Last news in Fakti

2 Юли, 2021 11:01 2 091 22

Отбой! САЩ се изтеглиха от основната си военна база в Афганистан

  • баграм-
  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Баграм се предава на афганистанското правителство и въоръжените му сили, които са изправени пред война с талибаните, като без отговор остават редица въпроси за бъдещето

Отбой! САЩ се изтеглиха от основната си военна база в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските войски се изтеглиха днес от основната си база в Афганистан, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски представител.

Това става съгласно споразумението с талибаните, позволяващо изтегляне на всички американски военни от страната след 20 години война.

„Всички американски войници и членове на силите на НАТО напуснаха военновъздушната база „Баграм“, заяви представител на САЩ по сигурността, пожелал анонимност

Американските военни координираха действията си във въздуха и логистичната подкрепа от базата „Баграм“, която е разположена на около 60 км северно от столицата Кабул. Изтеглянето оттам символизира края на водената от САЩ мисия в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Базата се предава на афганистанското правителство и въоръжените му сили, които са изправени пред война с талибаните, като без отговор остават редица въпроси за бъдещето.

Афганистанският представител заяви, че „Баграм“ ще бъде предадена официално на церемония в събота. Той каза още, че командващият US войските в Афганистан ген. Остин Милър „все още запазва всички възможности и правомощия за защита на силите“, които са базирани в Кабул.

Други двама представители на САЩ от силите за сигурност казаха по-рано тази седмица, че по-голямата част от американските военни най-вероятно ще си тръгнат до 4 юли, като ще останат постоянни сили за защита на посолството.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън каза на афганистанския си колега Ашраф Гани, че „афганистанците трябва да решат своето бъдеще, какво искат“.

Гани заяви, че неговата работа сега е „да се справя с последствията“ от американското изтегляне.

Споразумението с талибаните за американското изтегляне бе сключено при администрацията на президента Доналд Тръмп.

В замяна на изтеглянето талибаните поеха ангажимент да противодействат на всякакви международни терористични действия в Афганистан. Както и да започнат преговори с противниците си в страната, по които обаче има малък напредък, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че е чул съобщенията за изтеглянето от базата, което се приветстват от талибаните.

„Смятаме това изтегляне за позитивна стъпка. Афганистан може да се приближи до стабилността и мира с пълното изтегляне на чуждите сили“, каза той, посочвайки, че изтеглянето е от полза и за правителството на САЩ.

Талибаните бяха свалени от власт в Афганистан седмици след атаките на 11 септември 2001 г. срещу САЩ, извършени от екстремисти на „Ал Кайда“, тъй като отказаха да предадат лидера на терористичната мрежа Осама бин Ладен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    37 0 Отговор
    А от Черно море и България КОГА ?????????????

    Коментиран от #9, #15, #22

  • 2 ПКП Я

    30 0 Отговор
    САЩ = мафия в световен мащаб!!!
  • 3 Историк

    29 0 Отговор
    Реално погледнато всички империи през последните >100 години са затъвали в Афганистан: Британската империя, Китай, СССР, а сега и САЩ се изтеглят с подвита опашка...

    Коментиран от #17

  • 4 грух

    22 0 Отговор
    А от България кога ? янки, гоу хоум !
  • 5 ДаЗдраПерМа

    24 0 Отговор
    рядко зрелище щатите да развеят бял байрак, бившия президент Хамид Карзай по случая каза че за 20год под американско иго в страната 40 пъти се е увеличило производството на наркотици.

    Коментиран от #11

  • 6 гост

    11 1 Отговор
    Страхливи мижитурки !!!
  • 7 ботуш

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Гани заяви, че неговата работа сега е „да се справя с последствията“ от американското изтегляне. - А и с последствията от американското присъствие....
  • 8 Бай Манчо

    8 2 Отговор
    Ще се изтеглят от Афганистан колкото се изтеглиха от Ирак и Сирия .
  • 9 Васо цекса

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    От България, за съжаление няма да се изтеглят никога. Те вече са се почувствали тук като господари, командват, назначават и не мислят да си ходят.
    Нещата с индианците се повтарят. Поне и ние като индианците да бяхме опитали да се защитаваме, а то се дадохме без бой.

    Коментиран от #21

  • 10 МАША

    11 0 Отговор
    РЕКОЛТАТА ОТ ОПИУМ МНОГО НАМАЛЯ И НЯМА ПОЛЗА
  • 11 Механик

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДаЗдраПерМа":

    Сложих ти +, ама не е точно така. САЩ са се изтегляли с бяло знаме от всички места, където са водили войни и им е оказан отпор.
    Както е казал прединият преди мен, такива като нас, наведени, само те не са ги били.
  • 12 Те работа нямат...

    10 0 Отговор
    Там на чужди земи
  • 13 Ами налага се

    5 0 Отговор
    Нали ще отвярят война срещу Крим. Няма даим е лесно. Да ги ожали човек!
  • 14 mi6osp

    10 1 Отговор
    През 2001 г. натовска коалиция начело със САЩ нахлуха в Афганистан за да воюват с талибаните. След 20 години война с общо над 45 000 жертви, следва безславно изтегляне на коалицията, без да е решен нито един проблем, заради който е водена войната. Поредната загубена от САЩ война, след която в нападнатата държава започва гражданска война със стотици хиляди жертви и милиони емигранти. Далеч от САЩ, близо до Европа. Важното е САЩ да останат единственото спокойно място в света, където да се прави бизнес.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един от многото

    2 1 Отговор
    Ами то там , само камъни има. Търсете янките където има келипир!

    Коментиран от #19

  • 17 факт

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    китай па кога?🤔
  • 18 Антимилиционер

    7 0 Отговор
    Талибаните победиха НАфТО. Муахахахааас 😂😂😂🇺🇲
  • 19 5иция

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    Летището в столицата Кабул бе пазена частично и от Турция като член на НАТО. Турската охрана на летището оставала но няма пояснения под какъв предлог вероято ще да е извън НАТО.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Васо цекса":

    Който ни е завладял - хаир не е видял ! Справка - Византия, Османска империя , СССР, Варшавски договор ....
  • 22 Радев,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    нашите военни защо още не са изтеглени от там?
Новини по държави: