Last news in Fakti

24 Септември, 2021 09:33 1 751 13

Украйна прие закон за ограничаване на влиянието на олигарсите

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • крим

Гласуването дойде след това, което официалните лица описаха като опит за убийство на помощника на президента Шефир

Украйна прие закон за ограничаване на влиянието на олигарсите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският парламент прие днес закон, който има за цел да намали влиянието на олигарсите в страната ден след нападението срещу най-висшия помощник на президента, което според официални лица може да е отмъщение заради законодателството, предаде АФП.

Въоръжени откриха огън по кола с помощника на президента Владимир Зеленски Сергей Шефир в сряда.

Новият закон има за цел да „предотврати рисковете за националната сигурност, свързани с прекомерното влияние“ на олигарсите, според уебсайта на парламента.

Зеленски представи законодателството през юни тази година, когато обяви нова кампания за ограничаване на авторитета на олигарсите в страната, обвинявайки ги, че упражняват твърде голям контрол върху икономиката.

„Украйна е открита за големия бизнес, но не и за влияние на олигарси върху официални лица, политици и медии“, написа Зеленски след приемането на закона. „Днес направихме още една стъпка, за да се отървем от това“

Съгласно закона на лица, признати за „олигарси“, ще бъде забранено да финансират политически партии и да участват в приватизацията на големи компании.

Едно лице може да бъде класифицирано като олигарх, ако са изпълнени три от четирите критерия, очертани от закона. Това са собственост на монополна компания за лична изгода, значително влияние върху медиите, участие в политически дейности и богатство от над 2,4 милиарда гривни (около 87 милиона долара).

Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов, могъщият магнат Игор Коломойски и бившият президент Петро Порошенко - отявлен критик на Зеленски, са сред тези, които могат да бъдат ударени от закона.

Законодателството беше прието на второ и последно четене от 279 законодатели от необходимия минимум от 226, посочва АФП.

Гласуването дойде след това, което официалните лица описаха като опит за убийство на помощника на президента Шефир.

Повече от 10 куршума удариха колата на Шефир по време на атаката край село Лисники, южно от столицата Киев. Той оцеля невредим, но шофьорът му беше „сериозно ранен“.

Шефир е 57-годишен бивш сценарист и дългогодишен сътрудник на комедийния актьор и впоследствие политик Зеленски.

Зеленски, който беше на посещение в САЩ, обеща „силен отговор“.

„Това е цената на промените в държавата, това е цената на реформите“, каза той в речта си пред Общото събрание на ООН.

Полицията заяви, че не изключва атаката да е политически мотивирана.

Началникът на националната полиция Игор Клименко заяви в сряда, че Шефир може да е бил нападнат като част от опит за натиск върху висшето ръководство на Украйна или за дестабилизиране на политическата обстановка в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ние

    9 1 Отговор
    Кога?
  • 2 Kcanba

    8 6 Отговор
    Окраина е в саморазпад благодаревние на оцраинцките олигарси!! Дефакто 10-на олигарха са я поделили на 10-на части!!!! тка че този закон ще я доразкъса!! Единственния и правилен път бе предложен от Путин , в началото на 2014 г- федерализация!! Всички немонолитни държави са федеративни - от Швейцария и германия, та до Русия и ФАЩ!!!!
  • 3 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Бандеровец, синчето на бай деменция олигарх ли е, или шефче на олигарсите?
  • 4 Варненец

    9 4 Отговор
    Държава Украйна няма. Тя е о-крайна на Русия. Замисъл е на Австро-Унгария, която е била най-големият враг на Българско. Виена подтиква крал Милан да ни нападне през 1885 г. Той е нямало да посмее без австро-унгарска благословия.
  • 5 Сандо

    3 1 Отговор
    И те са като нас - приемат закони за да се отчетат пред Началството,да получат някоя и друга пара и после никой не ги спазва.
  • 6 Ж4 и на български език

    5 2 Отговор
    Едно лице може да бъде класифицирано като олигарх, ако са изпълнени три от четирите критерия, очертани от закона. Това са собственост на монополна компания за лична изгода, значително влияние върху медиите, участие в политически дейности и богатство от над 2,4 милиарда гривни (около 87 милиона долара).

    Стрнно определение за плигарх! Трябва да бъде пояснено също така сигурно дали "олигарха е плешив, с бяла коса и дали носят мустаци. Ха ха ха

    Коментиран от #10

  • 7 бравос

    2 3 Отговор
    Е Гати....и Украйна ли пред нас бре...народе....мале,мале.....жалка работа....!Но тука няма как да стане,защото там парламента приема мерки с/у оли ГОФРЕНИТЕ...,а тука,оли ГОФРЕНИТЕ са ПАРЛАМЕНТА....но рано или късно на всичко му идва края...!

    Коментиран от #11

  • 8 Смешко сас ударение на О

    5 1 Отговор
    Тия каде са главните вносители на тоя закон ги показаха снимани вав вип ложата на един стадион как си пииват и хапват сас тия така наречени Олигарси
  • 9 Костова

    6 1 Отговор
    Самите олигарси са гласували закон против себе си! С едната си ръка Зеленски подписва подобни закони, с другата закрива опозиционни ТВ. Президентът на Украйна е клоун. Но поне за съветници би трябвало да си вземе хора, които разбират от управление поне повече от него. А той е назначил за пръв помощник колега от шоу бизнеса.
  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ж4 и на български език":

    Монополните компании по принцип се създават за лична изгода. Е, там и за изгода на жената и любовницата.
  • 11 Костова

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "бравос":

    Украйна е на последно място по стандарт на живот в Европа. След Албания и Молдова. Не бъдете такъв шаран, Зеленски все още бърка истинското управление с това във филма си,, Слуга на народа ", чрез който дойде на власт. На екрана той показа среден пръст на МВФ, а на живо изпълнява всяка тяхна мисъл още преди да са я изрекли.
  • 12 ДаЗдраПерМа

    2 1 Отговор
    тия са много плодовити, преди два дена гърмяха по колата на помощника, и те успели да съчинят закон че и да мине всички парламентарни комисии че и гласуван вече. Всъщност закона е против един единствен олигарх който може лесно да развали плановете на щатите за региона.
  • 13 Праско Сиртаков

    3 0 Отговор
    Тоя закон дели олигарсите на лоши олигарси и олигарси добри бизнесмени. Удобен за властващите олигарси.
Новини по държави: