Last news in Fakti

15 Февруари, 2013 12:56 10 010 8

НАСА предава на живо рекордното приближаване на астероид

  • наса-
  • астероид-
  • приближаване
НАСА предава на живо рекордното приближаване на астероид - 1
Снимка и видео: НАСА

Американското Управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство НАСА ще излъчва директно в ефир репортаж от рекордното приближаване до Земята на астероид с диаметър 45 м, съобщи ИТАР-ТАСС. Това ще се случи днес в 14.25 ч. според времето на Източното крайбрежие на САЩ (21.25 ч. българско време).

Учените ще коментират снимки на астероида, направени в режим на реално време, с помощта на астрономическата обсерватория в Австралия и телескопа в космическия център „Маршал“ в щата Алабама.

Според НАСА астероидът не представлява заплаха нито за нашата планета, нито за спътниците в орбита, нито за Международната космическа станция. Траекторията му е добре изучена и няма никаква опасност тя да „кривне“, за да се сблъска небесното тяло със Земята, заявил е ръководителят на програмата за наблюдение на обекти в околоземното пространство Линдли Джонсън.

По изчисленията на специалистите, астероидът, обозначен като 2012DA14, ще се приближи на 27 700 км от нас – най-малкото разстояние, постигано засега от подобни обекти. В този момент той ще се намира някъде над остров Суматра в Индийския океан.

Масата на 2012DA14, открит преди година от испански астрономи, е 130 000 тона, а скоростта му на движение – 28 100 км в час или 7,82 км в секунда. Ако падне на Земята, може да предизвика разрушения като Тунгуския метеорит или като взривяването на 2,5-мегатонна ядрена бомба.

По данни на НАСА, в момента са известни над 1300 "потенциално опасни астероиди", чиито орбити минават близо до Земята (според космическите мащаби), които теоретично биха могли да променят траекторията под влияние на гравитационните сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Брус Уилис да хваща екипа от Армагедон и да потегля
  • 2 никсън

    6 1 Отговор
    дали в плиткоумните ни мозъци свети червена лампа , че това е не пълна десятка в космическия биатлон и следващия състезател може да не прави наказателна обиколка !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 ggg

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "никсън":

    i ko da prai togava?
  • 4 haha

    1 0 Отговор
    da be nepredstavlqvalo zaplaha kolkoto toq po rano v Ural ... tapi u4eni
  • 5 свс

    1 0 Отговор
    Всичко което ни казват, по всички въпроси е лъжа. Ако случайно се откъсне пък някое парче и удари земята, ще кажат, че това не са могли да го предвидят. Защо наистина не го предава националната телевизия на живо???

    Коментиран от #8

  • 6 Vasko

    0 0 Отговор
    Как точно се предава репортаж на живо за мен е загадка :)
  • 7 Мария

    0 0 Отговор
    Вие нямате грам мозък!Всичко което казват е една пълна голяма ЛЪЖА!Задавам си този въпрос,защо не го предават на живо по българската национална телевизя?Било заплаха друг път.
  • 8 Мария

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "свс":

    И аз се питам това и аз!