Last news in Fakti

18 Септември, 2013 11:29 2 352 0

Няма сини каски, Франция остава в Мали

  • мали-
  • франция-
  • чад-
  • сини каски

Това е твърде малко на фона, че през ноември в Мали трябва да се проведат избори за парламент

Френският президент Франсоа Оланд обмисля сериозно да преразгледа решението си за изтегляне от Мали. Причината е, че ООН сериозно изостава от обявения график за комплектуването на контингент, който трябва да замени французите в африканската държава, разкрива в. „Фигаро“.

Преди седмици Франсоа Оланд обяви, че планира да намали контингента в Мали от 3200 на близо 1000 души в края на годината.

Междувременно стана известно, че от необходимите 12 000 сини каски ООН в момента е успяла да събере едва 5000 души. Това е твърде малко на фона, че през ноември в Мали трябва да се проведат избори за парламент, който да излъчи правителство, което трябва да проведе реформи и да умиротвори страната, разкъсвана от гражданска война през последните години.

Междувременно избухна скандал и сред сините каски, изпратени от африканските страни по изпълнение на мисията им за подкрепа на Мали - AFISMA . Около  160 войници от Чад напуснаха поста си в пустинята близо до град Гао, обявявайки че не са получили договорените пари за службата им.

Дезертьорите обявиха, че за последните 9 месеца не са получавали заплати. Освен това продължавали да живеят в палатки, а не в модерни казармени помещения, които са им били обещани при наемането.

Анализатори се опасяват, че бунтът може да се разпростре сред 2 –хилядния контингент на AFISMA. ЧАД вече загуби 38 бойци в сражения с радикални ислямисти.

Говорителят на сините каски от ООН потвърди за инцидента с дезертьорството на войници от ЧАД.

В края на януари 2013 г., Париж беше принуден да прати военен контингент в Мали, защото над две трети от страна бяха под властта на радикални ислямисти, свързани с „Ал Кайда”. При няколко седмична операция френските войници успяха да прогонят екстремистите в чужбина. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА