Last news in Fakti

10 Март, 2013 11:12 1 734 1

Астероид с размери на небостъргач прелетя край Земята

  • астероид-
  • наса

Астероид с внушителни размери премина с огромна скорост край Земята в 15.30 ч. вчера по времето на Източното крайбрежие на САЩ (22.30 ч. българско време), съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки информация от Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА). Той обаче е бил в полезрението само на учените и специалистите, тъй като не е било възможно да се наблюдава с любителска апаратура.

Небесното тяло с диаметър около 140 м, наречено 2013 ЕТ, според специалистите може да се сравни по размери с небостъргач или малък градски квартал. То прелетяло със скорост близо 42 000 км в час на 950 000 км разстояние от нашата планета.

„Това е колкото 2-2,5 пъти разстоянието до Луната, но по космическите стандарти е доста близо. Най-страшното е, че ние не знаем откъде идват тези астероиди“, заяви Патрик Паолучи, шеф на службата за астрономически наблюдения към НАСА.

Ученият обясни, че при евентуален сблъсък със Земята конкретният астероид би могъл да унищожи цял град. Въпросното небесно тяло било 8 пъти по-голямо от болида, отломки от който паднаха на 15 февруари в региона на Челябинск в Русия и предизвикаха огромни щети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Язък! Ще чакаме следващия.