Last news in Fakti

11 Февруари, 2013 13:18 3 556 10

Папа Бенедикт ХVІ се оттегля (обновена в 14.40 ч.)

  • бенедикт-
  • папа-
  • оттегля
Папа Бенедикт ХVІ се оттегля (обновена в 14.40 ч.) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съобщението за оттеглянето на папа Бенедикт ХVІ бе огласено от италианската агенция АНСА в 11.46 местно време. То веднага обиколи света чрез „Ройтерс“, Си Ен Ен, „Ал Арабия“, „Франс прес“, „Телеграф“, Би Би Си, „Скай нюз“, още преди да бъде потвърдена от Ватикана.  Веднага след това от говорителя на папата отец Федерико Ломбарди там е била свикана спешна пресконференция.

Всъщност новината е обявил сам Бенедикт ХVІ на латински по време на церемонията за канонизиране на трима мъченици от Отранто за светци. Папата обяснил, че заради напредналата си възраст вече чувства тежестта на служението, че дълго е обмислял това решение и го е взел заради доброто на Църквата. То ще влезе в сила от 28 февруари. Йозеф Рацингер е роден на 16 април 1927 г.

Това е първият случай в последните близо 600 години, в който главата на Римокатолическата църква напуска сам поста си. Последният папа, отказал се от престола, е папа Грегорий XII през 1415 г.

“Гръм от ясно небе“ - така кардинал Анджело Судано, декан на Колегията на кардиналите във Ватикана, определи жеста на Бенедикт ХVІ. Според очевидци, обявяването на оттеглянето му е било посрещнато с дълбоко мълчание, объркване и покруса.

Главата на Римокатолическата църква казал, че с пълно съзнание за сериозността на този акт, изцяло свободно и доброволно се отказва от сана, поверен му на 19 април 2005 г. след смъртта на неговия предшественик папа Йоан Павел ІІ.   

Папата ще оваканти престола в 20.00 часа на 28 февруари и е поискал да се определи конклав за избирането на негов приемник. Самият той няма да присъства на конклава. Според говорителя Ломбарди не съществува никакъв риск от схизма и около Великден католическият свят ще има своя нов папа.

Той цитира признание от труд на папа Бенедикт, че един духовен пастир не бива да бяга от проблемите, но когато стигне до ясното съзнание, че физически, умствено и духовно вече не е в състояние да носи обязаностите си, той има правото и дори задължението да се отдръпне.

„Потресен съм от тази неочаквана новина“, заяви италианският премиер Марио Монти. Според италианския президент Джорджо Наполитано това е жест на изключителен кураж и огромно чувство за отговорност.

Слухове за оттеглянето на светия отец имаше и преди време, но те бяха методично опровергавани. Точно преди година, на 13 февруари 2012 г., епископ Луиджи Бетаци беше споделил в радиопредаване, че папата има намерение да се оттегли около Коледа. Той дори коментирал: „Щом Ватикана отрича, значи е вярно“... Според него Бенедикт ХVІ се чувствал много уморен и щял да остави неговия приемник да се занимава с наболелите църковни дела. Някои от тях бяха свързани и с избухнали в различни държави педофилски скандали.

Според медицински източници папата страдал от силни артритни и ревматични болки, а от ноември имал проблеми със зрението.
Московската православна патриаршия коментира, че Бенедикт ХVІ е имал значителна роля за динамизиране на диалога между религиите и оттам се надяват процесът да продължи и при неговия приемник.

„Неговото решение е достойно за уважение“, коментира веднага неочакваната новина френският президент Франсоа Оланд.

Букмейкърите вече предвиждат, че на мястото на папата германец ще дойде нов папа африканец. Засега техен фаворит с коефициент на вероятност 2,87 е кардинал Франсиз Аринзе от Нигерия, който може да стане първият чернокож папа в историята на църквата. В списъка е и ганаецът Питър Турксон, канадският кардинал Марк Уле, както и архиепископът на Милано Анджело Скола.

Според говорителя Ломбарди папата щял да се оттегли в малък манастир във Ватикана. „Убеден съм, че и след оттеглянето си папа Рацингер ще остане духовен ориентир за нашия град“, заяви кметът на Рим Джани Алемано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сергей антонов

    0 0 Отговор
    мъдро решение...
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    На 85 - 86 години мисля, че е правилно решение.
  • 3 кик

    1 0 Отговор
    това не е слу4айно и не възръстта е проблемът това е предзнаменование за нещо.......4ерен папа?????????
  • 4 omnia mea

    0 0 Отговор
    Интересно защо? Обяснението с възрастта е неприемливо, Божият наместник на земята няма право да се оттегли, защото бил изморен. Йоан Павел служи до последния си дъх, макар че беше зле. Скоро ще разберем какво ни готвят...
  • 5 неутрален

    0 0 Отговор
    Разбира се, в днешно време, Тома - Неверни има най-много наследници..

    Ако човека е преценил, че вече неможе да изпълнява пълноценно задълженията си, правилно е взел това решение..
  • 6 пич

    0 0 Отговор
    ПИЧОВЕ ще изберат нов папа.Той ще е последния.И после....................РИМ ще бъде разрушен.Знам какво си мислите но това е сценарий подготвян от 50-60 години.За нас ще има глад;мизерия и едри въшки.
  • 7 Оня

    1 0 Отговор
    Най- непопулярния и най- грозен папа в по- ново време, начело на скорумпирана структура, в по- голямата си част с "бого" служители- хомосексуаисти и педофили, която продължава да пречи на развитието на човечеството, манипулирайки огромен брой " вярващи" по целия свят.
  • 8 Даниел

    0 0 Отговор
    Може би ще приема ПРАВОСЛАВИЕТО : )
  • 9 поп кръстю

    0 0 Отговор
    Хайл Хитлер хер Райцингер !
  • 10 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Едва ли човек на тази възраст може да взима правилни решения и да е работоспособен,но аз си мисля,че не тази е причината за оттеглянето на Папата от поста.Нещо се случва вьв Ватикана,но един господ знае какво.
Новини по държави: