29 Август, 2021 10:48 1 829 12

Израел пак удари Хамас в Газа

  • израел-
  • хамас-
  • газа

Палестинците подновиха протестите

Израел пак удари Хамас в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Израелски самолети нанесоха въздушни удали по обекти на Хамас в Газа рано днес в отговор на пускането на балони със запалими вещества от палестинския анклав, предаде Ройтерс, позовавайки се на израелски военни. Това става на фона на увеличено трансгранично насилие, което тества крехкото примирие, с което през май бяха прекратени ожесточени боеве, отбелязва агенцията, цитирана от БНР.

С разрешението на Хамас, ислямистка групировка, която управлява ивицата Газа, палестински групи обявиха в събота, че подновяват протестите на границата с Израел, целящи да окажат натиск над еврейската държава да смекчи наложените ограничения на анклава.

През нощта стотици палестинци се събрали на границата, като хвърляли експлозиви и горящи гуми, обявиха израелските военни. В отговор били използвани средства за разпръскване на безредици.

Според лекари в Газа най-малко 6-има палестинци са били ранени, един от тях сериозно.

Часове по-късно, преди зазоряване, Израел нанесъл въздушни удари по комплекс на Хамас за производство на оръжия и тунел, използван от групировката. Това станало след пускане на балони със запалителни вещества през границата.

Няма съобщения за жертви и пострадали от бомбардировките.

През май с посредничеството на Египет бе постигнато примирие, което сложи край на конфликт, при който екстремисти от Газа обстрелваха с ракети израелски градове, а еврейската държава отговори с въздушни удари по обекти в крайбрежния анклав. Най-малко 250 палестинци и 13 израелци бяха убити по време на 11-те дни на боеве.

В последно време обаче насилието се увеличи въпреки обявеното от Израел този месец възобновяване на помощта от Катар за Газа – решение, за което се смяташе, че ще подсили примирието.

Палестински групи заявиха, че Израел още не е показал, че държи на думата си и през последните две седмици изстреляха ракети и изпратиха балони със запалителни вещества в Израел, като предизвикаха пожари и израелски удари по обекти на Хамас.

С мотива заплахи за сигурността Израел държи Газа под блокада, като значително ограничава движението към и от територията, в която живеят около 2 милиона палестинци. Египет също поддържа ограничения за ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    7 0 Отговор
    Лошо нема,тая война е вечна!🔯🚀👍
  • 2 Жони

    14 2 Отговор
    ЕВРЕЙН МИРЕН КОМШИЯ НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО
  • 3 А сега

    17 3 Отговор
    Тия хвърлят бутилки, ония ги атакуват със самолети. Всички световни организации за човешки права си трят.

    Коментиран от #10

  • 4 dddd

    4 0 Отговор
    щом не е в гъ.а пак добре
  • 5 jamas

    2 0 Отговор
    Къде го е ударил?
  • 6 факт

    10 3 Отговор
    Каквито и самолети да ползват Израел са пътници арабите ще ги претопят демографски просто имат по-висока раждаемост от евреите.

    Коментиран от #9

  • 7 Седесарят.

    9 3 Отговор
    Евреите,ще бъдат изоставени от мама САЩ..Никой няма да плаче за тях.!!.Гаранция.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ерец

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    Ти за пророк на пророците ли се имаш? Съвсем скоро на 7 септември настъпва Рош Ха Шана - Еврейската Нова 5782 Година . Из цял Израел ще звучат шофарите за призив към служба в Светите храмове . И само Бог ще отсъди ! КОЛ А НЕШАМА ТЕ АЛЕЛ ЙА АЛЛЕЛУЯ

    Коментиран от #11

  • 10 Е ти

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "А сега":

    какво искаш? Та те до една са под ционистска опека - соросоидни.
  • 11 О ние го

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ерец":

    знаем тоя, вашия бог. Нали с него се борил Яков цяла нощ, без никой да надделее? И като наближило разсъмване той му казал да го пусне, а в замяна той щял да направи народа му господари на Земята. Кой се плаши от светлината и какъв може да е той?
  • 12 1122

    1 3 Отговор
    Няма оттърване от този престъпен народ.Хитлер не си довърши започнатото.Нямаше сега да има Израел,на чужда земя-палестинска.Палестинците са евреи ,но мюсюлмани.В Голямата книга всичко е предвидено-унищожение на противните народи -евреи и англичани.Колкото да сащ, създадени от изхвърлени на брега на Сев. Америка престъпници, убийци, проводници на сектите, извратени типве, лесбийки, гейове,върви успешно към своето заличаване от лицето на Земята. Нито един индивид/и,които нарушават хармоничността на Планетата, няма да остане .Това също е предвидено в Голямата книга.Също там се споменава ,че Русия ,Китай, Франция ,България остават като държави и със съответното население.Бъдещите поколения,ще бъдат по-щастливи от нас.