Last news in Fakti

1 Март, 2013 12:03 1 147 0

Ватикана без папа

  • ватикана-
  • църква
Ватикана без папа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Римокатолическата църква е без папа. От снощи всички длъжности във Ватикана са разпуснати. Държавният секретариат също прекрати функциите си.

Във формална оставка се намират и всички префекти на конгрегации, председатели на папски съвети и комисии. До избора на нов папа църквата се управлява от кардинали, които имат ограничени правомощия.

През този период законите и решенията, взети от предишния папа, не могат да бъдат променяни. Дори и швейцарските гвардейци са в отпуск.

Деканът на Кардиналската колегия ще изпрати днес повиквателни писма до кардиналите да се съберат във Ватикана за избора на нов папа.

В четвъртък Бенедикт ХVІ напусна Ватикана с бял хеликоптер, за да се оттегли в лятната резиденция Кастел Гандолфо край Рим.

Там той възнамерява да се посвети на научна работа, разходки в градината и свирене на пиано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: