5 Август, 2021 20:03 1 862 2

Защо Италия не може да се справи с пожарите

  • горски пожари-
  • пожари-
  • италия-
  • природа

Пожари бушуват от седмици в цяла Италия

Защо Италия не може да се справи с пожарите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента Южна Европа преживява една от най -ужасните горещи вълни през последните десетилетия, като големи пожари бушуват в Италия, Гърция, Испания, Турция и Северна Македония, пише Deutsche Welle, предаде агенция "Фокус".

Пожари бушуват от седмици в цяла Италия. Десетки хиляди хектари гори са изгорени в няколко части на централната и южната част на страната. Ботаниците предупреждават, че местното биоразнообразие на остров Сардиния е унищожено и че редица уникални древни маслинови дървета са унищожени. В Сицилия, която е най -силно засегната, пожарите вече са достигнали град Катания, където 150 души се наложи да бъдат евакуирани по море, а летището бе затворено за няколко часа. Пожарникарите са били повикани повече от 37 000 пъти от 15 юни - те са имали 1500 обаждания само в неделя. Причината, поради която Италия се бори с пожарите, е комбинация от политическа отговорност, бюрокрация при защитата на горите и предполагаеми престъпни дейности.

Основната причина – палежи

Според „Колдирети“, най-голямата италианска фермерска асоциация, поне 60% от пожарите са предизвикани от палежи. На 2 август двама подпалвачи бяха арестувани в Троина, малък град в провинция Ена в Сицилия, където се строят редица вятърни паркове. Това породи подозрения, че такива компании се нуждаят от земя, която да отнемат от фермерите. "Не бива да се пренебрегва хипотезата, че бизнесът с вятърни турбини иска да отслаби местните фермери, като ги принуди да се занимават с нещо друго", каза Фабио Венеция, кмет на Троина, пред La Repubblica, подчертавайки, че палежът ще накара фермерите да продадат земята.

За да се предотврати подобен сценарий, от 2000 г. насам законът забранява промяната на земеползването за 15 години след пожар. Но прилагането на закона е в ръцете на местните власти, които често намират изключения от правилата. Тези подозрения сега се разследват от Сицилианската комисия за борба с мафията, орган, създаден от регионалния парламент на Сицилия, за преглед на стопанствата на някои фермери, които според съобщенията са получили оферти за закупуване на земя от компании за вятърни турбини. Председателят на Комисията Клаудио Фава казва, че има основания за подобно подозрение. „Изведнъж имаме фрагментирано търсене на земя, което достига цена до 30 000 евро на хектар и в същото време 200 искания за фотоволтаични проекти са подадени до регионалното правителство, но тепърва трябва да се докаже съществуването на престъпна схема.“

Липса на персонал и ресурси

В допълнение към хипотезата за криминален произход на пожарите, друг основен проблем е бавното реагиране на противопожарните служби. От години пожарникарите се оплакват, че не могат да си вършат работата поради липса на персонал и ресурси. От друга страна, пожарникарите, които са концентрирани предимно в градските райони, са отговорни за по -голямата част от гасенето на пожари в цялата страна и не винаги разполагат с подходящо оборудване и средства за гасене на пожари в селските райони, които са силно засегнати от сушата. Тази година само в Сицилия в резервоарите за вода имаше 78 милиона кубически метра по -малко вода от миналата година, което е най -ниското ниво от десетилетие. В резултат на това през януари правителството на Сицилия отпусна 20 млн. евро помощ на земеделските стопани за подобряване на техните водоеми. Според Италианския национален изследователски център (CNR) 70% от Сицилия е застрашена от опустиняване. В цяла Италия цифрата варира от 30% в Сардиния до 50% в Апулия.

Управление на горите и бюрокрация

Горите на Италия са нараснали с 25% през последните 30 години, от 9 на 11,4 милиона хектара, обхващащи 38% от страната. Демографският спад в селските райони е една от причините за разширяване на горите. Проблемът е, че „горският сектор все още е частично обусловен от култура, датираща от 19 -ти век, когато страната приема строги правила за защита на горите и е създадена специална горска полиция“, обяснява Дейвид Петенела, професор във факултета на университета в Падуа и посочва, че трябва да има промени в горското законодателство и че бюрократичните процедури трябва да бъдат опростени.

Например през 2020 г. Държавният съвет - най -висшият орган в италианската съдебна система - реши, че местните власти, отговарящи за управлението на горите в Тоскана, не могат да изсичат дървета, без да получат разрешение от Специалното бюро за надзор на околната среда, заради което поради бюрократични причини цялата процедура санитарна сеч се бави.

На 1 август друг пожар в Пинета Данунсиана, борова гора около град Пескара, принуди 800 души да напуснат домовете си. Десетки бяха ранени, включително петгодишно момиче, а туристите бяха принудени да напуснат курортите, когато пламъците се приближиха до тях. „Проблемът беше, че Пинета Данунсиана беше законово защитена като„ природен резерват “и не можеше да се управлява въпреки предупрежденията на агрономите. "Поради това разпространението на огъня не можеше да бъде предотвратено навреме и изгоря голяма площ ", каза кметът на Пескара Карло Маси.

Пропусната възможност за финансиране

Според екологичните асоциации Италия не бива да пропуска възможността да насочи част от средствата, получени чрез Европейския съюз - NextGenerationEU, предназначени за икономическо възстановяване на страните членки от пандемията COVID-19, за опазване на горите. Италия получи най -много - 235,14 млрд. евро от фонда. Но в Националния план за възстановяване и устойчивост (PNRR), представен от италианското правителство за използването на тези средства, „нито едно евро не е предвидено за горите“, каза Марко Бузоне, президент на Националната асоциация на общините, местните общности и планински обекти (UNCEM). През 2018 г. италианското правителство отново прие иновативен закон за управление на горите, който според Бусконе е „един от най -добрите в Европа“. Проблемът е, че този закон не се прилага правилно поради липса на ресурси, които според UNCEM трябва да бъдат най -малко 100 милиона годишно. „Това е абсурдна ситуация за страна с толкова гори, колкото Италия“, каза Бусконе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРО НЮЗ

    4 0 Отговор
    Ами тя местната мафия е филиал на световната
  • 2 Сидней Рейли

    0 0 Отговор
    Като оставим за малко фактора задкулисие и / или бизнес интереси, основното е липса на стратегия и организация. А и няма ред, дисциплина, разузнаване и контраразузнаване. Т.е. няма превенция.
    И след това формиране на допълнителен ресурс от хора и техника.
    И тотално подценяване, като в Австралия, а няма и мащабност, т.е. малко хора гасят.
Новини по държави: