да бъдат наричани, като в цялата институция използват неутрални полови названия.

„Английският е моят трети език. Научих го на по-късна възраст. Все още се случва да казвам „той“ или „тя“, като редовно бивам преправяна да използвам „те“. Как, по дяволите, да го включвам в изреченията си?“, казва Йонми.

„Там беше хаос. Чувствах се като в упадъчна цивилизация.“

„Дори и в Северна Корея положението не беше толкова налудничаво. Родината ми е ненормална, но не и чак толкова“, допълва севернокорейката.

Парк споделя, ще опитът ѝ в университета я е докарал до заключението, че американските студенти губят способността си да мислят критично, като това е нещо, което ѝ е силно познато от живота в родната ѝ страна.

„Докато живеех в Северна Корея, буквално вярвах, че моят скъп лидер гладува“, казва тя. „Как е възможно някой да повярва на това, че е най-дебелия човек на света? Веднъж някой ми показа негова снимка и каза: „Виж, той е най-дебелият човек, другите хора са слаби.“ Чак тогава осъзнах, че никога досега не бях забелязвала това. Защото така и не се бях научила да мисля критично.“

„Ето това се случва в Америка“, каза Парк.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 В десятката

    101 7 Отговор
    Точно така е. Промивките на мозъка в САЩ сега много ми напомнят социализма в България. Тогава бях дете и ясно си спомням как задължително трябва да влезеш в Комсомола иначе лошо ти се пише. Всички знаеха че открито говорене срещу управляващите беше опасно и Бай Тошо се осмиваше само във вицове предавани от уста на уста. В САЩ в момента е така - ако кажеш нещо "недеморкатично", компании веднага те уволняват и се "извиняват" на обществото. Невероятно лицемерие цари навсякъде.

    Коментиран от #6

  • 3 дежурен

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ей, тоя път се изтипоса първи. Браво! А бегай да спиш!
  • 4 1944

    4 45 Отговор
    ми да отива при сноудън в империята на злото

    Коментиран от #15

  • 5 Ким

    21 3 Отговор
    Вече ще ям само чесън ,че много вампири се навъдиха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ьхпзпхзпхзшхзхщьшх

    26 8 Отговор
    ДА. ПИТАМ. ....И ОТГОВОР ..НЕ. ЧАКАМ. ...КАТО. КАКЪВ. ...ЛИЦЕТО БОЙКО. МЕТОДИЕВ. БОРИСОВ. ОТ. СЕЛО. БАНКЯ. СЕ СРЕЩНА. ВЧЕРА. С ПОСЛАНИКА НА. САУДИТСКА АРАБИЯ....ДА НЕ БИ ДА СИ КУПУВА ИМОТ ТАМ ЗА ПОСТОЯННО. ЖИВЕЕНЕ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 233

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "1944":

    Ами тя си етам!
  • 16 Без Негри в БГ

    15 0 Отговор
    Права е Корейка, виждал съм го това лично там. Дайте власт на хомосексуалисти и негри, и ще се видите в чудото на белия "вреден и опасен" Американец, което се намира.
  • 17 Без Негри в БГ

    15 0 Отговор
    Поправка:
    Прaвa e Кoрeйкaта, виждaл cъм гo тoвa личнo тaм. Дaйтe влacт нa хoмoceкcуaлиcти и нeгри, и щe ce видитe в чудoтo, в което бeлия "врeдeн и oпaceн" Aмeрикaнeц ce нaмирa.
  • 18 Посетител

    16 0 Отговор
    Не просто в десятката, ами направо им е бръкнала в ауспуха с боксова ръкавица! Ако не прогледнат и се не опомнят - лошо им се пише! Не им желая злото, но на зле са тръгнали!
  • 19 Груйо

    10 1 Отговор
    Който следи процесите в САЩ и Западна Европа внимателно, знае че тече масивна кампания за налагане на социализма в западния свят. Планът се ръководи от Дълбоката държава в сянка, големите компании (Big tech), Холивуд, Академичните среди и Демократически либералните партии са откровено леви. Вместо класова борба сега се налага, между-расов, между-полов конфликт. Отричане на западната цивилизация и ценности.
  • 20 реалиста

    3 8 Отговор
    А дали се е върнала в родината си??¿
  • 21 реалиста

    2 11 Отговор
    Също така дали е чувала за страната слънце Проссия и дали мисли да се премести там
  • 22 Рико

    0 1 Отговор
    Рискът на преяждането. Когато човек преяде съществува риск от самодоволство; от конформизъм; от заслепяване. За някои е по-добре воланът им бие малко встрани, за да им държи сетивата будни.
  • 23 глупачка

    0 0 Отговор
    Направил и уточнение а тя го приема за смъмряне а ако беше в скорейски университет това .. професора щеше да я застреля на място.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.