Last news in Fakti

21 Август, 2013 11:17 2 535 3

НАСА продава пусковата платформа на Аполо и совалките

  • пускова платформа-
  • наса

Функционалността на платформите позволява те да осигуряват пълен цикъл от хангара до изстрелването на ракети или совалки в космоса

След пенсионирането на совалките, НАСА изважда на тезгяха три големи мобилни платформи, които са служели за транспортирането на совалките от хангарите до стартовата площадка до космическия център Кенеди и изстрелването им в космоса, става ясно от обява в сайта на космическата агенция на САЩ.

Те се появяват за първи път през далечната 1967 г., за да служат за пренасянето на ракетите Сатурн от програмата на НАСА за кацане на Луната - Аполо. След това те са преработени за совалките, които летят между 1981 г. и 2011 г, припомня в. „Гардиън“.

Функционалността на платформите позволява те да осигуряват пълен цикъл от хангара до изстрелването на ракети или совалки в космоса. 

От НАСА обявиха, че ако не ги купи частна компания, платформите отиват за скрап.

„В момента НАСА се опитва да разбере дали има интерес към платформите“, заяви говорителят на агенцията Трейси Янг. Предложенията се събират до 6 септември.

Двама интернет-милиардери предприемачи Джеф Безос и Пол Алън са заинтересовани от купуване на съоръженията.

Джеф Безос е запален по издирването на антики от програмата Аполо. По инициатива на Пол Алън в околоземна орбита излиза космическия кораб SpaceShipOne (SS1). Официално Пол Алън е първият собственик на частен космически кораб в света и прави първия частен космически полет в Космоса. С това той печели проект за 10 милиарда долара, а най-мащабния телескоп в света днес е кръстен на негово име.

Преди седмици стана известно, че изпълнителните директори на Amazon и Tesla Motors – Джеф Безос и Елън Муск се опитват да придобият комплекс за изстрелване на совалки, който е собственост на НАСА и се намира във Флорида. От агенцията са готови да продадат площадката на някой от частния сектор. Придобивката ще бъде много ценна и за двамата милиардери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръстин Нонов

    0 0 Отговор
    Функционалността на платформите позволява те да осигуряват пулен цикъл от хангара до изстрелването на ракети или совалки в космоса

    Вие редактори нямате ли?

    Коментиран от #2

  • 2 bugs_bunny

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кръстин Нонов":

    на фонетиката ъ и у са съседни, а кой да чете след това ...
  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Сега е момента Небългарите да направят някой лев от скраб.