Last news in Fakti

29 Юни, 2021 22:09 4 125 72

САЩ предупреждават: След нас идва гражданска война в Афганистан!

  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямска държава

Според някои експертни оценки талибанските сили сега контролират 140 от 370 области в страната и са активни или влиятелни в други 170

САЩ предупреждават: След нас идва гражданска война в Афганистан! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Афганистан може да стигне до гражданска война. За това предупреди командващият операцията на САЩ в страната генерал Остин Скот Милър, цитиран от washingtonpost.com. Твърде много въоръжени групировки действат в страната и воюват помежду си. Ако те не се обединят и не се борят заедно срещу талибаните, много тежки времена очакват страната.

"Ситуацията със сигурността не е добра", заяви Милър, като се позова на продължаващата загуба на територия, жертвите и оттеглянето на правителствените сили, докато талибаните започнаха офанзива в цялата страна по същото време, когато се предполага, че ще се проведат мирни преговори. Има много въпроси защо и как се случва това."

Коментарите на Милър, дойдоха, на фона на последните действия на талибаните, които бързо напредват в северните провинции и по-близо до столицата Кабул. През последните 48 часа длъжностни лица и афганистански медии съобщават, че талибанските бойци са превзели части от две провинции, северно и южно от Кабул и са нападнали постове за сигурност в трета.

Според някои експертни оценки талибанските сили сега контролират 140 от 370 области в страната и са активни или влиятелни в други 170.

Милър все още наблюдава изтеглянето на американските сили, но заяви, че ще бъде заменен в последните му етапи. Той определи процеса на напускане като добър от военна гледна точка. Но призна, че задаващото се заминаване вече е навредило на афганистанските отбранителни сили.

Припомняме, че тече изтеглянето на американските войски от страната. Вероятно Вашингтон ще остави около 650 американски войници в Афганистан след изтеглянето на по-голямата част от контингента си от страната. Това съобщи в четвъртък Асошиейтед прес (АП), позовавайки се на официален източник.

Те ще гарантират безопасността на дипломатите след изтеглянето на основната част от американските войски, което трябва да бъде завършено предимно за две седмици.

Освен това няколкостотин американски войници ще останат на летището в Кабул, вероятно до септември, за да помогнат на турските сили да поддържат сигурността. Според агенцията това ще бъде временна мярка, докато не бъде проведена по-официална операция за сигурност под турско ръководство.

Изданието посочва, че значителна част от американските и международните сили ще бъдат изтеглени от Афганистан до 4 юли или малко след това.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибан

    70 2 Отговор
    Е то след вас трева не никне.
    Къде не сте мучали там не е имало гражданска война!

    Коментиран от #8

  • 2 Антимилиционер

    17 5 Отговор
    Само галфони упоравляват големните сили. Меркел, милиционера Путин, Бидон, Макарон, дето давал по 38000 евро на месец за гримове...... Боко не е сам.
  • 3 отегчен

    37 2 Отговор
    То и вас си ви чака съкщото...Само дето сте толкова прости и нагли ,че хич не ви идзва на акъл,че каквото посееш това ще и жънеш !!!

    Коментиран от #15

  • 4 Разбуниха

    33 3 Отговор
    И без това тази бунтовна страна. Нищо добро не идваме суха само допълнителна смърт и разрушение. Гражданската война никога не е спирала. Спомням си как американците бягаха от Виетнам. Този случай има много сходства. Жалко е че чалмите ще се наложат много скоро и много за дълго.

    Коментиран от #9

  • 5 Хорхе

    21 1 Отговор
    След вас ребуса ще се реши по техния начин, не по вашия. Тъжно като в лентата "9- та рота"!
  • 6 Ланс Линк

    36 1 Отговор
    Вие забъркахте кашите, сега предупреждават.
  • 7 БОЛШЕВИК

    26 4 Отговор
    Докато се изтегляте, дано ви направат засади и да избият колкото се може повече на изпроводяк. А иначе на си мислете, че без вас света няма да се върти.
  • 8 Брендиманска

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Талибан":

    Ами талибан си. Те са създадени 20.05.1994. Правиш ли разлика между муджахидините и талибаните?

    Коментиран от #10

  • 9 Ам помниш ли

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Разбуниха":

    БТРите по моста ?

    Коментиран от #27

  • 10 Талихиддин

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Брендиманска":

    И ква е ...разликата ?

    Коментиран от #11

  • 11 Брендиманска

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Талихиддин":

    Има достатъчно инфо по въпроса. Муджахидините са от 1978-1979 година. За останалото се информирайте

    Коментиран от #12, #14, #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НАЛИ ТОВА ВИ БЕШЕ ЦЕЛТА!!

    22 0 Отговор
    РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ...В БЪЛГАРИЯ НАПРАВИХТЕ СЪЩОТО..😇
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 иван

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "отегчен":

    Те Руснаците тава и чакат - гражданска война в Америка за да я бомбардират.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 moiraine

    4 0 Отговор
    Така де, след вас и трева не никне!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Tomito

    11 0 Отговор
    Чий го дирите изобщо там ?

    Коментиран от #22

  • 21 лицемери

    15 0 Отговор
    нали влязохте щото имало? сега ривете че друг ви е виновен и нищо не сте направили, нещастни нарко производители сте и това е!
  • 22 Брендиманска

    2 10 Отговор

    До коментар #20 от "Tomito":

    Ако тия кукувци талибаните вземат властта ще стане страшно. 1991 някъде там са се сформирали първо в Пакистан. Русия а и преди СССР си го местят от единия в другия за Афганистан. САЩ там свършиха перфектна работа
  • 23 Антимилиционер

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Брендиманска":

    Хаха... Айде на малоумната ЦРУ пропаганда. Муджахидини са когато ЦРУ ги спонсорираше. Станаха талибани, когато се обърнаха срещу режима във Вашингтон.

    Коментиран от #25

  • 24 а сега

    10 0 Отговор
    Ситуацията със сигурността не е добра ? нали се изтегляте - по-лоша -накъде ?
    така е - където стъпите не никне трева и почва война
  • 25 Брендиманска

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Антимилиционер":

    В голяма грешка си. Да САЩ са с муджахидините. Талибаните са както пиша

    Коментиран от #41

  • 26 В Афганистан

    13 2 Отговор
    и без това никога не е имало мир, тъй че все тая. Районът винаги е бил плацдарм на големи военни кампании още преди Александър Велики и Чингис хан, защото е разположен на стратегическо място между Близкия изток, Централна Азия и Индийския субконтинент. Освен това страната е древна пресечна точка на човешката миграция по Пътя на коприната, като там са открити останки, свидетелстващи за хора, обитавали тия земи още преди 50 хиляди години. Развитието на градовете е започнало между 3000 и 2000 г. преди Христа. Политическата история на съвременен Афганистан започва през 1709 г. В края на 19 век се превръща в буферна зона в Голямата игра между Британската и Руската империя. След оттеглянето на британците от Индия през 1947 г., САЩ и СССР започват борба за влияние в Афганистан. Никога в историята на тая страна не е имало мир - или ще има граждански войни, или чужди сили ще ръчкат с ръжена там - тъй че нещата изобщо не са прости както си мислят някои.
  • 27 Помня разбира се

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ам помниш ли":

    Аз съм възрастен човек и си спомням бактериологичната война която американците водеха в Корея.
  • 28 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Мужахедините се превърнаха в талибани,/,святи хора/.и завоюваха с Янките...Преди това с руските...Ама и пак има нещо замътено в Афганистан..За да се поддържа една държава в този си вид и строй,,са пресметнати вредите и ползите... Афганистан,е английска колония...Там си е блато,и САЩ ги натискат в тинята..!!

    Коментиран от #31, #58

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДаЗдраПерМа

    8 0 Отговор
    щатите си мислят че след тях Земята спира да се върти. Преди 40г имаше жепе връзка между Туркменистан и Афганистан която беше построена до границата. Сега Таджикистан, Туркменистан и Афганистан се свързаха и пуснаха 85км линии и така се свързаха с мрежа дълга 420км. Това че няколко поколения се раждат с Калашников в ръцете и освен война друго незнаят не означава че не искат мирно да живеят. Клинтоница беше инвестирала в цех за ръчно производство на мебели но икономиката има къде по голям капацитет за развитие. СССРето им намери залежи на нефт, мед, кобалт, молибден но така си и останаха на хартия, нямат кадри. Работи селското стопанство, текстилната и нелегалната химическа промишленост. Дано се оправят хорицата че наводниха Европа с младежи без бъдеще.

    Коментиран от #72

  • 31 Афганистан

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "В.В.П.":

    На два пъти е завладяван от англичаните Освен това от персийците А и от руснаците в момента от американците и накрая всички ще вдигнат ръце и ще ги оставят да се трепят сами
  • 32 Нищо от това няма да стане

    4 5 Отговор
    Където стъпи аскера настъпва 5 вековен мир.
  • 33 Кой68

    4 0 Отговор
    То и без това където минете е огън и смърт.
  • 34 ивелин

    12 0 Отговор
    Преди 20 години тези престъпници и убийци това " Световно зло" наречена Америка окупираха Афганистан под предлог че там нямало " демокрация".Тези идиоти и малоумни свине не знаеха, ли че Афганистан е във феодалния стадий на развитие ? - за каква " демокрация" въобще може да се говори.Човек колко трябва де глупав и наивен за да им повярва.Само предателите ,малоумните, и идиотите биха им повярвали.

    Коментиран от #36, #62

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ами направиха същата грешка

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "ивелин":

    Каквато направиха преди тях руснаците. Само да видим дали и те ще се разпаднат както се разпадна ссср

    Коментиран от #43

  • 37 Янки бой

    5 0 Отговор
    Ама то се знае няма какво да предупреждават , затова никой не ги иска на територията си. Няма никаква полза от тяхно присъствие .
  • 38 Сегашните

    7 0 Отговор
    След като СССР се изтегли прокситата им успяха да удържат властта 2 години и половина. Сегашните хамерикански проксита няма да устискат и 2 месеца и половина.
  • 39 Център за Изследване на Руската Демокрац

    0 3 Отговор
    Не хранете илюзии...САШ никога не оставят ....в момента афганистанската армия ,контраатакува "сама" успешно и даже публикува видеа от удари на уж Туканотата по талибански цели ....
  • 40 Център за Изследване на Руската Демокрац

    1 1 Отговор
    Много коноп ...няма как да остаят
  • 41 Няма значение

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Брендиманска":

    САЩ с кого са, но много бързо бягат.

    Коментиран от #45

  • 42 Център за Изследване на Руската Демокрац

    1 0 Отговор
    Опиум ,сори
  • 43 ДаЗдраПерМа

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ами направиха същата грешка":

    адресите на обектите (граждански, военни и промишлени) построени от СССРето в Афганистан ще заеме две страници с дребен шрифт. Много сериозно са обсъждали интеграцията в съюза като 16-та република (някой си мислят че за нас е ставало дума) Щатите правеха само огради по 6м високи сакън някой да не ги обиди.
  • 44 След тях трева не никне

    6 0 Отговор
    Така беше в Ирак Либия Сирия Югославия и навсякъде но ще си намерят майстора.
  • 45 Брендиманска

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Няма значение":

    С муджахидините са били винаги. Сега султан Ердо трябва да се заеме като се оттеглят САЩ. Талибаните са ислямски роми от Пакистан, абе особени фанатици
  • 46 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    приказките на този и тиквата са 1към11111111.....Ето откъде черпи сили,опит и вдъхновение нашио....и естествено ЩЕ ИМА ПОДКРЕПА....от ...брато ,гив ми файф,после ,брато шъ съ разберем....../тих шепот към ушето на голямата кака/

    Коментиран от #47

  • 47 Брендиманска

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "ТОЧКАТА":

    Ама само черпи вдъхновение ! САЩ не го приемат насериозно вече. Ще заиграват със сръбските републики
  • 48 В Афганистан

    3 0 Отговор
    Голямата игра между Британската и Руската империя, за която се спомена по-горе в коментар 26, е съперничество и стратегическо противопоставяне между двете империи в района на Централна Азия. Фазите са две: Класически период - между 1813 г. и Англо-руската конвенция от 1907 г.; и след Болшевишката революция през 1917 г., като тази втора фаза е по-малко интензивна. С Англо-руската конвенция Русия признава протектората на Великобритания над Афганистан и се съгласява да не влиза в договорни отношения с афганските емири. Двете страни признават Тибет като част от Китай и се отказват от опитите си за установяване на контрол над областта. Персия бива разделена на три сфери на влияние: руска на север, английска на юг-югоизток и неутрална - в централната част на страната. Голямата игра се налага и използва и в преносен смисъл в геополитиката през 20 век. Голяма игра е имало и между Испания и Португалия, когато двете кралства си поделят света през 1494 г., одобрено с була от папата през 1506 г.

