Last news in Fakti

10 Септември, 2021 18:00 1 853 7

Исландия близо до четиридневна работна седмица

  • исландия-
  • работа-
  • седмица

Страната проучва ползите от такава новост

Исландия близо до четиридневна работна седмица - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Исландия е близо до идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица, съобщи Дойче Веле.

През последните години в страната тече голям експеримент. Проучва се как служители ще действат в условия на намалено работно време при същото възнаграждение.

Все повече се налага идеята за работна седмица от тридесет и шест часа. През миналата година е било взето подобно решение за общински служители.

На всеки е било позволено да работи с пет или шест часа седмично по-малко. Някои от тях използват това, за да прекарват повече време със семействата си всеки ден, а други си освобождават цял допълнителен почивен ден.

В крайна сметка се оказва, че са способни да организират своята работа за по-малък период. Повечето работни места, предприели промяната, нямат намерение да се връщат към стария модел на работа.

Идеята за работна седмица от четири дни става наистина актуална.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    4 4 Отговор
    ако се спрат виртуалните пари , кото е въпрос на време , ще се избият да ловят риба по 24 часа в седмицата да се изхранят..
  • 2 Голяма работа

    11 0 Отговор
    В България има половин милион души които нито един ден от седмицата не работят
  • 3 тнт

    4 0 Отговор
    Изгрев 09:34, Астрономически часа на обяд: 13:10, Залез: 16:47, Продължителност на деня: 07:13, Продължителност на нощта: 16:47.
    времето в града Рейкявиктемпературата в града Рейкявикчасова прогноза за времето в града Рейкявик
  • 4 12343

    6 1 Отговор
    Юруш към Исландия - половин година ден, половин година нощ!
  • 5 Кремена

    12 2 Отговор
    Браво на исландците. Ако искаме здраво общество това е начина. Хората ще са по. жизнени и работоспособни ще имат повече време за себе си, семействата си , ще прекарват повече време с децата си.
  • 6 Експеримент

    11 1 Отговор
    Ние тук имаме един експеримент с 240 депутати. От 31 години е експеримента и сме на дъното по всички статистики, работят по няколко часа в седмицата , предимно с устата, а взимат високи заплати.
  • 7 Дддддд

    3 3 Отговор
    Тази остаряла капиталистическа система трябва да изчезне. 4 работни дни на седмицс с по 2000 евро за всеки който работи няма значение професията. Само така ще има равенство