Last news in Fakti

22 Юли, 2021 11:10 3 012 30

Джеф Ратке: „Северен поток 2“ налага значителни задължения на Германия

  • северен поток 2-
  • джеф ратке-
  • задължения-
  • противоречия-
  • сделка

В САЩ този проект е дълбоко противоречив, срещу него са както демократи, така и републиканци

Джеф Ратке: „Северен поток 2“ налага значителни задължения на Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Споразумението между САЩ и Германия за газопровода „Северен поток 2“ налага значителни задължения, включително финансови, на Берлин, и също ще предизвика лавина от критики от страна на Конгреса на САЩ срещу администрацията на Вашингтон. Това мнение изрази Джеф Ратке, президент на Американския институт за съвременни германски изследвания към университета „Джон Хопкинс“, коментирайки по искане на кореспондент на ТАСС сделкатa, насочена към преодоляване на предизвиканите противоречия по проекта за тръбопровода, предаде агенция „Фокус“.

„Разбира се, германското правителство е щастливо, че сделката е постигната, тъй като ще премахне заплахата от [едностранни американски] санкции. Но тя идва със значителни ангажименти от [страна на Берлин]. Някои от тях са финансови и включват Украйна. Други са политически - като ангажимент за действия на държавно ниво, ако Русия извърши агресивни действия срещу Украйна“, каза експертът, бивш служител на Държавния департамент на САЩ, пенсиониран дипломат от кариерата с 24-годишен опит.

„САЩ се надяват, че това (постигнатите споразумения ) ще позволи на германско-американското партньорство, което преживява ренесанс под администрацията на [президента Джо] Байдън, да се развива по-нататък към общи цели, по-специално европейската сигурност. Ако успее, тогава ще става дума за дългосрочния успех на Вашингтон, въпреки че администрацията на Байдън ще трябва да издържи буря от критики от Конгреса“, прогнозира Ратке.

През 2014-2015 г. той работи като официален представител на американския отдел за външна политика, подчертава агенцията.

Според експерта „администрацията на Байдън се опитва да разреши дилемата около „Северен поток 2“. В САЩ този проект е дълбоко противоречив, срещу него са както демократи, така и републиканци“, отбеляза той.

В същото време, Ратке е убеден, има граници докъде могат да стигнат САЩ в противодействието на „Северен поток 2“, без [негативно] влияние върху други американски интереси [в отношенията] с Германия. „Берлинската сделка представлява опит да се засили подкрепата на Германия за Украйна и да се създаде положителен тласък [в] ЕС по въпроси, свързани с енергетиката“, казва анализаторът. Институтът, който той ръководи, е базиран във Вашингтон.

Ратке не отговори еднозначно на въпроса кой е спечелил и кой е загубил от сделката, дали постигнатите споразумения могат да се считат за компромис за всички страни, участващи в нея. Той също така отказа да оцени коментарите на сенаторТед Круз (РП, Тексас), който преди това определи сделката като „пълна капитулация“ на Байдън на руския президент Владимир Путин и „геополитическа грешка за поколенията“ от САЩ. „Не бих определил [споразумението] като компромис за всички засегнати страни. И няма да анализирам коментара на сенатор Круз“, каза специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добре

    2 45 Отговор
    По-добре Германия да прекъсне връзки с "бившото" Сесесере.

    Коментиран от #2, #17

  • 2 Kcaniba

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "добре":

    и да прокопса и да цъфне като бегееее

    Коментиран от #8

  • 3 ЪРП

    37 1 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ ЗА СЕГА ПРОЯВЯВАТ НАЧЕНКИ НА МЪЖЕСТВО И ОТСТОЯВАТ ИНТЕРЕСИТЕ СИ!!!!

    ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ Е ТАКА, ИЛИ ЩЕ СЕ ОГЪНАТ ПОД ДИКТАТА НА ТРИБУКВЕНИЧКОВЧЕТАТА ИМ ГОСПОДАРИ!!!!

