Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 17:23 1 417 12

ЕС обмисля своя мисия за подготовка на офицери в Украйна

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • донбас

Welt am Sonntag допълва, че за създаването на независима мисия по военна подготовка най-много настояват Естония, Латвия и Литва, както и Полша, Румъния и Словакия

ЕС обмисля своя мисия за подготовка на офицери в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във връзка с продължаващото напрежение в отношенията между Киев и Москва, Европейският съюз разглежда възможността да създаване на своя мисии по военна подготовка в Украйна, съобщава в. Welt am Sonntag. Според публикацията, в работен документ на външнополитическия офис на ЕС се споменава за програма по подготовка на офицери в Украйна.

"Такава мисия би била израз на солидарност с Украйна с оглед на продължаващата военна активност на Руската федерация по границите с Украйна и в незаконно анексирания Крим", се казва в документа, цитиран от вестника.

Уточнява се, че той е обсъждан в Комисията по политика и сигурност.

Екипът на върховния представител по външните работи Жозеп Борел разглежда още три мерки, чрез които ЕС би могъл да даде своя принос за повишаване на способностите на украинската армия. Сред тях е разширяване на действащата от 2014 г. консултативна мисия по реформиране на гражданския сектор за сигурност (EUAT).

Welt am Sonntag допълва, че за създаването на независима мисия по военна подготовка най-много настояват Естония, Латвия и Литва, както и Полша, Румъния и Словакия. Инициативата е подкрепена от Швеция и Финландия.

В края на юли министърът на външните работи и министърът на отбраната на Украйна са изпратило поверително писмо до Борел, в което са изразили желанието на украинската страна да приеме военно-учебна мисия на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    20 0 Отговор
    Ще са нужни и старшини,не само офицери!Малииии,каква загриженост за Украйна!
  • 2 нашия

    19 0 Отговор
    интересно кой кого ще учи...ЕС офицери не са влизали в бой с десетилетия....явно отиват да се учат
  • 3 Дамммм

    16 0 Отговор
    Естоня..Литва и разбира се Полша--пановете не могат да чакат вече завръщането в границите си западните области на Украйна.Раздадоха почти милион полски паспорти-но не ги пускат за постоянно мастожителство в Полша.И използвайки русофобията на малките пинчери като Балтийските Държави-пробутват дългосрочните си цели.Но може би,това и да е за хубаво-ще спре безумитето наречено Украйна.
  • 4 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Ще се обучат, да използват памперси, които са в комплект със шпайкове! Смяната на памперса, ще е на скорост, не по малка от 50км в час.
  • 5 Vvv

    12 0 Отговор
    Само да не ги подготвят като авганистанците.
  • 6 az #Контрапропаганда

    16 0 Отговор
    Ако това стане реалност, Киев рискува да получи подобен център "за подготовка" в ЛНР и ДНР, но ръководен от "Вагнер"! :)))
  • 7 Гошо

    7 0 Отговор
    Тия ще да нещо като 28 Бохемски пехотен полк от състава на Австро-Унгарската армия през ПСВ или така наречените" Прашки деца "
  • 8 Kcanba

    10 0 Отговор
    явно Кабул ейрпорт им беше малко....
  • 9 АЕС

    8 0 Отговор
    Явно този път САЩ си научи урока от Авганистан и бута в оганя ЕС който охотно спазвайки двойния стандарт вместо да си гледа задачите които ме са малко реши да угоди на господарите си от Америка и запалят Европа.
  • 10 vinety$

    0 0 Отговор
    Мислех да оплюя бандерлюгите и сороснята, ама като прочетох коментарите на колегиума и се отказах. Няма какво да се добави.
  • 11 1122

    0 0 Отговор
    Това не е ли умишлена намеса във вътрешните работи на една държава,за да ДРАЗНЯТ Русия.Да не би украинците да си нямат военни училища?Те до сега да не би да не са си обучавали никъде военните кадри.НЕ НАЖЕЖАВАЙТЕ ОБСТАНОВКАТА В ИЗТОНА ЕВРОПА,АКО ВЪЗНИКНЕ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ,НЕ МИСЛЕТЕ,ЧЕ ЩЕ ВИ ПОДМИНЕ И ВИЕ ЩЕ ГЛЕДАТЕ ОТСРАНИ,ДА НЕ СЕ ОКАЖЕТИ В ЦЕНТАРА НА КОНФЛИКТА КОЙТО СЕГА СЕ СТРЕМИТЕ ДА ВЪЗБУДИТЕ,УЖ ПО ,,НЕВИНЕН"НАЧИН подготвяне на военни.Хората не са толкова глупави както е било по времето на 1 и2 световни войни.Всички ви разбират намеците,не си играйте с огъня,като подкупвате някои предателски душички жадни за власт!
  • 12 От страни

    0 0 Отговор
    Много смешно - всичките мисирки се сбрали да учат Европа как да се оправя с Русия в Украйна. Аве пита ли ви некой кой номер гащи носите.
Новини по държави: