Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 20:48 1 894 1

Мали май отказва сини каски след края на конфликта

  • мали-
  • сини каски-
  • франция

Правителството в Мали все още се колебае дали да даде зелена светлина за мироопазваща операция на ООН, когато сигурността в Мали бъде възстановена, предаде АП.

Петте постоянни членове на Съвета за сигурност имат сходни мнения за растящата необходимост от подобна операция. Такава е и позицията на страните от Западно африканската икономическа общност.

Сини каски могат да бъдат разположени в Мали след като ситуацията се стабилизира.

Преди седмица стана ясно, че Франция е поискала от Съвета за сигурност на ООН да подготви изпращането на мироопазващи сили в Мали.

През март Париж планира да започне изтеглянето на войските си от Мали.

В момента числеността на сухопътните войски на Франция в Мали съставлява почти 4000 души. Контратерористичната операция в тази страна започна на 11 януари.

Конфликтът в Мали възникна през пролетта на 2012 година, когато група военни вдигнаха метеж в столицата Бамако. Туарегите и ислямистите на север в страната използваха преврата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Случаен

    0 0 Отговор
    Поздравления за супер некадърно написаното заглавие на статията. Стил та дрънка! Браво!