Last news in Fakti

26 Февруари, 2013 12:29 2 754 2

19 загинаха при експлозия на балон (обновена 12.50 ч.)

  • 19 загинаха-
  • експлозия
19 загинаха при експлозия на балон (обновена 12.50 ч.) - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Днес  в района на Луксор, Египет, се е взривил балон с топъл въздух, превозващ 20 туристи. В резултат на инцидента са загинали 19 души, като сред оцелелите са пилотът и един от  туристите.

По информация на българското посолство в Кайро до момента няма данни за  пострадали  български граждани, съобщиха от Министерство на външните работи.

Според АП на борда на въздушния балон e възникнал пожар и се е получила експлозия, след което той паднал върху плантация със захарна тръстика западно от Луксор. На атракциона са се забавлявали 20 туристи, 19 от които са загинали. Сред тях има граждани на Франция, Великобритания, Белгия, Япония и Китай (Хонконг).

От местното Министерство на здравеопазването пък са съобщили, че жертвите са 14 души, още четирима пасажери се издирват, а трима са се спасили, предаде „Франс прес“. Сред оцелелите е пилотът, уточни „Ройтерс“. Министърът на здравеопазването на Египет Мохамед Мусафа Хамед е казал, че ранените са транспортирани с хеликоптер в болница в столицата Кайро.

Според собственичка на хотел в града взривът е бил много силен и сградите са се разтресли. Пожарът станал призори, на 300 метра височина, докато туристите разглеждали от птичи полет Долината на царете и древния град. По предварителни данни експлозията била предизвикана от скъсан маркуч, подаващ газ за полета на балона.

През 2009 г. в околностите на Луксор имаше аналогичен инцидент. Тогава 16 туристи пострадаха, но нямаше жертви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sasko1

    0 1 Отговор
    превозващ 20души-19загинали-2 оцелели????

    Коментиран от #2

  • 2 Maurice

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "sasko1":

    20 туристи + 1 пилот = 21
    19 загинали туристи + 1 оцелял турист + 1 оцелял пилот = 21
    Кое не ти е ясно със задачата за втори клас??