    ДОРИ СИ МИСЛЯ ,ЧЕ ГЕРМАНИЯ ВСЕ ОЩЕ НЯМА СОБСТВЕНА НЕЗАВИСИМА КОНСТИТУЦИЯ ,А СЕ ВОДЯТ ВСЕ ОЩЕ ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА ОТ ТРИБУКВЕНИЧКОВЧЕТАТА!

    Коментиран от #6

  • 4 БОЛШЕВИК

    36 2 Отговор
    Германия дали ще разбере някога, че САЩ не й мислят доброто!
    САЩ не мислят доброто на никого, но техните марионетки и еничари са добре подплатени и са винаги на власт в колониите им!

    Коментиран от #5

  • 5 ЪРП

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    ПО-СТРАШНОТО Е ,ЧЕ СВЕТОВНОТО ТРИБУКВЕНО ЗЛО, Е РЕШИЛО ТВЪРДО ДА ПРЕВЪРНЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ В ЗАЛОЖНИЦИ И ПУШЕЧНО ЯДРЕНО МЕСО, КАТО РАЗПОЛАГА НАПАДАТЕЛНИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ В ЕВРОПА!!!

    НА ТОВА ЗЛО НЕ МУ ДРЕМЕ ,ДАЛИ НЯМА ДА СТАНЕ ИНЦИДЕНТ И СЛЕД МИНУТИ МИЛИАРДИ ЕВРОПЕЙЦИ ДАЛИ НЯМА ДА БЪДАТ ИЗПАРЕНИ ОТ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ!!!!
  • 6 гост

    4 33 Отговор

    До коментар #3 от "ЪРП":

    Германия в момента такъв к...р връзва за ушанките , че ще се чудят откъде им е дошло !! Поне обикновените де , гнома е наясно , ама него го интересуват само милиардите за тръбичките , после дали ще тече газ не му пука , него няма да го има и без това !!! От 2030 година употребата на газ за отопление и производство на ток в ЕС се ЗАБРАНЯВА !! Това го проумяха дори нашите неадекватни депутати и залагат тецовете да минат на газ , ама ДО 2030 , после на водород , ама първо трябва да го произведат !!! И който ви каше , че по тия потоци може да върви водород , значи или е голям наивник или е от групичката на гнома за пробутване на тръбички , хахах !!! Те и затова не ги интересува много ръждясват ли или не , и без това след 10 години са паметник !!

    Коментиран от #12, #30

  • 7 Дънди

    25 0 Отговор
    Всичко се върти около бизнеса на сина на памперса с Руски газ през Украйна. Сега като му обещаха че ще има някой лев и за него , веднага се разбраха по въпроса.
  • 8 дали

    1 15 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Ние никога не сме прекъсвали със Сесесере. Всички служби се държат от тях.
  • 9 GnG

    17 0 Отговор
    В САЩ този проект е дълбоко противоречив, срещу него са както демократи, така и републиканци
    ---------------------------------------------------------------------
    Северно-американската държава САЩ, да не ЗАЯВЯВА ОТКРИТО, че Германия е ЗАВИСИМА и НЕСУВЕРЕННА държава ?!

    Тогава ЦЯЛА ЕВРОПА трябва да се вдигне на СРЕЩУ КОЛОНИЗИРАНЕТО на Германия !

    Коментиран от #23

  • 10 гост

    4 22 Отговор
    На Германия тези тръби и трябват точно за 5-6 години , щото затварят атомните централи ,а им трябват 5-6-7 години за да наваксат със ВЕИ , щото колкото и да бързат , това отнема време !! Така че за няколко години трябва да ги заместят с газ !! Но това ще ПРИКЛЮЧИ 2030 година и не само в Германия , а в целия ЕС !! Ама той вожда 2030 или ще е до Владимир Илич или на другия край на планетата с друго име и друга физиономия , така че дреме му , нали Ротенберг и Тимченко прибраха милиардите за тръбички за скрап , хаха !!!

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Сандо

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Гостенино,до 2030 година на много хора ще им дойде акъла в главите,не на всички обаче.А тия,които отсега мислят за бъдещето,си постилат здраво.И забележи - едно говорят,а друго вършат.

