Last news in Fakti

12 Март, 2013 12:06 1 499 0

Конклавът заседава във Ватикана

  • ватикана-
  • папа
Конклавът заседава във Ватикана - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Във Ватикана започна конклава, който трябва да избере новия папа на Римо-каталическата църква, съобщават световните агенции.

До свикването на този висш форум се стигна след като Бенедикт XVI се оттегли на 28 февруари в манастир.

В Рим пристигнаха близо 150 кардинала. Само 115 от тях обаче имат право на глас, т.е. те са до 75 години. Според предписанията, издадени от Бенедикт XVI неговият наследник трябва да бъде избран с 2/3 от гласовете или да събере подкрепата на 77 кардинала. За първи път от десетилетия италианците в Римската курия получават реална възможност да изберат свой сънародник за папа. Изборът на Карол Йозеф Войтила като Йоан Павел II беше ясно послание към католическата общност в бившия социалистически лагер. Предпочитането на Йозеф Ратцингер за папа беше сигнал за продължаване на политиката на неговия предшественик.

Днес Ватикана е изправен пред предизвикателството на продължаващата икономическа и духовна криза на Стария континент. В същото време католическата църква продължава да е разтърсвана от педофилски скандали.

Тези предизвикателства не отчайват италианското лоби. То залага на своя фаворит Анджело Скола. Веднага след него се нарежда Марк Уеле, който събира подкрепата на френско говорещите прелати, така и на тези, които ползват английски. Призовата тройка се допълва от бразилския кардинал от германски произход Одилу Шерер.

Анализатори очакват новия папа да бъде избран до 2-3 дни. Насроченото за тазвечер гласуване ще бъде опознавателно.

Около 6000 журналисти са акредитирани да отразяват събитието. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: