Last news in Fakti

21 Февруари, 2013 18:48 980 0

Ватикана: Не коментираме спекулации и слухове

  • папа-
  • бенедикт хvі-
  • кардинали-
  • оставка-
  • конклав
Ватикана: Не коментираме спекулации и слухове - 1
Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Не очаквайте коментари, потвърждения или опровержения по темата“. С тези думи, цитирани от италианския в. „Република“, говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди удостои слуховете в италианската преса, свързани със съдържанието на доклада, който кардиналите Хулиан Еранц, Салваторе де Джорджи и Йозеф Томко предадоха преди месеци на папа Бенедикт ХVІ след разследване, свързано с изтичането на секретни документи от Светия престол (т.нар. Ватилийкс).

„Комисията си свърши работата, тя връчи доклада в ръцете на папата, от когото беше получила мандат за действие - обясни Ломбарди. - Няма да вървим след всички спекулации, фантазии и мнения по темата, нито пък тримата кардинали ще дават интервюта, тъй като са съгласували помежду си линията да не отговарят на въпроси и да не предоставят информация“.

Тримата кардинали, сред които е и бившият шеф на ватиканските тайни служби, бяха натоварени да разследват твърденията за финансови злоупотреби и корупция, които излязоха наяве, след като икономът на Бенедикт XVI Паоло Габриеле изнесе поверителни документи. След като се запознал с информацията в папките, папата взел решение да се оттегли от Светия престол.

Информацията, предадена на папата, е била свързаниа с нарушаване на шестата и седмата Божи заповеди („Не прелюбодействай” и “Не кради”), предполага изданието.

Предполага се, че извършилите разследването трима кардинали, са разкрили тайна мрежа от хомосексуалисти на високи места във Ватикана. Заради своята сексуална ориентация членовете на мрежата били уязвими за всевъзможни шантажи.

Шефът на пресцентъра на Ватикана обясни, че засега не е възможно предварително да се каже датата на Конклава, който трябва да излъчи нов папа. Това трябва да бъде решено на Общото събрание на кардиналите, но вече било въпрос на дни.

В 11.30 ч. в събота папа Бенедикт ХVІ ще има частна аудиенция с президента на републиката Джорджо Наполитано. На 27 февруари Светият отец ще даде последна обща аудиенция, 24 часа преди да слезе от папския престол. Вече има 30 000 заявки от вярващи за участие в нея. Тогава Йозеф Рацингер за последен път ще напълни площад Сан Пиетро в Рим с католици от цял свят.

Аудиенцията обаче щяла да е традиционна: нямало да бъде по-дълга от обикновено, нито щяла да съдържа специални моменти, увери говорителят Ломбарди. Началото й е предвидено за 10.30 ч. Бенедикт ще прекоси площада с „папамобила“, за да стигне фасадата на базиликата, откъдето ще поздрави множеството.

На самия 28 февруари в 11.00 ч. в зала „Клементина“ във Ватикана папата ще се срещне лично с всички кардинали в Рим, но няма да има персонална среща с тримата кардинали, свързани с доклада.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: