Last news in Fakti

30 Август, 2021 15:34 1 995 23

Бедствие в САЩ: ураганът "Айда" остави над 1 милион души без ток

  • айда-
  • ураган-
  • ток-
  • електричество-
  • сащ-
  • бедствие-
  • природа-
  • буря-
  • луизиана-
  • катрина

Той навлезе с 241 км/ч на сушата и премина през Луизиана точно в деня, в който през 2005 "Катрина" взе 1800 жертви

Бедствие в САЩ: ураганът "Айда" остави над 1 милион души без ток - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Заради опустошителния ураган "Айда" вече над 1 милион души в южната част на САЩ са без ток. Засегнат е най-вече щатът Луизиана - там 996 000 домакинства са останали без електричество. В съседния щат Мисисипи 36 000 домакинства нямат ток. В цял Ню Орлиънс, където живеят 400 000 души, електрозахранването е прекъснато. "Единственият ток в града идва от генератори", оповести Градската централа за спешни действия при аварии в Туитър. Повредите са тежки и скоро захранването с ток няма да може да бъде подновено, информират от компанията Entergy. Междувременно има и данни за поне един смъртен случай - човек е бил убит от падащо дърво.

"В комбинация с COVID-19 стресът е голям"

Снимки и видеа, заснети в крайбрежни региони, показват цели къщи и улици, потънали във вода и множество изкоренени дървета. Особено тежко засегнати са районите в низините, разположени югозападно от Ню Орлиънс. "Истинските размери на бедствието ще си проличат едва в понеделник, когато бурята отмине", каза губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс. Тогава ще има още повече спасителни акции. "Щом бурята отмине, ще използваме цялата мощ на Америка за спасяването и възстановяването на региона", каза президентът Джо Байдън. Ситуацията в много болници е напрегната. Заради високия брой пациенти с COVID-19 те не са могли да бъдат евакуирани. Така е и в болницата в Батън Руж, столицата на щата Луизиана - там няма нито едно свободно легло, казва д-р Кристофър Томас пред CNN: "За нас ураганът се усеща като нещо нормално. Но в комбинация с коронавируса стресът е голям. Притесняваме се за снабдяването с кислород."

"Айда" вече губи сила

В неделя центърът на урагана "Айда" бе в Порт Форчън, югозападно от Ню Орлиънс - там той навлезе на брега със скорост от 241 километра в час. Бурята бе определена като особено опасна - степен 4 от 5. Междувременно Националният център по ураганите информира, че "Айда" губи силата си и вече е обозначена като буря от първа степен. На сушата "Айда" се движеше бавно, което причини продължителни силни ветрове. Преди 16 години ураганът "Катрина" премина точно на 29 август през Луизиана и взе около 1800 жертви. Той предизвика катастрофални щети и огромни наводнения. Оттогава в региона са предприети множество мерки за предотвратяване на наводненията. За тази цел са инвестирани милиарди долари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    Справедливост винаги Има! По един или Друг начин.

    Коментиран от #8

  • 2 ivan ti

    15 1 Отговор
    1милион без ток.Ако всички автомобили бяха на ток.!???
  • 3 Дааа

    12 1 Отговор
    Това ли е бедствие, тук толкова не плащат ток, а другите плащат двойно, защото няма на кой, освен на арменския поп.....да се оплачат
  • 4 Голям Слон

    15 0 Отговор
    Живял cъм 12 гoдини в тaзи зoнa. В крaя нa aвгуcт дo cрeдaтa или крaя нa ceптeмври тaм e мoр. И въпрeки вcичкo ce cтрoят кoлиби: бeтoнoвa плoщaдкa зa фундaмeнт, нoceщи грeди, лeтви и гипcoкaртoн. И пoнeжe ми пиcнa вcякa гoдинa дa ми трeпeрят гaщитe, нaeх cи пaнeлeн aпaртaмeнт. Дa, имa и тaкивa тaм. И нe ми пукaшe oт нищo. E, нaвoднeниятa cи бяхa в рeдa нa нeщaтa. A c тях идвaхa и aлигaтoритe. И cтaвaшe чуднa кaртинкa. В крaйнa cмeткa cи cъбрaх чукaлaтa, рaзпрoдaдoх кaквoтo имaшe и oбрaтнo при кoрeнитe. Тук урaгaни cи нямaмe, нo грaдушкa, cняг и дъжд вce ни изнeнaдвaт. Пълнo щacтиe нямa никъдe. Caмo във филмитe и прикaзкитe.

    Коментиран от #7, #17

  • 5 Махмуд

    6 0 Отговор
    А защо ли въобще не им съчувствам на тези отвъд океана.?!!!!
  • 6 ПЕНКО

    7 5 Отговор
    ВСЕКИ УРАГАН РАЗМАЗВАЩ САЩ Е РАДОСТ ЗА ОСТАНАЛИЯ СВЯТ !!! ЗАРАДИ ПРЕЛИТАЩ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТ НАД ПЛОВДИВСКО ТЪ ПИ ТЕ НИ ВОЕННИ УНИЩОЖИХА РЕКОЛТА ЗА МИЛИОНИ ЛЕВА НА НАРОДА НИ ---СЪД И ЗАТВОР ЗА БОК ЛУ ЦИ ТЕ / ПРОКЛЕТИ ДА СА МАЙКИТЕ ИМ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 7 Антитрол

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Точно че страдат заради калпавите къщи - селски кенеф тук е по-здрав от техните къщи. Отделно електрозахранването им е ужас - в Ню Йорк съм виждал трансформатора закован за дървен стълб. Кабелите макар и изолирани са само привързани за стълба (няма чашки) а на един стълб има и високо и ниско напрежение. След като слънцето опече изолацията на кабелите познай какво става при най-малката влага.

    Но както казвам обикновените американци не са виновни - те също страдат.

    Коментиран от #11

  • 8 ГОСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Да ,но винаги го отнасят невинните ...На обикновенните американци им е милиони пъти по-зле от нас,защо??? Защото в кравария са концентрирани най-големите сатанисти и убийци като бил ГЕй и подобните му безгръбначни !!!

    Коментиран от #12

  • 9 Учуден

    3 2 Отговор
    Ейййй един път да не е виновен щама "Делта", но има време да поправите грешката. Къде къде по добре ще звучи: Щамът "Делта" остави над 1 милион неваксинирани без ток.
  • 10 От страни

    2 1 Отговор
    Кво става с тия автори. Ей и аз съм бягал от часовете по български ма не чак дотолкова. То ек "Ню Орлиънс" а Ню Орлеан и стига стова "Айда", ква айда ви гони - Ида. Разбирам че И-то се чете за Ай тогава напиши го по краварски и готово.
  • 11 Голям Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антитрол":

    Оо, дървените ел.стълбове са навсякъде. Калпавите неща са част от политиката. Има много бежанци. Те също трябва да ядат. В строителството почти на 100% всичко живо е Мексико, Южна Америка, Източна Европа. Само бригадирите са американци или натурализирани чужденци. Но всичко е обвързано. Монолитното строителство е няколко пъти по-скъпо от другото. Представи си един прост мукавен копторник. В зависимост от щата и града започва от поне 160.000 долара. В Хюстън имаше зони с къщи по около милион и отгоре. Монолитното беше много по-скъпо. Най-малкото защото зоната е блатиста :-) Като калкулираш, че и застраховките следват пазарната цена на къщата. В средните и северни щати е малко по-спокойно, но общо взето същия маниер на строителство. Но и хората не се заседяват дълго на едно място, като нас..
  • 12 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГОСТ":

    НЕВИННИТЕ американски граждани, вземат оръжието и отиват да пазят "американските интереси" на другия край на света. Натискат спусъците и разплакват съвсем невини майки и деца.
    "Наториха" цял свят с обеднен уран, напалм и какво ли не.
    Да, това са обикновенните американци. Тия дето едва връзват двата края. Те ПО ЖЕЛАНИЕ отиват да правят това.
    Значи когато те убиват е веселба, а когато има потоп там, ние трябва да страдме, нали?

    Коментиран от #14

  • 13 Пилот

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕНКО":

    Почти всеки ден е затворено въздушното пространство на Българи до трасетата на пътническите самолети заради краварите - все пак сме колония и се разпореждат както си искат. Няма противоградни ракети, няма малка авиация - краварите са важни и никой от аборигените в територията да не им се пречка - те имат "важната" задача да дразнят Русия. Какво ги интересува че градушка съсипала поминъка и продукцията в колонията.
  • 14 Антитрол

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Прав си но не забравяй че промиването на мозъци там почва от детската градина - тия дето ходят да трепят майки и деца са с най-промитите мозъци, има и свестни но те са много малко.

    Пред мен застреляха човек военния патрул защото искаше да влезе във военното училище Уест Пойнт неорганизирано което ужким било със свободен достъп и гледахме телевизии вечерта - нищо - даже не го споменаха.

    А там на каква пропаганда се наслушах и то съставена от 90% лъжи - чак на моменти ми беше трудно да не се хиля.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Механик

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антитрол":

    Това разбира се е така. Знам, че има свестни хора там. Знам, че са много малко. Дори имам приятели там.
    Но, кажи ми, моля те, какво са виновни хората по останалата част на тоя свят, че да страдат поради американската алчност и арогнатност?
    Защо трябва да се срамувам от факта, че когато там стане трагедия, на мен ми иде да пея?
    Хората са казали "Когато сееш ветрове, жънеш бури. " Не съм го измислил аз. Измислил го е умен човек.

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Механик

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антитрол":

    ИЗвинявай за продължението.
    Но ако в БГ стане потоп, дали на Чичо Сам в щатите ще му пука за нашето нещастие?
    Защо Дойчевеле трябва да ни разказва сълзливи истории от другия край на света?
    както по-горе сте казали, в щатите има дървени ел. стълбове, бе никакви обеозпасителни съоръжения, но те се смеят на руснаците, че били изостанали. Изобщо, смеят се на всеки, а са се надрискали до ушите.
  • 17 Бах

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Поздравления че сте върнали читав . Тук няма урагани но имаме една ПРОСТА ТИКВА , която ще прогони много Българи навън.
  • 18 УРАгаН

    2 0 Отговор
    Нали искате да си играете на ядрени войни? Ето ви добра възможност да усетите едно от хилядите други последствия от войната! Поиграйте си, полудувайте си.....и после пак си помислете..... :)
  • 19 БИН ОХЛАДЕН

    3 1 Отговор
    СКОРО ЩЕ ПРИСТИГНЕ И ДРУГИЯ УРАГАН АЛКАИДА И ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО
  • 20 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Има и при нас казано: взето брашно назаем тъпкано се връща. Май им се връща.
  • 21 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    И при тях има подобно. Ако сте били там знаете: Уот гоуз е раунд камс ераунд. За тези които не разбират краварски превода звучи нещо като: Каквото отива на кръг - това идва от кръга. Тъпичко ма то на тях повечето неща са тъпи. Особенно хумора. Техният е толкова тъп че не знаеш кога трябва да се смееш. Когато си почивахме аз им расказвах наши вицове, превеждах и расказвах. Не са излизали из под масата от смях. А най интересното, че единия вика на другия: Колин, ела да чуеш кви истории расказва (името)... Те даже не разбраха че това са вицове, мислеха че съм ги измислил самичък. То не всички вицове стават за превод, някой път се губи смисъла.

    Коментиран от #22

  • 22 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "От страни":

    По скоро "е раун" тука означава - наоколо. Тогава значението е че кво излиза от теб в постранството наоколо това ти се връща от простраството. Де да знам - някък си така.
  • 23 Бойко

    0 0 Отговор
    Горките те! Да подават декларации за мигриране в България!