    Коментиран от #49

  • 49 Брендиманска

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "В Афганистан":

    Конституцията на Афганистан е от 1964 г.

    Коментиран от #50, #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Пребитулла

    0 0 Отговор
    Тая кат я фанем със Симсонулла и Глиганулла ,ще я отнесем ....
  • 52 Володкинулла

    0 0 Отговор
    Олей малей улла
  • 53 Брендиманска

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хамидулла":

    Демократичната им Конституция е оттогава 1964. Поздравът го прати на друг, аз не съм мюсюлманка дори
  • 54 Афганистан

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Брендиманска":

    Всъщност конституцията е от 2004 г. 26 януари.

    Коментиран от #56

  • 55 Землянин

    2 1 Отговор
    Никаква гражданска война няма да има (даже настоящите проблеми ще бъдат оправени) понеже всичките групировки в страната имат подкрепа от различните съседни страни на Афганистан, а всичките им съседни страни са по един байряк реално. Просто тоя байряк чака сащисаните да се махнат и тогава да ги обедини.
  • 56 Брендиманска

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Афганистан":

    Да има и от 2004 мисля действаща сега, но най-ранната е някъде 1890
  • 57 баба ти от бг

    0 0 Отговор
    Don t worry! руснаците ще дойдат, мошенници които взимате опиума от Афганистан!
  • 58 упадък

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "В.В.П.":

    Не бе пич.Там тревите за наркотици ръстът еи така както тревите в България.Затова е борбата там от веки веков. Никои не мисли за населението и за жените ,че ги колят на всяка крачка.Където се води войни там има пари.
  • 59 Аналитик плюс

    6 1 Отговор
    С две думи: След нас идва "потоп" в Афганистан - много по-лош от този в Ирак, Либия, Сирия и др. Значи, за 20 години, атлантиците вместо да победят и "демократизират" страната, днес талибаните са по-силни отвсякога. "...много тежки времена очакват страната.." - казва Генералът. Браво НАТО - страхотно! Чии пари харчихте 20 години там?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Казуар

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "ивелин":

    Другарю, американците влязоха в Афганистан защото талибаните бяха приютили Ал Кайда и Бин Ладен. Това стана след атентата в Ню Йорк ако си спомняш. Участват и други страни.
  • 63 big

    3 0 Отговор
    Странно, а какво беше, като бяхте там? Защо все още "лошите" талиби контролират по-голямата част от Афганистан? Просто, "най-силната" армия в света се оля, както в: Корея, Виетнам, Сирия и другаде по света. Изхарчиха се трилиони долари, умряха хиляди американски войници, а файда йок! Да не говорим за хилядите цивилни жертви и деца, но техния живот не е от интерес за американските политици!

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Един

    2 0 Отговор
    Извод: където и да са били , след американската армия (ако се махнат) идва гражданска война! (Не защото са се махнали, а защото са били там!)
  • 66 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "big":

    Другарю, американските войници бяха толкова на брой, че далеч не можеха да контролират Афганистан. Разчиташе се на 300000-на правителствена армия.
  • 67 7483292

    0 0 Отговор
    Е не се и съмнявам във вас, друго отнвас не може се очаква.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ррр

    0 1 Отговор
    В Афганистан винаги така става. Никой не е успял досега да промени нещата - спомнете си още СССР....

    Коментиран от #71

  • 71 3757

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ррр":

    Минуса е защото не разглеждаш историята , както трябва . Ако ЦРУ не подпомагаше талибаните ( муджахидините ) руснаците щяха да ги оправят . Гледай войната на Чарли Уилсън .
  • 72 ахъ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ДаЗдраПерМа":

    В момента млади авганистанци преминават организирано територията на Иран и влизат нелегално в Турция. Това са предимно 17-18 до 25 г. мъже вече с десетки хиляди...дали ще се насочат към нашата телена ограда не се знае. Допускам, че в Турция ще ги дообучат /те са си войници/ и с нови дрехи обратно към Авганистан.