    Коментиран от #20

  • 12 неукнеуков

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Забраните са на мода-забрана за ДВГ, забрана за това-онова...Съвсем добронамерено питам, ако не е тайна как ще се произвежда водорода, каква енергия и колко ще трябва?

    Коментиран от #16

  • 13 Госあ

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Напълно луд си бате хахахаха
  • 14 Абе кво става тук

    10 0 Отговор
    На нас неустойки за потока дето го спряха няма ли ? Само за украйна??Какви приятели са ни САЩ?
  • 15 big

    10 1 Отговор
    Германия умее да си прави сметката и по отношение СП-2 тя е изчистена до "блясък"! САЩ също я правят, но не са в състояние да задоволят нуждата от газ в ЕС, това създава напрежение, което трябва да се разтовари и затова е този Договор. Германия ще "загуби" някакви пари за инвестиции в Украйна, но ще осигури газ за икономиката и населението си! Да не забравяме, че тези инвестиции ще носят и печалба за тях, като те ще бъдат и калкулирани в цената на газа излизащ от Германия. Губят най-много враговете на този поток: Полша, Украйна, Прибалтика.
  • 16 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "неукнеуков":

    Германия даже в момента има излишен ток от перките в Балтийско море за две атомни централи да работят нон стоп !!! Който просто се "изхвърля" , тоест перките се спират принудително или се ПЛАЩА на потребителите да го ползват , тоест цената на тока е ОТРИЦАТЕЛНА !! И това е почти всеки ден , но за няколко часа и няма кой да го употреби !! А до 2030 тия перки се предвижда да се увеличат над 10 (ДЕСЕТ) пъти !!! Другите ВЕИ отделно !!! Проблема е , че да се произведат толкова големи електролизни инсталации , които да поемат този ток и да го преработят във водород трябват години !! И тези години скоро ЕК реши , че са до 2030 г !! Всъщност даже немските енергийни фирми се гласят да ИЗНАСЯТ водород , а не да внасят , о ужас !! Хахахах !!
  • 17 пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "добре":

    бивша фашистка германия, искаш да кажеш?
  • 18 big

    12 0 Отговор
    По отношение задълженията и към Украйна, това е несериозно. Германия не може и няма как да поеме каквито и да са задължения от името на Русия. Рано или късно газта през Украйна ще спре, докато войната в Донбас не бъде прекратена и признае Крим за руски. Чрез "турски", "балкански" поток газ ще има в: Румъния, Сърбия, Унгария и т.н. - Украйна увисва. Газта за Полша и Германия през Беларус, също ще бъде ограничена и радостта в Полша за ограничения "Опал", ще се превърне в "рев"!
  • 19 ASD

    8 0 Отговор
    Германия и САЩ имат договор за газопровода. Пита се в задачата, а руснаците дали ще пуснат газ въобще по тръбата и на каква цена? Нещо новината е "сметка без кръчмаря". Да не забравяме, че Русия ВЕЧЕ построи газопровод до Китай, и продължава да строи втора тръба.
  • 20 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Именно , хаха !! И на тия , дето ще им дойде акъла ще се чудят що толкоз години са се мъчили с ти я руски боклуци газ и петрол , като всичката енергия , която им е нужна е в задния им двор , собствена , в предостатъчно количество и ПО-ЕВТИНА !!!! Ама в пъти по-евтина , без да броим , че на такива като гнома и чаршафите можеш да им покажеш задните си части и да ги гледаш как се гърчат безпомощно , хахахха !!

    Коментиран от #21

  • 21 Как па не

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    се сещат тия руски енергийни експерти да фърлят по едно око на тоя форум беее.
    Че и авиоконструктори, разузнавачи и всякакви други.
    Че таки мозъци имаме, не е за вярване.

    Коментиран от #28

  • 22 Демек

    2 0 Отговор
    деменциялният дядо да не остане на сухо и да не се обезмисли присвояването на хохолската газопреносна мрежа.
  • 23 Да де

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "GnG":

    , но и цяла Европа е като Германия. Така че всички сме в кюпа. Докато не се премахнат подкупените евро политици ще е така. Като пример вземи Макарон. Откъде го натресоха? Никому до тогава, неизвестен служител на световната банка.
  • 24 Иван

    0 0 Отговор
    Президента Джо.
  • 25 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    " АЛА БАЛА ПОРТОКАЛА ---БАБА САЩ СЕ НАПИКАЛА " !!!! НАПОМНЯМ : "СЕВЕРЕН ПОТОК-2 " Е НАПЪЛНО ГЕРМАНСКИ !!!! ГЕРМАНИЯ Е ИЗГРАДИЛА ГРАДЧЕТА В ДОБИВНИТЕ РЕГИОНИ И УЧАСТВА В ГАЗПРОМ -С МИЛИАРДИ ЕВРО И РЪКОВОДИТЕЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 Иван

    5 0 Отговор
    САЩ плащат на Хазарския Израел по седем милиарда на година, Германия я натискат да плаща на Хазарска Украйна по два милиарда на година ( като начало, след това ще увеличат на седем милиарда......ще намерят повод).
  • 27 Иван

    4 0 Отговор
    Сатанинските равини искат да създадат още Израели.
  • 28 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Как па не":

    И кой ти каза , че не хвърлят око , или че не са наясно ??? Мисля че пет пъти написах отгоре , лично гнома е напълно наясно с положението , проблема е че него го интересуват съвсем други неща , а не дали Раша ще продава газ на Германия и то след 10 години !! Щото това е идеален случай да обясняваме за х-ти път на мужиците как лошия запад пречи на "добрата" Раша и как външния враг си умира за "ресурсите" на Раша , които само вожда може да защити , хахаххах !!! А междувременно групичката дружки на същия за последните 20 години изсмука от държавния Газпром над 200 милиарда за никому ненужни тръбички за Европа и Азия , които дори на 100 % натоварени няма да си върнат парите дори след 100 години , а света много преди това ще забрави какво е това газ !! А Газпром дето щеше да минава Епъл по борсова цена в момента струва под 100 милиарда срещу 2,5 трилиона на "телефончетата" и се правят планове за разпродажбата му на части , щото мнооого преди 2030 г за да внася газ в Европа производството и транспорта на газ трябва да са НЕЗАВИСИМИ от източника !!! Тоест сега дружките ще изкупят находищата с милиардите от тръбичките , а газопроводите ВЪВ Раша ще бъдат продадени на "консорциуми" със западни фирми , като любимия ви Ямал !! После вожда като Ямал ще ги освободи от данъци , уж за да се "разрастанат" и това ще е финала на руския газ !!
  • 29 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Считам,че ние трябва много внимателно да следим събитията около Северен поток-2 не само заради нашата катастрофа с Южен поток .Това се налага за да си изясним в пълна степен с какви хора сме се събрали и водим обща политика.Аз считам,че споразумението САЩ -Германия отностно газопровода е абсурдо и е индекс за политическа лудост и безумие!Обърнете внимание-Германия иска от САЩ разрешение за водене на някакви делови отношения!???Извинявайте,но по времето на СССР за България нямаше такива ограничения,контрол да ,но ограничения -не!!!Друго нещо .Германия се задължава да изисква от Русия да продължи транзита на газ през Украйна!?Ами,че това е просто смехотворно-нали първо трябва да има търсене на газ в необходимото количество и тогава може да говорим за транзит!!освен това този транзит трябва да бъде икономически изгоден, обоснован и осигурен със съответна инфраструктура!?От една страна САЩ искат намаляване на руския газ в Европа,по възможност -до минимум ,а от друга страна - Русия да плаща за транзит от който може би няма да има никаква нужда!?написаното стана дълго и не искам да коментирам украинската позиция,макар че заслужава специален коментара за безумието и...
  • 30 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Хапчето си забравил да изпиеш.2030 г. без газ как си го представяш ?