Last news in Fakti

19 Ноември, 2019 19:55 2 276 9

Въвеждат час по критично мислене в Норвегия

  • норвегия-
  • училище-
  • критично мислене

Учат децата какво е фалшива новина

Въвеждат час по критично мислене в Норвегия - 1
Снимка: Shutterstock

Критичното мислене се въвежда като неразделна част от обучението в норвежките училища. Новата дисциплина има за цел да подготви учениците за предизвикателствата в реалния и в дигиталния свят.

Компютрите са се сраснали с чиновете, а обучението през екрана заменя хартиените страници на учебниците. Достъпът до информация става все по-бърз, а това налага да се формират критерии за възприемане на данните от ранна детска възраст. Причините за въвеждане на критичното мислене като дисциплина в норвежките училища са повече от оправдани.

"Критичното мислене е важно, за да се разбере какво е факт, какво е новинарска история и какво е фалшива новина", каза Ян Торе Санер, министър на образованието и интеграцията, предаде БНТ. Новата дисциплина е смесена. Тя съчетава елементи от точните и хуманитарните науки, за да постигне и крайната цел - създаване на усещане за социална ориентация.

Наред с точната преценка в дигитална среда, новата програма, която влиза в сила от следващата учебна година, отделя повече време на творчеството, комуникацията, уважение към човешкото достойнство и към природата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    22 6 Отговор
    Е те в Норвегия и по ГЕЙ часове имат в училище.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Мислещ

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гледач":

    Мдаа, нещо не ми е ясно как ще ги съчетават. То ако има такива часове и са успешни, после направо щеспрат да ходят на училище и ще идат да изритат либерастката власт.
  • 3 Morgoth

    12 1 Отговор
    У нас това е двойно по-необходимо - политиците, медии, НПО-та - всеки гледа как да манипулира хората. Ако не направиш слон от всяка муха, не си си свършил добре работата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бинго за сорос и компания!

    5 2 Отговор
    И ние за съжаление ще я докараме до там с това яко и масово набутване сред младите на всякакви еврогейски ценности.
  • 6 Реалист

    3 0 Отговор
    Скоро ще започнат да им слагат чипове в картините .
  • 7 Румяна Костова

    6 1 Отговор
    Как ще им развият критичното и собственото мислене когато там домашните са забранени. Дори се санкционират родителите, които настояват децата им да си учат уроците в къщи. Ще ги обучават само както горе е написано по природа и творчество. И някой час по аритметика, за да могат да събират и изваждат до 100.На Световните господари в лицето на корпорации не са нужни индивиди, които мислят критически. Тази мода ще дойде и в нашето образование.
  • 8 Трябва

    4 1 Отговор
    и часове по хомосексуализъм,да имат.Много е Демократично и готино.
  • 9 Контрера

    0 1 Отговор
    Всички коментари до тук показват как не сме мръднали в разсъжденията още от Възраждането!
Новини по държави: